Zažite pravú predvianočnú atmosféru v Dolnom Rakúsku

V predvianočnom období sa Dolné Rakúsko premieňa na krajinu adventných trhov. Nájdete ich takmer všade. Za hradnými a mestskými bránami, v starých zrúcaninách, vo vínnych uličkách, na námestiach a priamo v horách. Prinášame vám výber tých, ktoré vás určite očaria a prinesú nevšedné zážitky. Odporúčame navštíviť trhy na zámockých nádvoriach, vo vínnych pivničkách, remeselné i kováčske trhy a nevšedné trhy uprostred prírody. 

Trhy na hradoch, zámkoch a v kláštoroch
Ak ide o historické pamiatky, hrady, zámky a kláštory, Dolné Rakúsko sa má skutočne čím pochváliť. Počas adventu otvárajú svoje brány mnohé z nich a organizujú krásne adventné trhy. Kráľovskú adventnú atmosféru zažijete napríklad na hrade Grafenegg. Ten organizuje trhy už 40 rokov a vo vianočne osvetlenom zámockom parku nájdete kulinárske dobroty, kultúrny program a remeselné výrobky. Odporúčame navštíviť aj obľúbené trhy na zámku Schloss Hof s vianočnou dedinkou, ktorý sa nachádza iba kúsok od Bratislavy. Na arkádovom nádvorí ponúkne približne sto vianočných stánkov tradičné remeselné umenie, nápady na darčeky a rôzne pochúťky. Zažiť môžete aj vianočnú prehliadku zámku, magickú adventnú hudbu a krásny detský program. Punč, varené víno a vianočné darčeky nájdete i v benediktínskom opátstve Göttweig. Svoje brány otvorí s bohatým adventným tovarom, ručnými výrobkami, vianočnými ozdobami a jasličkami. Počas víkendu je pripravený rozmanitý program pre deti. Vianočnú náladu zažijete i na trhu v opátstve Seitenstetten, ktoré je známe lokálnymi trubačmi a vianočnými koledníkmi. Opátstvo Melk vás počas historických trhov prenesie do dávnych čias vďaka svojej majestátnosti a kráse. Na Schallaburgu sa počas adventu trhy venujú najmä šperkom, keramike a rezbárskemu umeniu. Sami si tu môžete vyrobiť sviečky či prútené výrobky. Ak by ste sa chceli cítiť ako uprostred vianočnej rozprávky, určite navštívte tradičný vianočný trh na zámku Rosenburg, ktorý je počas trhov vyzdobený a nasvietený ako z rozprávkovej knihy. Trhy na tomto zámku sú považované za najromantickejšie vianočné trhy v celom Dolnom Rakúsku.
Dátumy: 1.-3.12./8.-10.12. Melk, 2.-10.12. Göttweig, 7.-10.12. Grafenegg, Schloss Hof – každý víkend od 18.11. do 17.12., 15.-17.12. Seitenstetten, 15.-17.12. Schallaburg, 25.-26. 11., 2.-3.12./8. -10.12. zámok Rosenburg
Krása uprostred prírody, s vianočnými zvieratkami a na zámku vo Viedenských Alpách
Iba hodinu jazdy od Viedne na vás čaká raj, ktorý vás dostane ďaleko od mestského ruchu a prenesiete sa do tej najkrajšej predvianočnej adventnej atmosféry. Medzi originálne zážitky určite patria trhy, ktoré sa konajú priamo v prírode. Takými sú adventné trhy v roklinke Johannesbachklamm pri Würflachu. V čase adventu je romanticky osvetlená najväčším ozdobeným vianočným stromčekom v celom Rakúsku. K stromčeku ladí i nadrozmerný štedrovečerný stôl, obrovské darčeky či 6 m dlhé lyže.
Ak hľadáte tip na vianočné trhy, kde si užijú najmä deti, musíte navštíviť detský advent v prírodnej rezervácii Hohe Wand. V zimnom lese prírodnej rezervácie na deti čaká množstvo zvieratiek. V detskej zoo stretnete lamy, môžete spoločne kŕmiť jelene, odveziete sa na koči. Uprostred trhov horí v ohnisku hrejúci oheň a pripravených je množstvo detských aktivít.
V pôsobivom areáli zámku Reichenau sa aj tento rok bude konať jeden z najväčších vianočných trhov Viedenských Álp. Pestrý adventný program sa začína už v novembri a o tú správnu náladu sa postará pochod čertov, kúzelnícke predstavenie a vianočné dychovkové a gospelové koncerty. Pre deti sa tu nachádza model železnice a dielňa na výrobu bábik.

