Historicky prvé ME ťahačov v Orechovej Potôni

Tribúny SLOVAKIA RINGU v Orechovej Potôni boli cez uplynulý víkend svedkami historicky prvých pretekov ťahačov na svojom okruhu v rámci FIA Majstrovstiev Európy. Na výnimočnom premiérovom podujatí nechýbali ani pneumatiky Goodyear Truck Racing, ktoré už 13- tu sezónu obúvajú v rámci seriálu pretekov všetky ťahače v súboji o prvenstvo.

Konštrukcia Goodyear Truck Racing, špeciálne vyvinutých pneumatík, vychádza z kostry štandardne vyrábaných pneumatík Goodyear 315/70R22.5 najnovšej generácie. Táto pneumatika, okrem unikátneho dezénu behúňa s asymetrickým ramenom a obvodovými drážkami, ponúka univerzálny výkon stálej kvality – ťahačom s výkonom 1500 koní dodáva mimoriadnu priľnavosť ako na suchom, tak i na mokrom povrchu.

„Pozíciu exkluzívneho dodávateľa pneumatík pre Majstrovstvá Európy ťahačov FIA prikladáme veľký význam. Máme vďaka nej príležitosť nielen predviesť skvelú odolnosť a výkonnosť našich štandardných výrobkov, pretože pretekárske pneumatiky sú postavené na základe štandardných kostier našich bežných pneumatík, ale tiež sa stretnúť s tisíckami fanúšikov pretekov ťahačov, ktorí často pracujú v odbore dopravy,“ povedal Benjamin Willot, obchodné a marketingový riaditeľ spoločnosti Goodyear pre Európu, Stredný východ a Afriku. „Preteky ťahačov sú dôležité aj pre ďalší vývoj našich pneumatík. Inžinieri nášho inovačného strediska v Luxembursku museli pracovať veľmi tvrdo, aby vyvinuli pneumatiky, ktoré sú vysoko výkonné aj za extrémnych podmienok. Poznatky, ktoré pritom získali, majú veľký význam aj pri vývoji pneumatík určených pre bežné nákladné vozidlá.“

Pretekárske pneumatiky Goodyear pre ťahače vyrába v Luxembursku, odkiaľ sú prepravované na preteky, kde ich spravuje organizácia prevádzkujúca závody ťahačov (Truck Racing Organisation). Táto organizácia pneumatiky dodáva jednotlivým tímom a tiež spolupracuje s inžiniermi spoločnosti Goodyear, inštaluje na vozidlá a hustí.

Medzinárodná automobilová federácia FIA vlani predĺžila dlhoročné partnerstvo a vybrala si značku Goodyear ako výhradného partnera Majstrovstvá Európy ťahačov na ďalšie tri roky.

Program ďalších pretekov 2017 FIA European Truck Racing Championship:

  • – 27. august – Hungaroring – Maďarsko
  • – 3. september – Most – Česká republika
  • -17. september – Zolder – Belgicko
  • – 23. september – Le Mans – Francúzsko
  • – 8. september – Jarama – Španielsko