Koktejl na mužskú plodnosť

Časy, kedy bola neplodnosť pripisovaná najmä ženám, sú už dávno minulosťou. Ženy túžiace po potomkovi nie sú jediným pilierom, na ktorom stojí počatie. Neplodnosť, či znížená plodnosť sa týka tak žien, ako i mužov. Jedným z faktorov, ktorý negatívne vplýva na mužské spermie, je aj fenomén dnešnej rýchlej doby – stres. Ako teda zatočiť s lenivými spermiami? Poradila nám nutričná poradkyňa Evka Blaho.  

Mužská infertilita sa definuje ako neschopnosť oplodniť partnerku pri nechránenom pohlavnom styku do jedného roka. Príčinami neplodnosti u mužov sú rôzne ťažkosti, a to nielen hormonálne poruchy, ale aj fyzické i psychické problémy.

Kvantita a kvalita spermií je dôležitá

Základom pre tvorbu životaschopných spermií je zdravý životný štýl a kvalitná strava zložená z vitamínov a antioxidantov. „Ideálne je, ak muž zmení stravu 3 mesiace pred plánovaným otehotnením. Na rozhýbanie spermií je dôležitý kvalitný pitný režim a zvýšenie príjmu čerstvého ovocia i zeleniny s obsahom vitamínu C a antioxidantov. Muži by si mali sledovať prísun už spomínaných antioxidantov a myo-inozitolu, ktoré vo vhodnej kombinácii prispievajú k správnej tvorbe spermií a ich zreniu,“ hovorí nutričná poradkyňa Eva Blaho a dopĺňa: „Okrem vyššie spomenutých faktorov odporúčam zvýšenie príjmu kyseliny listovej, selénu, ale aj vitamínu E, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom.“

Okrem vitamínov a antioxidantov by sme nemali zabúdať ani na:

  • Zinok, ktorý významne prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a tiež k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
  • L-karnitín ovplyvňuje pohyblivosť a zrenie spermií, rovnako aj proces spermatogenézy tým, že dodáva energiu spermiám.
  • Selén – ten nielenže, ako bolo vyššie spomínané, chráni pred oxidačným stresom, ale prispieva aj k správnej spermatogenéze  a k fungovaniu imunitného systému.
  • L-arginín je veľmi dôležitý, pretože má pozitívny vplyv na silu a pohyblivosť spermií.
  • Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Nedostatok vitamínu E môže spôsobiť dysfunkciu semenníkov.
  • Vitamín B2 prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
  • Vitamíny A, B6, B12 a D prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému.
  • Vitamín C nielenže chráni bunky pred oxidačným stresom, ale aj udržiava správne fungovanie imunitného systému počas fyzickej námahy i po nej.
  • Kyselina listová má silnú antioxidačnú vlastnosť, vďaka čomu efektívne eliminuje voľné radikály a prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému.
  • Myo–inozitol má zásadnú úlohu pri dozrievaní spermií a je tiež antioxidačným prostriedkom.

Stravovanie môže byť akokoľvek precízne, no aj napriek tomu niekdy neprijmeme potrebné množstvo vitamínov a minerálov. Či už kvôli ich znehodnoteniu počas tepelnej úpravy alebo nekvalitnej zelenine a ovociu. Ak sa už rozhodnete pre prírastok do rodiny, je dôležité, aby strava obsahovala všetky potrebné zložky – nielen vitamíny a minerály, ale aj dôležité  antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Aby ste mali 100-percentnú istotu, že prijímate dostatočné množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, zvoľte výživový doplnok Folandrol, ktorý bol vytvorený s najväčšou precíznosťou a je dôkladne vyvážený podľa potrieb mužov.