Svet elektrobicyklov – športová zábava

Popularita ebajkov rastie. Prinášajú zábavu, radosť ale aj nové možnosti dopravy. Zväčšujú možnosti, zbižujú alebo navracajú ľudí k športu a k zdravšiemu spôsobu života. V tejto oblasti sa asi najvýraznejšie prejavuje pôsobenie značky ebajk®.

Ste „pionierom“ a zároveň lídrom v elektrobicykloch na Slovensku. Ako ste túto pozíciu dosiahli?

Určitú úlohu hrá rozpoznanie príležitosti, ale v hlavnej miere je to fakt, že všetci vo firme veríme v budúcnosť elektrobicyklov. Vnímame ich prínos, sami ich používame, opravujeme, ladíme. Vieme našim klientom poradiť s výberom vhodných doplnkov ale aj doporučiť vhodné trasy či výlety. V to čo robíme veríme, nemáme záujem len predať, ale vnímame našu väzbu na zákazníkov ako dlhodobý záväzok a nechceme len brať, ale aj vracať späť. Dôraz kladieme na serióznosť, profesionalitu, komplexnosť a emóciu (srdce). Základom sú dobrí ľudia, produkty o ktoré sa viete oprieť a korektnosť. V obchode ide o výsledky, ale mojim heslom je, že pri tom musí byť aj zábava.

Čo je vlastne elektrobicykel?  Nie je to len pre lenivých a hendikepovaných? Čo mladí ľudia?

Ebajk je vlastne bicykel ako každý iný, akurát máte v stredovom náboji (ideálne riešenie) elektrický motor a na ráme batériu, ktorú si dobíjate ako napríklad notebook. Motor vám pomáha, to znamená nefunguje ako babeta. Iba pomáha vo vašom šliapaní v rôznych režimoch. Prakticky si to môžeme predstaviť, že vám ako keby pomáhal ďalší jeden cyklista, dvaja alebo traja. Vy si volíte, koľkí akože budú šliapať s vami. Na rovine možno nikto alebo jeden, v kopcoch aj všetci.

A ako reagujete na tých, ktorí tvrdia, že on to nepotrebuje, veď je mladý a bicyklovanie predsa je aj o drine.

Každý, kto chce „makať“, nech maká. Máme voči týmto cyklistom veľkú úctu, pretože sú to vážni športovci. My si však bicyklovanie užívame a svoje telo neničíme touto drinou. Výhľady na kopci sú rovnako krásne, keď ich výjdete na elektrobicykli. Dokonca aj endorfínov nemáte menej, keď vám pomáha motor. Ľudí nasilu nepresviedčame. Iba im ponúkame vyskúšať si to. Každý nech si nájde to svoje.

Takže, kto sú vaši zákazníci?

Sú to tí, ktorí sa radi hýbu, ale nechcú pri tom „trpieť“. Sú to tí, ktorí športujú a chcú zažiť nový typ adrenalínu. Ebajk je skvelý aj na náročné presuny do práce (skratky cez kopec, aby ste sa mohli vyhnúť zápcham v meste). Sú určené pre páry a skupinky s rôznou úrovňou kondície. A v neposlednom rade sú aj pre tých, ktorí chcú byť v prírode, ale ich zdravotné obmedzenie alebo nedostatok času im nedovoľuje trénovať a motor im pomôže dostať sa tam, kde chcú načerpať svoje sily a radosť zo života.

Viac ako 17 rokov ste pôsobili v vrcholovom managmente zastúpení automobiliek značky Honda a neskôr aj Nissan. Ako ste sa dostali k elektrobicyklom?

Milujem všeobecne techniku a z nej predovšetkým tú dopravnú – autá, motorky, lietadlá či lode. Bicykel bol odjakživa mojim silným hobby. Mal som veľké šťastie pracovať pre renomované značky so silnou tradíciou ako Ford, s komplexnosťou, kvalitou a srdcom ako Honda a s ťahom na bránku ako Nissan. S mojimi ľuďmi sme dosiahli veľa dobrých výsledkov a prežili spolu krásne obdobie. Záujem zostať na Slovensku a skúsiť si podnikanie na vlastnej koži pomohli odhodlať sa k zmene. Veľmi vnímam podporu manželky, rodiny a priateľov. Opäť mám šťastie na skvelých a kvalitných ľudí s ktorými tvoríme komplexný tím kde je radosť pracovať. Zárukou sú aj kvalitné značky ebajkov ako Haibike, Ghost, Winora, Sinus či Apache.

Robiť biznis aj s emóciami je sen asi každého podnikateľa. Čo je tou emóciou v predaji elektrobicyklov.

Emóciou je celý ten svet okolo. Náš zákazník neprestáva byť po kúpe ebajku našim pánom. Staviame mu nabíjacie stanice už po celom Slovensku, organizujeme mu podujatia, kde može s jemu podobnými zdieľať svoje zážitky a komunikujeme s ním i naďalej prostredníctvom nášho on-line magazínu ebajk žurnál. Na tieto aktivity nám slúži Občianske združenie e-DNA, elektromobilita v krvi. Konkrétne, najbližšie chystáme veľký ebajk zraz 13.mája, kde sa veľmi tešíme už na celkom početnú komunitu ebajkerov. Program bude bohatý a emócie zaručené.