Školáci sú pod čoraz väčším tlakom

Pre rodičov, ktorým leží na srdci chrbtica ich dieťaťa prichádza s končiacim školským rokom príležitosť prehodnotiť výber školskej tašky najmä pre žiakov prvých stupňov základných škôl. Ich rastúce telá sú každý deň  vystavované váhe preplnených školských tašiek. Jej nesprávne rozloženie môže mať pri kompromisných riešeniach dlhotrvajúce zdravotné následky. To, ako by mali vyzerať zdravie neohrozujúce školské tašky  v teórii vysvetlí ortopéd z kliniky Mediklinik MUDr. Július Kazimír a v praxi spoločnosť Herlitz.

Každý rodič sa snaží, aby sa z jeho dieťaťa stala osobnosť s chrbtovou kosťou a so vzpriamenou hlavou. Kým pre väčšinu je to len metafora, pre rodičov žiakov základných škôl to platí doslovne. Deti každé ráno nakladajú na svoje chrbty náklad, ktorého hmotnosť by im vyniesla úctu aj u nepálskych šerpov. Pokiaľ rodičia nechcú, aby táto záťaž mala na zdravie dieťaťa následky, musia si dať záležať na výbere vhodnej školskej tašky.

Podľa ortopéda MUDr. Júliusa Kazimíra, pre žiakov na I. stupni ZŠ je najlepšia taška, ktorá má pevný, rovný zadný diel a spevnený celý skelet. Dôležité je symetrické uchytenie pomocou dostatočne širokých, polstrovaných popruhov, ktoré stabilizujú optimálnu polohu školskej tašky na chrbte dieťaťa. Nezanedbateľná je aj výška tašky: dolný okraj by mal siahať do úrovne horného okraja panvovej kosti a taška by nemala byť príliš úzka a hýbať sa z boku na bok. Okrem uchytenia tašky a jej hmotnosti je dôležité aj rozloženie jej obsahu. V praxi sú predmety v taške uložené často neergonomicky.

Samozrejme, najvyhovujúcejšia alternatíva by bola, ak by dieťa malo jednu sadu učebníc doma a jednu v škole. Pre väčšinu škôl a rodičov je to však nemožné. Investícia do tašky a jej obsahu sa tak stáva investíciou do zdravia dieťaťa.

Tieto problémy rieši sada školských tašiek a batohov pre žiakov základných škôl od značky Herlitz. Sú vybavené výškovo nastaviteľným ergonomickým chrbtovým systémom, vďaka čomu ideálne sedia na chrbte neustále rastúceho dieťaťa. Odnímateľný bedrový pás, ktorý prenáša časť hmotnosti batohu z ramien na zadnú panvovú oblasť alebo výškovo nastaviteľný hrudný popruh činí z týchto tašiek a batohov ideálnu voľbu detí i rodičov. Samozrejmosťou sú ergonomicky tvarovaný priedušný polstrovaný chrbát a nastaviteľné ramenné popruhy Keďže väčšina školského roku je v zimných mesiacoch, samozrejmosťou sú po celej ploche rozmiestnené reflexné prvky. Fluorescenčné materiály v jasných signálnych farbách zaistia viditeľnosť počas dňa, za súmraku aj v hmle a sú umiestnené na prednej strane, po bokoch aj na ramenných popruhoch pre optimálnu bezpečnosť za zníženej viditeľnosti. Magnetické zapínanie je tiež doplnené reflexným odrazovým sklom.

Školské tašky a batohy Herlitz vynikajú kvalitou materiálov, prevedením a tiež svojou hmotnosťou. Väčšina modelov totiž váži menej než jeden kilogram. Tým zabezpečujú vysoký komfort nosenia, ktorý v kombinácii so širokým výberom dizajnov zaručí, že sa z novej školskej pomôcky budú tešiť nielen rodičia ale aj žiaci.

Na výber je aj možnosť kúpiť školské tašky s výbavou, čím sa aspoň čiastočne zabezpečí rozmiestnenie obsahu. Výbava sa líši v závislosti od zvoleného modelu, väčšinou obsahuje naplnený peračník, púzdro, desiatový box a športovú tašku.

V ponuke spoločnosti sú tašky Herlitz Motion a Herlitz Flexi pre žiakov v druhom až piatom ročníku za 129,90 €, resp. 149,90 €, novinka Herlitz Midi pre žiakov druhých až štvrtých ročníkov za 99,90 € s výbavou alebo za 79,90 € bez výbavy. Herlitz Loop pre prvý až tretí ročník s výbavou za 69,90 € a prázdna za 54,90 €. Pre deti v rovnakom veku sú určené aj modely Herlitz Smart a Herlitz Bliss za 49,90 €.