Slovensko si pripísalo ďalší úspech na medzinárodnej scéne

Mladá Slovenka Anna Opiniová sa rozhodla poslať fotku do jednej z najväčších fotografických súťaží na svete, ktorú organizuje a podporuje spoločnosť Nikon už od roku 1969. Za takmer päťdesiat rokov sa súťaže Nikon Photo Contest zúčastnili desiatky tisíc súťažiacich, a úspech v akejkoľvek kategórii sa radí k hodnotnému zárezu, hoci aj amatérskeho fotografa, ktorý chcel len vyskúšať šťastie. Jej úspech sa patrí k historicky prvému umiestneniu Slovenska v tejto súťaži s dlhoročnou históriou.

Anna sa fotografovaniu venuje len niečo viac ako jeden rok. Všetko, čo sa naučila, zvládla jednoduchou metódou pokusu a omylu, ktorý uplatňovala ešte počas štúdia na ekonomickej univerzite, kde si dokázala nájsť čas aj na to, čo ju bavilo. Uspieť v súťaži pritom nebolo vôbec jednoduché. Dôvod? Do súťaže sa totiž prihlásilo celkom 21 511 fotografov zo 170 krajín a oblastí, ktorí dokopy odovzdali až 76 356 fotografických diel. Vytvorili tak nový rekord.

Počet fotiek však znamenal aj obrovskú konkurenciu v podobe prepracovaných kompozícií, momentov a silných príbehov, ktoré sa za jednotlivými snímkami skrývali. O to náročnejšia bola úloha odbornej komisie zloženej najmä z profesionálov na čele so svetovo uznávaným grafikom a výtvarníkom Nevillom Brodym. Len prehliadanie množstva fotiek im zabralo hodiny a hodiny času, až nakoniec zvolili tých najlepších. Veríme, že Anna svoj úspech využije  a bude ďalej napredovať.

Posted in Art