Prázdniny na dedine. Čo všetko deťom hrozí?

V letných mesiacoch stúpa počet detských úrazov až dvojnásobne. Súvisí to s tým, že deti trávia viac času vonku s kamarátmi a bez dozoru. Najčastejšie býva príčinou pád, napríklad z bicykla alebo z trampolíny. Nešťastiam sa vždy predísť nedá, niektoré úrazy sú však celkom zbytočné. Ich príčinou totiž nie je neposednosť detí, ale zanedbanie bezpečnosti zo strany dospelých.

Prilbu aj na dvore

Záchranári v lete často deťom ošetrujú rozbitú hlavu na bicykli. Pochopiteľne, po jazde bez prilby. „Netreba zabúdať, že deti do 15 rokov sú povinné nosiť cyklistickú prilbu stále, nielen mimo obce ako dospelí. Aj keď sa dieťa vozí len po dvore alebo v slepej uličke v susedstve, riziko pádu je všade rovnaké,“ pripomína Martina Cvachová, hovorkyňa poisťovne Groupama. Nie náhodou sa drvivá väčšina podobných úrazov stáva v okolí domu.

Trampolína – nepriateľ?

Trampolína je hitom posledných rokov. Deti si na nej užijú veľa zábavy, rovnako ľahko sa však môžu aj zraniť. Napríklad nárazom o kovový rám, alebo ak do seba navzájom vrazia. Stačí pritom dodržiavať maximálny počet detí, ktoré na trampolíne skáču. Ideálne, ak ju používa len jedno dieťa. Deti mladšie ako 3 roky by mali skákať na trampolíne len pod dohľadom dospelého, ochranná sieť je v tomto prípade samozrejmosťou.

Ak traktor, tak len hračkársky

Jazda na koni, sledovanie hospodárskych zvierat a vozidiel. Prázdniny u starých rodičov ponúkajú množstvo vzrušujúcich lákadiel. Ak ostane len pri sledovaní, je to v poriadku. Dospelí však často v dobrej vôli umožnia deťom zajazdiť si na kombajne alebo  traktore. „Hoci sa zdá, že o nič nejde, jazda na hospodárskom vozidle vždy predstavuje riziko aj pre dospelého, nehovoriac o deťoch, ktoré v traktore nie sú zaistené a môžu ľahko vyskočiť a dostať sa pod kolesá,“ upozorňuje Martina Cvachová. Túto vidiecku zábavku by ste preto deťom dopriať v žiadnom prípade nemali.

Zvieratká nie sú z rozprávky

Podobne obozretne by ste mali pristupovať aj pri kontakte detí s hospodárskymi zvieratami. Deti si nie vždy musia uvedomiť, že kohúty, husi, kozy alebo ovce môžu byť aj nebezpečné, najmä ak ich poznajú len z knižiek a televízie. Je na dospelých, aby deťom vysvetlili, ako sa k zvieratám správať, na akú vzdialenosť je bezpečné sa k nim priblížiť a ktoré je lepšie sledovať len spoza ohrady.

Poistite ich

Letné obdobie je vhodnou príležitosťou zvážiť poistenie dieťaťa, ak ho doteraz nemáte uzatvorené. Najmä pokiaľ vychovávate chlapcov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií, majú chlapci až dvojnásobnú úrazovosť v porovnaní s dievčatami, ako aj častejšie trvalé následky.1 Zistite si, či vaša poisťovňa ponúka v tejto oblasti nejaké výhody, prípadne detské poistenie ako benefit.  Poisťovňa Groupama k rizikovému životnému poisteniu rodiča ponúka pripoistenia pre deti do 14 rokov zadarmo. V prípade úrazu detí počas prázdnin poskytneme dvojnásobné plnenie, ak je úraz spôsobený dopravnou nehodou v prázdninovom období, plnenie je až štvornásobné“ dopĺňa Martina Cvachová, hovorkyňa poisťovne Groupama.