Slovensko má svoju prvú Srdcovku

Na Slovensku včera slávnostne pokrstili prvú konceptovú prevádzku Gambrinusu, takzvanú Srdcovku. Tá sídli v historickej budove bratislavskej Reduty, do ktorej mali doteraz prístup len návštevníci kultúrnych podujatí. Nová reštaurácia tak tieto unikátne priestory sprístupni aj širokej verejnosti.

V susedných Čechách funguje už sedem takýchto Srdcoviek, špecializovaných reštaurácií, ktoré majú u milovníkov piva obrovský úspech. Projekt sa rozbieha aj na Slovensku a prvá Srdcovka má miesto priamo v historickom centre hlavného mesta.

Prečo Srdcovka? 

„Hlavnou myšlienkou bolo vzdať poctu dlhoročným pracovníkom pivovaru Gambrinus, pre ktorých je typické, že k výrobe piva okrem vody, sladu a chmeľu pridávajú ešte jednu, najvzácnejšiu surovinu – svoje srdce. Veľká časť zamestnancov tu pracuje viac ako 20 rokov a zasvätili mu značnú časť života,“ odhaľuje zrod názvu Pavel Zítek, sládok pivovaru Gambrinus.

Príbehy niektorých z tých, ktorí zasvätili život vareniu piva, nájdete priamo aj na stenách prevádzky. Stretnete sa tak s majstrom varne, sladovne, majstrom na spilke, pivničným majstrom či kontrolórkou kvality, ktorí vám vyrozprávajú čo ich pozícia obnáša a ako dopomáhajú k výrobe zlatého moku.

Historická budova a moderné technológie

Priestor bratislavskej Reduty je historicky veľmi zaujímavý. Kedysi vraj bývala tereziánskou sýpkou, postavenou na príkaz Márie Terézie v roku 1773. Neskôr bola prestavaná do podoby ako ju poznáme dnes. Dalo by sa teda povedať, že slad a jačmeň sa tak vlastne opäť vracajú na svoje miesto.

Začiatkom päťdesiatych rokov minulého storočia sa budova Reduty stala sídlom Slovenskej filharmónie, ktorá tu sídli dodnes. Jej zástupcov koncept veľmi oslovil, pretože ich cieľom je priblížiť tieto priestory širokej verejnosti. Doteraz boli využívané najmä na kultúrne podujatia v podobe bohatého koncertného života za účasti špičkových umelcov a umeleckých zoskupení z celého sveta. Otvorením Srdcovky by chceli prilákať do priestorov aj tých, ktorí vážnej hudbe až tak neholdujú.

„Som rád, že sa podarilo nájsť projekt, ktorý dáva ľuďom možnosť, aby nahliadli a trávili čas v týchto krásnych priestoroch. Sami sme dohliadli na to, aby išlo o veľmi šetrnú rekonštrukciu, ktorá dá vyniknúť pôvodnej architektúre budovy. Teší ma výsledok, v ktorom sa históriu podarilo vyzdvihnúť moderným spôsobom. Navyše, čo si budeme hovoriť, aj hudobníci si radi dajú pivo a znamenité jedlo a teraz to majú len pár schodov dole,“ prezrádza s úsmevom technický riaditeľ Slovenskej filharmónie Rudolf Novák.

Skvelé pivo a špeciality od šéfkuchára

Koncept Srdcovky bol vytvorený s myšlienkou, že pivo je „až“ na prvom mieste. Zjavné je to hneď pri vstupe. Milovníkov piva upúta originálna tanková technológia, resp. interiérové pivné tanky, ktoré vytvárajú dojem, že človek zavítal do druhého najznámejšieho pivovaru v Plzni. „Pripomínajú tanky, v ktorých v pivovare pivo kvasí a neskôr leží. Pivo v tejto prevádzke je nepasterizované a krátke vedenie k výčapu v kombinácii s chladenou rýchlou logistikou zabezpečí, že pivo chutí ako priamo v pivovare. Tým si zachováva svoju živú chuť a vôňu, ktorú každý pivár určite ocení,“ dopĺňa Zítek.

Dôležitou súčasťou je samozrejme kuchyňa. Štamgasti si okrem skvelého piva môžu v Srdcovke dať aj niečo pod zub. Do Reduty sa podarilo získať šéfkuchára, ktorý vytvoril zaujímavé jedlá. „K dobrému pivu chceme ponúkať aj kvalitnú gastronómiu. Pre tradičnú prešporskú kuchyňu je typické, že vychádza z lokálnych surovín a regionálnej histórie. Je to špecifická kombinácia chutí vychádzajúcich zo starých rakúsko–uhorských receptov ovplyvnených stretávaním sa rôznych kultúr, ako sú Slováci, Česi, Nemci či Maďari,“ hovorí šéfkuchár Srdcovky Vladimír Novák. „V blízkej budúcnosti ponúkneme našim zákazníkom aj veľmi moderné a trendové pokrmy, ktoré sa budú opierať o základnú filozofiu prešporskej kuchyne“, prezrádza na záver.