Odhaľte tajuplný kút Ázie. Kambodža sa približuje už aj Slovákom

Ázia boduje v rebríčkoch cieľových destinácií už nejaký ten piatok. Pokiaľ ste však typ cestovateľa, ktorý sa vyhýba davom turistov a chcel by si vychutnať nepoškvrnenú tamojšiu atmosféru, je pre vás tým pravým cieľom Kambodža. Odborník na cestovanie superletuska.sk odporúča hlavné mesto Phnom Penh, kde sa už čoskoro dostanete bez náročného prestupovania. Z metropoly našich českých susedov, z Prahy vás sem spoločnosť Emirates od 30. júna dopraví s jediným prestupom.

V hlavnom meste Phnom Penh si nesmiete nechať ujsť areál Kráľovského paláca. Nezabudnite si slnečné okuliare. Vnútri sa totiž ukrýva socha Budhu, ktorá vás môže oslepiť
9 584 diamantmi. Oči budete ešte potrebovať na najvýznamnejšiu pamiatku Kambodže – komplex chrámov Angkór Vat, ktorý sa nachádza v džungli. Leží v provincii Siem Reap, kam sa z hlavného mesta dopravíte autobusom, loďou alebo taxi. Cez túto pamiatku sa môžete dokonca prebehnúť na každoročne organizovanom maratóne Angor Empire Marathon. Tento rok sa uskutoční v sobotu 4. augusta.

Tajuplná stavba Angkór Vat z 12. storočia je tak rozsiahla, že na jej detailné preskúmanie budete potrebovať aspoň tri dny. Preto si na jej návštevu rozhodne nechajte časovú rezervu,“ hovorí Miroslava Zelenáková, Country Manager Slovakia portálu superletuska.sk. Nejde len o pozostatok histórie, Angkor Vat žije naďalej.

Country Manager Slovakia portálu superletuska.sk. odporúča, že pokiaľ budete cestovať i do odľahlých oblastí a na vidiek, nezabudnite si vreckového sprievodcu. „Je dobré sa vopred pripraviť na rôzne netradičné situácie a preštudovať špecifiká kultúry. Všetky rady prídu vhod.“ Do Kambodže budete potrebovať víza, o ktoré možno požiadať na konzuláte v Berlíne alebo elektronicky prostredníctvom internetu. Získate ich aj na letiskách Phnom Penh a Siam Reap, prípadne na medzinárodných hraničných prechodoch. Zariaďte si tiež očkovanie proti infekčnej žltačke typu A, B a brušnému týfusu a overte si očkovanie proti tetanu.

O niečo nemej vzrušujúce destinácie si volili Slováci pri pohľade na štatistiky najčastejších letov počas prvého štvrťroka 2017. Teda najmä čo sa týka prvého miesta. Najviac leteniek sa predalo do Viedne. „Rakúsko si cestujúci u nás volili pravdepodobne predovšetkým ako návratovú destináciu. Ďalšie ciele sa v porovnaní s českými susedmi výrazne nelíšili. Viedol Bangkok i Dubaj a z európskych miest potom Brusel a Frankfurt,“ vysvetľuje Miroslava Zelenáková. V Českej republike dominoval Paríž ako cieľová destinácia číslo jeden, nasledovaný Hanojom a Bangkokom. Obyvatelia Rakúska boli na začiatku roku 2017 o niečo konzervatívnejší a najčastejšie lietali do Nemecka, ďalej do švajčiarskeho Zürichu a anglického Londýna.

Najčastejšie cieľové destinácie podľa jednotlivých trhov

  Česká republika Slovensko Rakúsko
1. Paríž Viedeň Düsseldorf
2. Hanoj Bangkok Frankfurt
3. Bangkok Brusel Berlín
4. Brusel Frankfurt Zürich
5. Dubaj Dubaj Londýn

 V tabuľke je vidieť porovnanie najčastejších cieľových letísk cestujúcich z Českej republiky, Slovenska a Rakúska. Za prvý štvrťrok 2017 cestovalo letecky celkom 660 489 občanov týchto troch krajín.

*Zdroj: Superletuška.sk získala tieto údaje prostredníctvom platenej služby Amadeus Travel Intelligence spoločnosti Amadeus. Tá využíva agregované dáta z mnohých rôznych zdrojov, z ktorých sa s vysokou mierou presnosti vypočítavajú unikátne štatistiky vyťaženosti jednotlivých letov. Štatistiky sú založené na komerčných pravidelných letoch, nie sú do nich teda zahrnuté súkromné lety a iné špeciálne nepravidelné linky.