Slováci a upratovanie. Čo nám vadí najviac!

Čistota a neporiadok sú dôvodom mnohých diskusií v našich  domácnostiach a rodinách. Z minuloročného prieskumu o živote v domácnosti sme sa dozvedeli, že až 49 % domácich hádok je spôsobených odlišným vnímaním toho, čo je (ne)poriadok. IKEA preto tento rok uskutočnila prieskum o tom, ako Slováci vnímajú neporiadok, čo ho najčastejšie spôsobuje a ako ovplyvňuje ich život.

Počas trojdňovej diskusie IKEA vyspovedala respondentov, ktorí sa podelili nielen o svoje zvyky a pocity, ale tiež o reálne fotografie svojich obývacích izieb. Táto diskusia priniesla množstvo zaujímavých poznatkov.

Neporiadok
Všetci ho poznáme, no každý z nás ho vníma inak. Aj napriek tomu dokážeme nájsť veci, ktoré máme spoločné a na ktorých sa zhodneme. Až 80 % Slovákov si myslí, že skutočný neporiadok začína až vtedy, keď sa nám nedarí nájsť svoje veci. 76 % z náš vie, že nastal čas upratať, keď už veci nemáme kam odkladať.

Hovorí sa, že dobrá nálada vyrieši všetky problémy. Až 41 % Slovákov sa priznalo, že pokiaľ majú dobrú náladu, neporiadok okolo seba znášajú oveľa lepšie. Pokiaľ sa vráti vaša polovička z práce vysmiata, nemusí to ale automaticky znamenať, že vám tie rozhádzané veci v obývačke prejdú len tak bez povšimnutia.

Sú dva typy ľudí

Tí, ktorých upratovanie baví a tí, ktorí ho v obľube veľmi nemajú. Na Slovensku je to pol na pol: jedna polovica Slovákov tvrdí, že im upratovanie prináša radosť a pokoj kým druhú polovicu upratovanie nebaví. Považujú ho za povinnosť a nepredstavuje pre nich žiadnu formu zábavy a odreagovania. Z tejto skupiny ľudí sú dokonca niektorí schopní zachádzať priam do extrémov – 31 % Slovákov upratovanie domácnosti zvykne odkladať až do poslednej chvíle.

Sme čistotní

Neporiadok má veľký vplyv na to, ako sa cítime. Takmer tretina Slovákov je večer pred spaním nervózna, keď nemá doma upratané. A čo nás dokáže rozhorčiť najviac? Lepkavá a špinavá podlaha! Na druhom mieste sa umiestnili ponožky/oblečenie pohodené na zemi a top trojku uzatvárajú použité vreckovky povaľujúce sa po miestnosti.

Väčšina Slovákov upratuje každý deň, približne 30 minút. Pravdou je, že upratujeme najmä dobre viditeľné miesta, ktoré sa upratujú jednoducho a rýchlo. Väčšie upratovanie si nechávame na víkend, kedy upratujeme v priemere 1-2 hodiny. Do víkendového upratovania sa často zapája celá rodina, pričom každý člen má pridelenú aktivitu. Cez týždeň domácnosť upratujú najmä ženy.

Ach, tie nečakané návštevy

Pohár na stole, prehodená deka na pohovke, časopisy a pohodená elektronika vôkol nás – toto všetko vnímame ako každodenný bežný neporiadok, ktorý obvykle vôbec neriešime. Situácia sa však mení, keď pri dverách zazvoní neočakávaná návšteva. 82 % Slovákov sa ihneď vrhá na rýchle upratovanie a všetky pohodené veci dáva preč z dohľadu. Pri návštevách si totiž Slováci vždy potrpia na upratanú domácnosť. Nezáleží na tom, kto k nám príde, uprataná domácnosť by podľa nás mala byť všeobecným pravidlom.

Domácim miláčikom a malým deťom neporiadok odpúšťame rýchlejšie

Ak doma objavíme rozhádzané vankúše, hračky, deku pre domáceho miláčika alebo použité vreckovky, dobrá nálada a tolerancia neporiadku sa znižuje približne o 29 %. To však platí len v prípade, ak neporiadok spôsobil niekto iný ako malé deti alebo naši domáci miláčikovia. Tým dokážeme neporiadok odpustiť ľahšie a trápi nás menej.

Veci, ktoré nemajú svoje vlastné miesto

Naše veci majú doma obvykle svoje dané miesto. „Z prieskumu sme zistili, že u 45 % respondentov je neporiadok v ich domácnosti spôsobený aj tým, že niektoré veci svoje stabilné miesto nemajú. Ľudia potom nevedia, kam ich majú uložiť. Najčastejšie sú to nabíjačky (31 %), káble (30 %), letáky a katalógy (27 %), suveníry (24 %), tašky a batohy (18 %), lieky (17 %), hovorí Lucia Sobotková, vedúca predaja oddelenia úložných doplnkov pre IKEA Česko, Maďarsko a Slovensko. „IKEA preto ponúka viacero výrobkov a riešení ako neporiadku predísť,“ dodáva.

A čo by Slovákom pomohlo lepšie udržiavať poriadok? 61 % z nás si uvedomuje, že najlepším riešením by bolo viac úložného priestoru, pre 48 % ľudí vlastniť menej vecí a pre 47 % zasa lepšie úložné riešenia. Každý tretí Slovák vidí riešenie vo väčšom byte či dome a iba 11 % vo využívaní upratovacích služieb.