Predaj investičných šperkov v roku 2017 vzrástol o viac než polovicu

Najväčšie československé klenotníctvo ALO diamonds malo v roku 2017 najväčšie tržby v rámci svojej 22-ročnej histórie. Na Slovensku v roku 2017 sa predalo o 51% viac investičných klenotov nad 4 000 eur než v predošlom roku. Tržby zaznamenali až 36 % nárast pričom najväčší predaj (118%) sa týkal kategórie šperkov v cenovom rozmedzí od 12 až 20-tisíc eur. Výrazne stúpol aj predaj investičných klenotov nad 40-tisíc eur (100%). Klenoty v tejto a vyššej cenovej kategórii sa donedávna predávali výhradne na pražskej centrále ALO diamonds, no v roku 2017 zákazníci kupovali takto hodnotné šperky aj na butikoch.

Klasické investičné nástroje sklamali

Jedným z dôvodov rastúcich predajov investičných šperkov je tiež vyššia kúpna sila obyvateľov, ktorí hľadajú možnosti, kam a ako dlhodobo uložiť svoje financie pre ich spoľahlivé a stabilné zhodnotenie. Trendom je uloženie dlhodobo voľných finančných prostriedkov do investičných klenotov. Tie možno dokonca odovzdávať ďalším generáciám. Ide tak o spoľahlivú formu pre uloženie časti rodinného majetku.

„Slovensko a Česko zažíva nebývalý záujem o investičné šperky. Počet predaných kusov v Českej republike vzrástol o viac ako tretinu a rovnako tak vzrástli aj predaje. Na Slovensku je rast ešte výraznejší. Počet predaných kusov sa medziročne navýšil dokonca o 51% a tržby o 36%,“ uvádza Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds. Slováci a Česi najčastejšie volia šperky s bielymi diamantmi. Ceny týchto vyhľadávaných kameňov v prípade väčších rozmerov a špičkovej kvality vzrástli za posledných 10 rokov asi o 60%.

Z klenotov s farebnými drahokamami najväčší nárast tržieb zaznamenali zafíry (6%). „Farebné drahokamy sú do investičných šperkov zasadzované preto, že ich ceny dlhodobo rastú. Ceny turmalínov za posledných 10 rokov podľa spoločnosti Gemval vzrástli o 213% a ceny smaragdov o 139%. Rubíny sa za rovnaké obdobie zhodnotili o 59% a zafíry o 38%. Výnimočné farebné drahokamy sa sýtou farbou a vysokou čistotou bývajú mnohokrát hodnotnejšie ako diamanty,“ dodáva Alojz Ryšavý.