Dátumy: 25.11.-17.12. zámok Reichenau, 7.-10.12. Johannesbachklamm, 8.12. sa koná detský advent, ktorý si deti užijú v prírodnom parku Hohe Wand.

Žiarivé Vianoce v Mostvierteli, remeselné trhy v oblasti Waldviertel
Šesť vianočných trhov regiónu Mostviertel tento rok spojí svoje sily a pod názvom „Žiarivé Vianoce“ organizujú spoločné podujatia. Táto spolupráca sľubuje počas štyroch adventných týždňov rozmanitý program. Trhy nájdete v dedinkách Waidhofen an der Ybbs, Ybbsitz, Gaming, Neubruck, St. Peter in der Au a Seitenstetten, pričom ich hlavnou témou je spojenie kováčskych remesiel a tradíciu výroby muštu. Okrem chutných horúcich nápojov a vianočných špecialít vás tak zahreje i pohľad na ohnivé kováčske remeslá, ktoré sú pre tento región typické. Mimoriadnym zážitkom sú aj ybbsitzské kováčske Vianoce. Nájdete tu totiž aj najmenšie kováčske kliešte na svete a odznak veľký ako necht, zapísaný v „Guinnessovej knihe rekordov“.

Dátumy: Žiarivé Vianoce: 7.-10.12. Waidhofen an der Ybbs, 16.-17.12. Ybbsitz, 2.-10.12. Gaming, 2.-3.12. Neubruck, 2.12. St. Peter in der Au, 15.-17.12. Seitenstetten
Ak hľadáte originálne darčeky, možno ich nájdete v regióne Waldviertel. Je známy dlhoročnou tradíciou umeleckých remesiel a tak tu môžete nájsť skutočne jedinečné výtvory. Hrnčiari, rezbári, kováči, košikári, maliari, sklári a mnohí ďalší tu budú predávať svoje výrobky. A pretože nie je nad vlastnoručne vyrobený darček, vyskúšajte si aj workshopy počas týždňa remesiel. Odídete tak s krásnym vlastnoručne vyrobeným výrobkom.
Dátumy: 25.-26. 11., 2.-3.12./8. -10.12. zámok Rosenburg, 7.-10.12. Zwettl

Trhy vo vínnych uličkách
Medzi najväčšie atrakcie v Dolnom Rakúsku patria tradičné adventné trhy vo vínnych uličkách. V pôsobivej atmosfére uličiek, ktoré lemujú útulné pivničné domčeky, všetci oslavujú advent. Na adventných trhoch v Hadrese, v najdlhšej uzavretej vínnej uličke Európy, sa ponúkajú takmer výhradne jedlá a nápoje miestnej výroby, rovnako i ručne vyrábané výrobky. Vianočne vyzdobená vínna pivnica, ktorá na prvý pohľad nemá koniec, obrovské sudy, lahodné pochúťky a atrakcie pre deti. Čakajú na vás aj ohnivé fakle, otvorené ohniská, hudobné vystúpenia a samozrejme Mikuláš.
V malebnej pivničnej uličke obce Wolkersdorf to vyzerá ako z romantického filmu. Útulné trhové stánky, predajcovia v zákutiach pivničiek a domáci tu ponúkajú skvelé kulinárske dobroty. Peknú kombináciu adventu v zážitkovej vínnej pivnici a vianočnej atmosféry ponúka i mestečko Retz.

Dátumy: 1.-3.12. Wolkersdorf, 8.-10.12. Retz, 15.-17.12. Hadres