Moustache – nová značka v ebajk® centrách

Do detailov premyslené. Horské elektrobicykle Moustache 2017 to je inovatívna technika stavby rámov a rozumná integrácia pohonu. Vďaka tomu hrá táto francúzska značka najvyššiu ligu v e-MTB a v týchto dňoch pribudla do centier ebajk® v Bratislave a onedlho aj v Košiciach.

Už pri prvom pohľade na portfólio ebajkov Moustache sa v človeku prebúdza túžba sadnúť na bajk a užiť si jazdu v prírode, zabicyklovať si na cykloceste alebo sa previesť po meste. Modely Lundi sú určené na bežný deň, pri jazde na ebajkoch z rady Samedi 27 zas na bežný deň celkom zabudnete. V ponuke sú bicykle typu Trail, Race, Down a Off. Všetky využívajú silu stredových motorov Bosch Performance CX. Okrem toho prichádza Moustache tento rok s prekvapením v podobe žiarivo oranžového e-mountainbike tandemu Samedi 27 X2.

Originálne elektro-mountainbiky

Za finálnou podobou rámov stoja dva roky práce, vďaka čomu predstavujú ebajky Moustache vždy niečo výnimočné. Na jednej strane je veľmi vydarená integrácia batérii, na druhej premyslená výbava, geometria a dizajn. Okrem toho ponúka táto francúzska značka svojim zákazníkom aj niekoľko jedinečných komponentov.

Dokonalý prenos sily

Moustache bol prvý, ktorý ešte pred dvomi rokmi použil na pohon Bosch špeciálny pastorok so 14-imi zubami, čo sa stalo štandardom. Rovnako patril medzi prvých, kto začal používať kazety so širokým rozsahom 11/42 a tento trend nasledovali aj iný e-MTB výrobcovia. Dnes používa Moustache dokonca až 11/46 kazety čo prináša mnohým jazdcom ďalší benefit. Obávanému „Chain-Suck“ – lepeniu reťaze na prevodník zabránil Moustache na svojich e-mountainbikoch kombináciou napínača reťaze s jedným nylonovým a jedným oceľovým „prstom“, ktoré minimalizujú trenie a zároveň zaisťujú presný chod reťaze.

Kvôli extrémnym silám, ktoré pôsobia na všetky komponenty elektorbicykla hlavne pri jazde do kopca, sú nároky na materiál veľmi vysoké. Preto Moustache nahradil štandardné kľuky svojimi vlastnými. Jedná sa veľmi tuhé kované kľuky, ktoré sa vyznačujú vysokou pevnosťou. Aj kolesá pochádzajú z vlastnej dielne. Novo vyvinuté asymetrické ráfy majú vnútornú šírku 35mm a  sú vyrobené z pevnej hliníkovej zliatiny 60061-E. CNC opracované hliníkové náboje so zapuzdrenými ložiskami a s konzistentným napätím špíc značne zlepšujú dynamiku kolies. Vďaka tomu nevýde nazmar ani jeden watt vydaný batériou či Vašou silou.

Skrytá sila, integrácia batérie

Čo sa týka dizajnu rámov, nenechajú si vývojári z Moustache nikým „vziať maslo z bagety“. Dbali pri tom predovšetkým na ťažisko, hmotnosť a perfektnú ovládateľnosť. K tomu patrí v ráme integrovaná batéria, dozadu posadený zadný tlmič a prepracovaná geometria. Žiaden watt tak neostane „visieť“ na kopci. Pre fanúšikov ušľachtilých a ľahkých materiálov sú určené varianty s karbónovým rámom.

Testy karbónových rámov

Moustache vyvinul vlastné testovacie zariadenie pre karbónové rámy na želanie. To celé z vysokomodulárnych vlákien T700. Na rámy z karbónu siahol Moustache k vlastnému výrobnému procesu, pri ktorom prechádzajú rúrky špeciálnym testom. Všetky časti rámu sú vyrobené z vysoko odolných vysokomodulárnych vlákien T700. Vďaka použitiu karbónu dokáže Moustache na svojich e-MTB rámoch ušetriť 890 gramov pri veľmi vysokej tuhosti.

Moustache e-MTB: Pre nespútanú zábavu v teréne

Moustache e-MTB sa podľa svojho určenia delia na kategórie Race, Trail, Off a Down. Pre sezónu 2017 tento výrobca známy veľkým zmyslom pre detail ešte jemnejšie vyladil všetky modely rady Samedi 27. Väčšinu z nich postupne nájdete v centrách ebajk® – Svet elektrobicyklov v Bratislave a onedlho aj v Košiciach.

Hardtaily Moustache Samedi 27 Off bijú do očí

Oba modely Samedi 27 Off 6 a 8 sa v roku 2017 ešte výraznejšie uberajú smerom k ešte väčšej zábave a pôžitku z jazdy. S Plus plášťami, uzavretejším uhlom riadenia a extra širokými riadidlami a poháňané silným motorom Bosch Performance CX nezaskočí tieto hardtaily žiadne stúpanie. Model Off 8 je navyše vybavený teleskopickou sedlovkou so zdvihom 120mm a ovládaním z riadidiel.

Samedi 27 Trail 6, 8, 9 a Limited s karbónovým rámom

Vpredu aj vzadu 140mm zdvih. Akurát pre skvelé trail mašiny, ktoré sú výsledkom dlhého vývoja a skúseností Moustache. Do novej sezóny vstupujú modely Trail 6, 8, 9 ako aj Limited s ešte agresívnejšou geometrie, ktorá vďaka Grip Control Evo technológii tlmiča dynamicky spracúva spätné nárazy. Model Limited je postavený na celokarbónovom ráme. Na tomto matno čiernom trailovom ebajku tvorí integrovaná 500 Wh Bosch batéria bezkonkurenčnú jednotu so spodnou rámovou trúbkou.

Trail Plus alebo: Samedi 27 Race 6, 8 a 9 (Just Carbon)

Útočiť, predbiehať, víťaziť. Race línia si pýta účasť na enduro závodoch. 160 mm zdvih vpredu a vzadu, silné brzdy a plochý hlavový uhol vám dovolia naplno si užiť rýchle zjazdy. Samozrejmosťou je stredový motor Performance CX v kombinácii s 500 Wh batériou. Okrem modelov 6 a 8 s tlmičom od priamo od Moustache alebo Rock Shox, je v ponuke Samedi RACE 9 s karbónovým rámom a vidlicou.

Viac o modeloch nájdete na ebajk.sk