Goodyear vyvíja v rámci svojich služieb nové pneumatiky

Tridsať rokov spolupráce popredného prepravcu osobných vozidiel ECM a spoločnosť Goodyear –  jej služby FleetFirst neviedlo iba k minimalizácii nútených odstávok jeho vozidiel, zníženie administratívy a nižším nákladom na vlastníctvo vozidiel. Jej výsledkom je i vývoj špeciálnych pneumatík skonštruovaných priamo na mieru pre jeho prepravy. Najnovšie také pneumatiky začali slúžiť až nedávno.

ECM (Vehicle Delivery Service) Ltd bola založená pred 35 rokmi a v súčasnej dobe je považovaná za popredného európskeho poskytovateľa služieb automobilovej logistiky. Jej vozový park tvorí 520 špeciálnych vozidiel, vďaka ktorým môže každý rok prepravovať na 1,3 milióna vozidiel z produkcie vedúcich svetových výrobcov, vrátane automobiliek BMW, Ford, Honda, Jaguar Land-Rover, Hyundai, Mazda, Mercedes-Benz, Peugeot Citroën, Toyota a Volkswagen. S tak hodnotným nákladom a veľmi prísnymi termínmi jeho prevzatí a dodávky je pre ňu nevyhnutnou požiadavkou absolútna spoľahlivosť techniky, čo kladie mimoriadne nároky práve na pneumatiky a správu pneuhospodárstva. Na rozdiel od väčšiny ostatných dopravcov, ktorí prevádzkujú bežné návesy, si zákaznícke dopravníky ECM tiež vyžadujú špeciálne pneumatiky. Len vďaka nim možno zvýšiť prepravnú kapacitu nízkoložných prepravníkov s mimoriadnou vnútornou šírkou úložnej plochy až na 11 vozidiel.

Aby bolo možné dodržať predpisy ohľadom vonkajšej šírky vozidla, a zároveň vytvoriť dostatok priestoru, aby sa prepravované vozidlá zmestili i za podbehy návesu, musia byť jeho pneumatiky veľmi úzke. Okrem toho však musí znášať aj zaťaženie 7100 kilogramov na nápravu. Z toho ako ďalšia špeciálna požiadavka vyplýva, že pre veľmi malý odstup pneumatík a podbehov je nutné naozaj úplne minimálne uvoľňovanie tepla počas prevádzky .Luxemburskí konštruktéri spoločnosti Goodyear vyrobili prvé špeciálne pneumatiky pre dopravníky ECM už pred piatimi rokmi. Ide o pneumatiky Goodyear LHT II s rozmermi 275/70R22.5 152J určené pre nové návesy.

Pneumatiky, ktoré Goodyear v reakcii na najnovšie požiadavky spoločnosti ECM vyvinul tento rok, majú rozmer 295/60R22.5 152J a nadväzujú ako špeciálne návesové pneumatiky na pneumatiky Goodyear RHS II. Ponúkajú vyššie zaťaženie/rýchlosť a sú vybavené špeciálnou behúňovou zmesou, ktorá obmedzuje ich zahrievanie pri prevádzke. Pri intenzívnych testoch v praktickej prevádzke sa nové pneumatiky osvedčili pre prevádzku v podmienkach prepravy osobných aut a vyslúžili si tak označenie FRT (Free Rolling Tyre). Spolu s predchádzajúcim radom už teraz tvoria súčasť portfólia nákladných pneumatík Goodyear Dunlop.

„ECM a Goodyear za sebou majú dlhú a veľmi úspešnou spolupráci; v skutočnosti ide vlastne skôr už o tímovú prácui. Vďaka službám, ktoré ponúkame v rámci svojho programu FleetFirst, môžeme ECM, pokým ide o pneumatiky, nielen zaisťovať kompletnú podporu, ktorú potrebuje, ale tiež presne na mieste a v čase, kedy ju potrebuje,” povedal Nigel Sowerby, riaditeľ rozvoja odbytu a služieb Goodyear Dunlop v regióne Európa, Blízky východ a Afrika. „Keď si ECM zaobstarala nové návesy, ktoré vyžadujú špeciálne pneumatiky, náš tím na to reagoval vývojom vhodných produktov, ktoré splňujú všetky jej požiadavky, pokiaľ ide o rozmery, nosnosť, tepelné vlastnosti a trakciu.”

ECM so sídlom vo Veľkej Británii využíva Goodyear ako svojho partnera pre pneumatiky už 30 rokov a služba TruckForce mu na všetkých jeho 40 stanovištiach poskytuje všetky nevyhnutné služby priamo na mieste. Kľúčovou súčasťou spolupráce sú FleetOnlineSolutions (FOS). Unikátny program online správy pneuhospodárstva spoločnosti Goodyear ECM umožňuje, aby sa mohla naplno sústrediť na realizáciu plánovaných dodávok, obmedzuje neproduktívnu dobu vozidiel na minimum a znižuje administratívu. Vďaka nej má tiež v prípade potreby akejkoľvek pomoci s pneumatikami miestne centrum TruckForce prístup ku všetkým podrobnostiam o filozofii jej pneuhospodárstva a postará sa takisto o fakturáciu za stanovených podmienok. Výsledkom sú správne a rýchle služby pri zjednodušení fakturácie.

„Naša spolupráca so spoločnosťou Goodyear a jej sieťou TruckForce trvá už viac než 30 rokov, počas ktorých nám pomáhala i v tomto vysoko konkurenčnom odbore ísť stále vpred. Pomohla nám zvyšovať našu výkonnosť a súčasne znižovať celkové náklady na vlastníctvo našich vozidiel,” povedal Paul Rymer, manažér servisu ECM. „Vďaka tomu môžem ísť každý pondelok do práce s dôverou, že je všetko poriadku.”