Nedovoľte, aby vás zima zaskočila

Za oknom aj v kalendári začala kraľovať jeseň, a tento rok teplé jesenné počasie nerozmaznáva. Preto prípravu na zimu neodkladajte na poslednú chvíľu a naplánujte sezónnu výmenu pneumatík už teraz. Počasie, ktoré sa v súčasnosti mení tak rýchlo, môže nemilo prekvapiť vodičov, preto sa pripravte vopred, rezervujte si čas na návštevu PREMIO servisu. Mali by to urobiť predovšetkým majitelia áut, ktorí ešte nemajú kúpené zimné obutie.

Podľa slovenských pravidiel cestnej premávky zimné pneumatiky sa musia používať pri typicky zimnom počasí, alebo ak sa také počasie podľa predpovede očakáva. Nečakajte, kým nepríde zimné počasie, nezačne sneženie či mrznúť. Sledujúc súčasný vývoj počasia, len skutoční optimisti môžu dúfať, že zima bude teplá, preto sa v žiadnom prípade nedajte zime nepríjemne prekvapiť.

„Najlepším a najjednoduchším ukazovateľom je teplota vzduchu. Keď teplota začína klesať pod +7 °C, je to signál, že je čas prezuť letné obutie na zimné. Letné pneumatiky majú pri takej teplote výrazne nižšie jazdné parametre, a preto už nezaručujú bezpečnú jazdu. Veľký význam má aj teplota v čase, keď vodič väčšinou používa svoje auto, napr. keď odváža dieťa do škôlky, ide na nákup či do práce.“ – hovorí Jaromír Kubinec zo servisu Premio JAKUB v Trenčíne. „Výmenu pneumatík sa neoplatí odkladať až kým nespadne prvý sneh, pretože to znamená, že ste už zmeškali a čakajú vás dlhé rady netrpezlivých vodičov čakajúcich na prezutie. Dodatočnými faktormi, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutie o výmene pneumatík sú okrem iného kvalita ciest po ktorých väčšinou jazdíte, tvar terénu, typ pneumatík, model auta, ako aj skúsenosti vodiča.“ – dodáva expert Premio.

Ale predtým, ako sa rozhodneme vymeniť pneumatiky, je potrebné skontrolovať stav výrobkov, ktoré chceme v aute namontovať. Expert radí, aby ste využili profesionálne služby servisov, hoci tých patriacich do siete PREMIO, ktorých je v súčasnosti na celom Slovensku už viac ako 30. Zamestnanci ohodnotia kvalitu pneumatík – či nie sú poškodené, prasknuté, alebo jednoducho, či nie sú príliš staré, aby sa mohli ďalej používať. Pomoc profesionála je často neoceniteľná aj pri nákupe nového kompletu pneumatík.

Ako vybrať pneumatiky

„Na kvalitných pneumatikách sa neoplatí šetriť, pretože od nich závisí naša bezpečnosť. Keď plánujete nákup nového obutia, pneumatiky musia byť predovšetkým vhodné pre daný typ auta a váš jazdecký štýl – tieto faktory vo veľkej miere ovplyvňujú rýchlosť opotrebovávania pneumatík a Vašu bezpečnosť. Ak neviete, ktoré pneumatiky sú najvhodnejšie, ktoré sú lepšie na jazdu po meste, a ktoré na dlhšie trasy, obráťte sa na profesionála.“ – radí Tomasz Drzewiecki, riaditeľ pre rozvoj maloobchodnej siete Premio v Českej a Slovenskej republike, Poľsku, Maďarsku a na Ukrajine.

Pri výbere vhodných pneumatík vám môžu pomôcť etikety, ktorými sú podľa predpisov EÚ pneumatiky označené. Na etikete sú uvedené informácie o bezpečnostných parametroch a vlastnostiach každej pneumatiky. Pomáhajú porovnať jednotlivé modely pneumatík ohľadne priľnavosti na mokrej vozovke, spotrebe paliva či hlučnosti. Napríklad, ak ste často na dlhých cestách, oplatí sa zvoliť si najúspornejšie pneumatiky, tzn. s najnižšou spotrebou paliva. Úspornosť paliva je určovaná v rozpätí od A (najvyššia, zelená) po G (najnižšia, červená). Rozdiel spotreby paliva medzi triedou A a G dosahuje až o 7,5 %. Dlhšie trasy znamenajú aj vyššie rýchlosti, a s tým súvisí aj dlhšia brzdná dráha a rýchlejšie opotrebovávanie pneumatík. Ako vidíte, jazdu ovplyvňuje množstvo faktorov, preto sa vždy oplatí navštíviť profesionálny PREMIO servis, aby ste mali istotu, že ste si vybrali tie správne pneumatiky.

Dodatočné výhody

Vzhľadom k rastúcemu množstvu každodenných povinností zákazníkov, servisy čoraz častejšie vychádzajú zákazníkom v ústrety. Autoservisy fungujúce v sieti Premio ponúkajú možnosť dohodnúť si termín výmeny pneumatík aj prostredníctvom webovej stránky. Vďaka tomu si zákazníci môžu dopredu vybrať termín, ktorý im najviac vyhovuje. Dodatočne, vodiči, ktorí nechcú čakať v rade, môžu už teraz priniesť do pneuservisu svoje pneumatiky a disky. Servis ich pripraví na sezónu, vymení ventily, vyváži, a takto pripravené kolesá budú čakať na správnu chvíľu výmeny, a užívatelia áut sa môžu sústrediť na prípravu vlastného zimného vybavenia.

Pri výbere miesta na výmenu alebo nákup pneumatík, oplatí sa skontrolovať, čo naviac môžete získať pri rutinnej výmene obutia. Napríklad servisy patriace do siete Premio poskytujú dodatočné služby typu fast-fit.  Preto môžu pri výmene pneumatík vykonať aj rýchle opravy, nastaviť geometriu kolies, vymeniť brzdové doštičky, vymeniť prevádzkové kvapaliny, vyčistiť klimatizáciu, vymeniť baterku ap. Počas servisu zamestnanec vykoná aj tzv. „Premio Check“, tzn. bezplatnú kontrolu vozidla, po ktorej zákazník dostane zoznam prípadných opráv, ktoré bude auto v najbližšej budúcnosti potrebovať.

Netreba tiež zabúdať o špeciálnych akciách, ktoré servisy pripravili pre svojich zákazníkov. Zákazníci, ktorí do konca novembra kúpia v autoservisoch Premio pneumatiky Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava alebo Debica s priemerom aspoň 17 palcov, môžu získať atraktívny darček – špeciálnu deku.