SeeColors pre televízory QLED

Spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd., uviedla na trh aplikáciu SeeColors pre QLED TV, ktorá je kompatibilná so všetkými televízormi QLED spoločnosti Samsung. Aplikácia SeeColors pre QLED TV pomáha ľudom, ktorí trpia farbosleposťou, stanoviť mieru poruchy ich farebného videnia. Na základe výsledkov diagnózy prispôsobí televízor QLED, ktorý zobrazí 100 % farebného objemu, nastavenie farieb na obrazovke tak, aby si diváci s poruchou farebného videnia mohli naplno užiť tie správne farby.

„Spoločnosť Samsung sa zaviazala, že prostredníctvom technológií a inovácií ponúkne ľuďom, ako žiť inteligentnejšie a pohodlnejšie,“ uviedol Hyeongnam Kim, viceprezident divízie Visual Display spoločnosti Samsung Electronics. „Uvedenie aplikácie SeeColors pre QLED TV toto poslanie stelesňuje a užívateľom ponúka možnosť, ako vyriešiť jednu z najväčších svetových optických výziev prostredníctvom najmodernejších technológií a obrazoviek.“

Na celom svete trpí poruchou farebného videnia takmer 300 miliónov ľudí, čo je asi 8 % mužov a až 1 % žien*, ako uvádzajú výsledky reprezentatívneho prieskumu zrealizovaného v Európe a Severnej Amerike. Väčšina ľudí však o svojej poruche a jej dopade na kvalitu života nevie.

Užívatelia môžu prostredníctvom aplikácie SeeColors na televízore zistiť, akým typom poruchy farebného videnia trpia a do akej miery, a na základe výsledkov diagnózy obrazovku svojho televízora QLED prestaviť.

Samsung sa spojil s profesorkou Klárou Wenzelovou, ktorá stojí na čele oddelenia mechatroniky, optiky a strojárenskej informatiky na Technickej a ekonomickej univerzite v Budapešti, aby prevzala jej Colorlite test, alebo C-test, pre televízory a mobilné zariadenia, a mohla tak ľuďom ponúknuť jednoduchý a presný spôsob stanovenia diagnózy farbosleposti. C-test vyvinutý profesorkou Wenzelovou je digitálny diagnostický test, ktorý k diagnostike miery farbosleposti využíva koncepciu farebných filtrov a matematické modelovanie. Výsledkom použitia C-testu pre účely aplikácie SeeColors je jednoduché riešenie, ktoré dáva každému možnosť vidieť svet v plných farbách.

Aplikácia SeeColors je k dispozícii na stiahnutie z úložiska aplikácií pre smart televízory. Aplikáciu si na stanovenie diagnózy môžu užívatelia stiahnuť prostredníctvom úložísk Google Play a Galaxy App Store aj do smartfónov Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, S7, S7 edge a S8. Ihneď, ako užívateľ pripojí svoj smartfón Galaxy ku QLED TV, televízor na základe stanovenej diagnózy užívateľa automaticky upraví nastavenie farieb.

Aplikácia SeeColors je vytvorená v spolupráci s maďarskou spoločnosťou Colorlite®, ktorá využíva certifikované technológie podložené 20 rokmi vedeckého výskumu šošoviek, ktoré ľuďom pomáhajú riešiť problémy s farbosleposťou. Aplikácia SeeColors je prvým prípadom využitia technológie Colorlite® v televízoroch a smartfónoch.

Spoločnosť Samsung Electronics sa zaviazala, že bude prostredníctvom svojich inovatívnych produktov poskytovať široké spektrum funkcií pre zjednodušenie prístupu, a jej snahy boli v rokoch 2015, 2016, 2017 a 2018 odmenené udelením ceny CES za inovácie.