Po strmých cestách do neba

Detroit Flying Cars je malá garážová firma. Založil ju vizionár Sanjay Dhall, ktorý chce zmeniť tvár automobilového priemyslu, no zatiaľ je len na začiatku cesty. Jeho návrh môže pomôcť vyriešiť čoraz komplikovanejšiu dopravnú situáciu vo veľkých mestách.

Finálnu podobu naberá prototyp v hangároch na letisku Canton- Plymouth Metteatal v Michigane a v súčasnosti to vyzerá, že by mal byť dokončený už za niekoľko mesiacov. Práce na takmer päťmetrovom stroji sú plne v réžii konštruktéra, ktorý získal magisterský titul na univerzite v Tolede. Dhall vsadil na ľahko tvarovateľné uhlíkové vlákna a kompozitné materiály, vďaka ktorým bude lietajúce auto veľmi ľahké a dostatočne bezpečné. Poháňať by ho mala posuvná vrtuľa umiestnená v zadnej časti. Je vsadená do priestoru, ktorý vytvára obrovské krídlo po vzore Plymouthu Superbird, ktorý je vysoko cenený najmä pre svoj vzhľad a jeden kus má v garáži aj sám zakladateľ.

Cestovná rýchlosť na zemi by mala byť len 120 km/h, letová rýchlosť by však mala byť oveľa vyššia. Dhall hovorí až o 201 km/h. Ešte zaujímavejším údajom je avizovaný dolet, ktorý by mal za normálnych okolností presiahnuť 640 kilometrov, čo je viac ako dostačujúce na prepravu medzi jednotlivými mestami. Odhadovaná cena je v rádoch desiatok tisíc dolárov, no výrobca v prezentačných dokumentoch deklaroval, že sa bude dať špecifikovať interiér podľa vlastných predstáv, takže nie je problém, napríklad, integrovať do prístrojového panelu chronograf od Breitlingu alebo iné doplnky. Kožený interiér a obloženie z exotického dreva sa však v štandardnej ponuke neobjaví. Namiesto neho budú vnútro zdobiť poťahy z alcantary a po obvode interiéru sa potiahne buď brúsený hliník alebo karbón nalakovaný šiestimi vrstvami číreho laku. V prípade záujmu sa však koža s drevom v lietajúcom aute objaví, hoci to bude na úkor iných vecí, pretože bude potrebné udržať maximálnu povolenú vzletovú hmotnosť.

Projekt s pracovným označením WD-1 vzniká najmä preto, že chcú získať povolenie na sériovú výrobu od Federálnej leteckej správy v USA, čo je proces, ktorý trvá niekoľko rokov. Počas nich ho však plánujú predávať ako experimentálne vozidlo, a tie majú v Spojených štátoch zo zákona platnú výnimku.

 

Text: jant

Foto: Detroit Flying Cars