Prírodná cesta ku zdraviu

V dnešnej modernej a pohodlnej dobe väčšina z nás už na liečbu nepoužíva bylinky. S rozvojom farmaceutického priemyslu upadli do zabudnutia. Avšak aj dnes sú bylinky cenné v liečbe bežných aj závažných chorôb, a hoci ich liečebný účinok nie je zatiaľ experimentálne zdôvodnený, bylinnú terapiu netreba podceňovať.

Vedecké poznatky o účinných látkach i generáciami vyskúšané postupy zhmotnili farmaceuti v Macedónsku, kde sa v roku 1985 na trh uviedol Varumin, ktorého zložky sú čisto bylinné. Varumin je v Macedónsku používaný ako súčasť terapie proti rakovine. Svojím pôsobením posilňuje organizmus a regeneruje poškodené tkanivá. Obsahuje množstvo prírodných látok, ako sú propolis, aloe vera, omán pravý, nechtík lekársky či drieň obyčajný.

Propolis je zmes živicových látok, včelieho vosku, balzamov a éterických olejov, ktorá obsahuje vitamíny skupiny B, minerály, stopové prvky, triesloviny a flavonoidy. Pôsobí voči baktériám, vírusom, kvasinkám a plesniam, tlmí citlivosť na bolesť, účinkuje protizápalovo, urýchľuje hojenie rán a podporuje imunitný systém. Posledné výskumy ukazujú silné antioxidačné pôsobenie proti voľným radikálom v tele.

Aloe je známe ako zázračná rastlina viac ako 4 tisíc rokov, pričom je schopná nahradiť antibiotiká a iné komplikované liečivá. Aloe obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, v malom množstve B12), tri antioxidačné vitamíny (A, C a E), kyselinu listovú, niacín a cholín. Zo zdravotného hľadiska je dôležitým nositeľom aminokyselín, ktoré predstavujú „stavebné kamene“ pre stavbu buniek. Aloe vera ich obsahuje 18 z  celkového počtu 20 potrebných pre ľudský organizmus a tiež disponuje siedmimi esenciálnymi aminokyselinami, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo. Aloe má antibakteriálne, antivírusové i protiplesňové účinky odstraňujúce mŕtve tkanivo a tlmiace bolesť.

Oman pravý je u nás menej známy, avšak má výborné účinky pri poruchách trávenia či pri látkovej výmene.

Drieň obyčajný je výborným zdrojom vitamínu C a obsahuje farbivá, ktoré pôsobia ako účinné antioxidanty — látky zbavujúce organizmus škodlivých molekúl voľných radikálov kyslíka, ktoré sa v organizme hromadia.

Štúdie nechtíka lekárskeho dokazujú, že nechtík znižuje šírenie rakovinových buniek a obmedzuje ich rast. Môže pomôcť pri liečení rakoviny prsníka, rakoviny prostaty, rakoviny hrubého čreva a aj niektorých typov rakoviny kože a leukémie. Okrem toho je taktiež silným antioxidantom, ktorý predchádza rakovine a zamedzuje poškodeniu DNA. Pôsobí protizápalovo a je skvelým antibiotikom.

Pri pátraní po voľne dostupných bylinných prípravkoch, ktoré nám môžu napomôcť pri liečbe rôznych ochorení, sme boli upozornení na fakt, že obsah účinných látok v rastline ovplyvňuje ich pestovanie, respektíve aj starostlivosť o byliny – čas ich zberu (mesiac, hodina), klimatické pásmo, spôsob sušenia a uchovávania. Správne pestované, nazbierané a sušené bylinky sú predzvesťou získania čo najkvalitnejších látok. Preto si treba overiť spoločnosť, ktorá daný produkt ponúka. Varumin je vyrobený z farmaceuticky spracovaných rastlín, ktoré neboli vystavené toxickým látkam a sú pestované pod prísnym dohľadom. Varumin  je prírodný produkt bylinného pôvodu v podobe perorálneho roztoku, ktorý slúži ako doplnková liečba pri onkologických ochoreniach.