Barokové festivaly v Českej republike

V Českej republike môžete zažiť barok všetkými zmyslami! Vydajte sa spoznať mystickú barokovú omšu, ochutnať tradičné koláčiky, vypočuť si barokové skladby alebo obliecť si barokový šat. A kam inam vyraziť než na niektorý z barokových festivalov?

Festival Concentus Moraviae

  1. júna – 29. júna, južná Morava

Medzinárodný festival klasickej hudby Concentus Moraviae vás zavedie na inšpiratívne miesta južnej Moravy a Vysočiny, na ktorých si vychutnáte bohatý hudobný program v historických kulisách zámkov, kostolov a synagóg. Tento ročník je venovaný rozmanitým formám ľudského hlasu a spevu: od chorálu cez ľudovú hudbu až po barokovú operu alebo džez. Viac ako 30 koncertov sa uskutoční v dvoch desiatkach moravských miest a okrem domácich umelcov sa predstavia aj vychýrené mená svetovej hudobnej scény, ako sú napríklad Marco Mencoboni so súborom Cantar Lontano.

Letný barokový festival 2017

  1. júna – 27. augusta, Plzenský kraj

Baroková hudba sa v priebehu letných mesiacov naplno rozoznie aj v uliciach miest Plzenského kraja. Okrem koncertov sú pripravené divadelné predstavenia, pútnické omše, výstavy, tematické slávnosti, ochutnávky barokových menu či napríklad barokový ohňostroj. Osem hlavných slávností sa uskutoční v najvýznamnejších lokalitách kraja. Môžete sa vybrať do Mariánskej Týnice, do kláštora Kladruby alebo Plasy, na zámok Manětín a Hrádek u Sušice alebo do miest Tachov a Klatovy. Pre návštevníkov budú vypravené špeciálne autobusy s nástupom v Plzni a so zastávkami po trase. Pripravené sú aj zvýhodnené balíčky zahŕňajúce cestovné a vstupné.

„Baroko Naoko“ v barokovom komplexe Kuks

  1. júla, hospital Kuks, Hradec Králové

Živé obrazy, barokový jarmok, divadlo, vojenský tábor alebo dobové atrakcie pre deti – to všetko, ba ešte oveľa viac vás čaká na barokových slávnostiach s názvom Baroko Naoko. Uskutočnia sa v čarovnom prostredí barokového kúpeľného areálu a Hospitalu Kuks vo východných Čechách. Špitál spoznáte v takej podobe, akú mal pred tromi storočiami, v čase svojej najväčšej slávy. Prehliadky doplnia živé obrazy hercov v kostýmoch a uskutočnia sa aj večerné prehliadky.

Olomoucké barokové slávnosti

  1. júla – 30. júla, Olomouc

V Olomouci sa budú konať Olomoucké barokové slávnosti. Každý večer od pol siedmej sa v Umeleckom centre UP v Jezuitskom konvikte uskutoční predstavenie pôsobivých barokových opier v nádherných kostýmoch a dobových kulisách. Cez deň sa zasa môžete vydať na tematické prehliadky mesta, mapujúce olomoucký barok zo všetkých strán alebo si môžete pochutnať na šesťchodovom barokovom menu v reštaurácii Atmosphere. Pripravené sú tiež špeciálne ubytovacie balíčky, ktorých cena zahŕňa ubytovanie vo vybraných hoteloch a vstup na barokové predstavenie. Vstupenky na jednotlivé podujatia je možné kúpiť na internetových stránkach usporiadateľa.

Dni barokovej tradície v Litomyšli

  1. augusta – 20. augusta, Litomyšl

O tom, že barok neznamená len hudbu, tanec a veselú zábavu, sa presvedčíte na duchovno-kultúrnom festivale v Litomyšli. Ten chce ľuďom priblížiť barokovú zbožnosť a spiritualitu a poukázať na dedičstvo, ktoré zanechali v českej kultúre. Na programe sú jednak duchovné, jednak výlučne kultúrne podujatia a na všetky je vstup zdarma. Čakajú vás barokové omše, púte, komentované prehliadky chrámov, tematické prednášky alebo koncerty. Počas celého festivalu bude otvorená výstava barokovej liturgie v budove prepoštstva.