Zápal močových ciest sa oplatí zistiť včas

Častú návštevu toalety, nepríjemné pálenie a rezanie pri močení poznajú najmä ženy. Pre inú anatómiu sú  na infekciu močových ciest náchylnejšie ako muži. Prispieva k nej aj podchladenie a nižší príjem tekutín.  Nepríjemný zápal je dobre liečiteľný pri rýchlej diagnostike.  S tou môžete začať aj sami, domácim testom.

Bolesti v podbrušku, časté močenie, pálivá a rezavá bolesť, prípadne tiež krv v moči – to všetko sú príznaky zápalu močových ciest. Najčastejšie je spôsobený baktériou Escherichia coli, ktorá v momente prieniku do močovej trubice vyvolá infekciu. Ak identifikujete iba jeden z príznakov a nie ste si istí, či je nutné vyhľadať lekára a začať liečbu, môžete si urobiť jednoduchý test aj doma.

Postačí naň vzorka moču. V prípad infekcie totiž moč obsahuje vyššie množstvo leukocytov, dusitanov a bielkovín. Na identifikáciu týchto látok je zameraný domáci test Veroval. Jeho presnosť je viac ako 97 %, takže spoľahlivosť výsledkov je porovnateľná s biochemickým laboratóriom. Výsledok zistí za pár minút.

Zápal močových ciest a mechúra je veľmi nepríjemný, ak sa však zachytí včas, je veľmi dobre liečiteľný. Preto by mala v prípade pozitívneho výsledku rozhodne nasledovať návšteva lekára, ktorý stanoví ďalšie kroky a liečbu. Balenie obsahuje dva testy, je teda možné následne si overiť, či liečba pôsobí ako má, a zápal ustupuje.

Ako test funguje si môžete pozrieť na videu na  www.veroval.info/sk-SK. Test je voľne dostupný v lekárňach a predajniach zdravotníckych potrieb pod názvom Veroval Zápal močových ciest.