Cena slovenských inzerovaných jazdeniek klesla a sú najmenej ojazdené v regióne V4

V porovnaní s minulým mesiacom priemerná cena inzerovaných jazdeniek na Slovensku klesla takmer o 2 200 eur na 15 358 eur. Inzerujúci však žiadajú za automobily dva razy toľko ako v Českej republike a takmer tri razy ako v Poľsku. Výsledky vyplynuli z pravidelnej analýzy spoločnosti AAA AUTO, ktorá trh s ojazdenými automobilmi kontinuálne monitoruje a vykonáva jeho hodnotenie.

„Cena inzerovaných automobilov na Slovensku je najvyššia v regióne V4, vozidlá však majú zároveň najnižší priemerný nájazd kilometrov (147 222 km) a priemerný vek (8,3). Vyššia priemerná cena je spôsobená aj tým, že sa v prvej desiatke najinzerovanejších áut udomácňujú luxusnejšie automobily ako je BMW3, Audi A4 či BMW5 a dokonca už dva mesiace sa na druhej priečke drží Audi A6. Takéto zastúpenie luxusnejších modelov nie je v žiadnej inej krajine regiónu. Je to len dôkaz toho, že slovenskí zákazníci začínajú čoraz viac dbať o svoju bezpečnosť a komfort na cestách,“ vysvetľuje Karolína Topolová.

V apríli bolo na Slovensku najinzerovanejším autom Škoda Octavia, nasledovaná Audi A6 a Volkswagenom Passat. Prvá trojka je podobná i v Českej republike, avšak Česi miesto Audi A6 uprednostňujú na druhom mieste úspornejšiu a lacnejšiu Škodu Fabia. V Poľsku a Maďarsku vedie na prvom mieste Opel Astra, nasledovaný Volkswagenom Passat v Poľsku a BMW3 v Maďarsku. Záujem o Škodovky je v týchto dvoch krajinách štandardne výrazne nižší ako u nás. Škoda Octavia je v Poľsku až na ôsmom mieste a v Maďarsku sa v prvej desiatke žiadny zástupca tejto značky nevyskytuje.

  Slovensko ČR Poľsko Maďarsko
1. Skoda Octavia Skoda Octavia Opel Astra Opel Astra
2. Audi A6 Skoda Fabia Volkswagen Passat BMW 3
3. Volkswagen Passat Volkswagen Passat BMW 3 Ford Focus
4. Skoda Fabia Volkswagen Golf Audi A4 Volkswagen Passat
5. Volkswagen Golf Skoda Superb Ford Focus Suzuki Swift
6. Skoda Superb Ford Focus Volkswagen Golf Volkswagen Golf
7. BMW 3 Ford Mondeo Ford Mondeo BMW 5
8. Audi A4 BMW 3 Skoda Octavia Ford Mondeo
9. Ford Focus Renault Megane Opel Corsa Audi A4
10. BMW 5 Volkswagen Touran Renault Megane Renault Megane

10 najinzerovanejších automobilov v apríli 2017 podľa krajín

Na Slovensku síce počet najazdených kilometrov v porovnaní s minulým mesiacom stúpol na 147 222 km, napriek tomu sa drží na prvom mieste v regióne. Druhá je Česká republika s 158 418 km. Autá s najväčším priemerným nájazdom inzerujú predajcovia v Maďarsku. Vo všetkých zmieňovaných krajinách v apríli klesla ponuka inzerovaných ojazdených áut.

Najviac ojazdených áut bolo v minulom mesiaci už tradične v Trenčianskom kraji (13 505), kde zároveň inzerenti za vozidlá v priemere žiadali aj najviac peňazí (takmer 31 000 eur). Najmenej áut ponúkali predajcovia v Prešovskom kraji iba 3 474 a za najnižšiu priemernú cenu 7 339 eur.

  priemerná cena v eurách priemerný nájazd priemerný vek najviac jazdeniek podľa krajov najmenej jazdeniek podľa krajov
Slovensko 15 358 eur 147 222 km 8,3 Trenčiansky kraj Prešovský kraj
ČR 7 263 eur 158 418 km 9,9 Praha Karlovarský kraj
Poľsko 5 671 eur 174 700 km 11 Mazowieckie Opolskie
Maďarsko 6 857 eur 174 841 km 10,9 Pest megye Nógrád megye

Štatistika vychádza z celkového počtu ojazdených áut ponúkaných na trhu z autobazárov a živnostníkov z odboru predaja ojazdených áut, vrátane firiem a súkromných osôb bez nadväznosti na obchod s ojazdenými automobilmi.