Prelomové ďalekohľady a sledovanie hviezd

Nikon s hrdosťou oznamuje uvedenie výnimočných astronomických ďalekohľadov WX 7×50 IF a WX 10×50 IF, ktoré predstavujú skvost storočnej optickej dokonalosti. Fenomenálny optický výkon radu WX s doteraz neprekonaným superširokým zorným poľom vás vtiahne do hlbokých zákutí hviezdnej oblohy a odkryje vám nové detaily a farebné odtiene.

WX 7×50 IF WX 10×50 IF

Tieto prémiové ďalekohľady, navrhnuté pre náruživých pozorovateľov hviezd, využívajú systém šošoviek na vyrovnávanie poľa, ktorý koriguje zakrivenie zorného poľa a zaručuje rovnomernú krištáľovú čistotu obrazu od stredu až po okraj. Totálna reflexia a vysoká miera priepustnosti hranolov Abbe-Koenig zaručujú mimoriadne vysoký jas, ktorý je dôležitý na dosiahnutie vynikajúcej obrazovej kvality ultra širokého zorného poľa.

Každý tubus obsahuje tri prvky ED (optické sklo s extrémne nízkym rozptylom), ktoré poskytujú kontrastný obraz s vysokým rozlíšením a pomáhajú korigovať farebnú vadu, aby ste dokázali rozoznať jemné farebné rozdiely medzi hviezdami, a to až po okraj zorného poľa. Všetky šošovky a hranoly majú vysokokvalitnú viacvrstvovú úpravu, ktorá zaisťuje rovnomerne vysokú priepustnosť svetla v celej viditeľnej časti spektra. Výsledkom je jasnejší obraz a prirodzenejšie podanie farieb.

Na zabezpečenie vynikajúceho pohodlia pre všetkých – ľudí s okuliarmi aj bez – museli inžinieri pracujúci na ďalekohľadoch Nikon WX prekonať náročné konštrukčné problémy, aby dosiahli veľké predsunutie výstupnej pupily súčasne s veľmi širokým zorným poľom. Ďalekohľady WX 7×50 IF majú zdanlivé zorné pole 66,6° a predsunutie výstupnej pupily 17,7 mm. Ďalekohľady WX 10×50 IF majú zdanlivé zorné pole 76,4° a predsunutie výstupnej pupily 15,3 mm. Vďaka použitiu horčíkovej zliatiny je telo ďalekohľadu odolné a zároveň ľahké. Otočné a posuvné gumené očnice prispievajú k pohodliu pri používaní – bez ohľadu na to, ako dlho zostanete vtiahnutí do sledovania oblohy.

Obidva modely sú dostupné v podobe exkluzívnej edície pri príležitosti 100. výročia – s logom 100th Anniversary na základni kĺbu, vyrazeným sériovým číslom v hornej časti kĺbu a špeciálnym koženým remienkom WX 100th Anniversary. Tieto edície sa budú predávať v obmedzenom množstve max. 100 ks súhrnne pre obidva modely.

Kľúčové vlastnosti

・Vďaka okulárom so špičkovým optickým výkonom bolo dosiahnuté superširoké zorné pole. Minimalizácia astigmatizmu a tangenciálnej komy prispieva k ostrému a jasnému obrazu, pričom obraz má rovnomernú ostrosť od stredu zorného poľa až po jeho okraj. Vďaka tomu, že nie je viditeľné orámovanie obrazu, získate pocit, akoby ste sa fyzicky ocitli uprostred hviezdneho neba.

・Systém šošoviek na vyrovnávanie poľa koriguje zakrivenie zorného poľa od stredu až po úplný okraj obrazu. Súčasne s ultra širokým zorným poľom zaručuje ostrý a jasný obraz naprieč celým zorným poľom – aby ste si mohli vychutnať detailný širokouhlý pohľad na zhluky hviezd a galaxie, v ktorých uvidíte jednotlivé hviezdy ako ostré body.

・Tri prvky ED (optické sklo s extrémne nízkym rozptylom) v každom tubuse pomáhajú korigovať farebnú vadu, ktorá spôsobuje farebné lemovanie, až po úplné okraje zorného poľa a poskytujú tak kontrastný obraz s vysokým rozlíšením.

・Všetky šošovky a hranoly majú vysokokvalitnú viacvrstvovú úpravu, ktorá zaisťuje rovnomerne vysokú priepustnosť svetla v celej viditeľnej časti spektra. Výsledkom je jasnejší obraz a prirodzenejšie podanie farieb. Šošovky dokážu verne reprodukovať jemné farebné odtiene jednotlivých hviezd na nočnej oblohe.

・Ďalekohľady obsahujú hranoly Abbe-Koenig s totálnou reflexiou na všetkých povrchoch, ktoré dosahujú vysokú priepustnosť svetla, a tým prispievajú k jasnejšiemu obrazu.

・Použitie vrstvy na fázovú korekciu na strechových sekciách hranolov Abbe-Koenig kompenzuje fázový posun svetla pri odraze lúčov vo vnútri hranola. Výsledkom je obraz s vysokým rozlíšením a kontrastom.

・Optická konštrukcia, ktorá umožňuje dosiahnuť superširoké zorné pole a veľké predsunutie výstupnej pupily. Vďaka tomu si môžu pozorovatelia vychutnať mimoriadne široké zorné pole, a to aj pri nosení okuliarov.

・Všetky šošovky a hranoly tvoria optické prvky vyrobené zo skla, ktoré neobsahuje olovo ani arzén.

・Otočné a posuvné gumené očnice s aretáciou v šiestich polohách umožňujú jednoduché umiestnenie oka do optimálnej pozorovacej pozície.

・Krúžok na dioptrickú korekciu s indexom na jednoduchšie nastavenie.

・Vodotesná konštrukcia, ktorú nenaruší ani prípadné ponorenie výrobku do vody do hĺbky maximálne 5 metrov na 10 minút. (V testovacích podmienkach spoločnosti Nikon. Výrobok nie je určený na použitie pod vodou.)

・Vzduchotesná konštrukcia a telo plnené dusíkom zabraňujú zahmlievaniu optického systému a tvorbe plesní, a to aj pri značných zmenách teploty.

・Použitie horčíkovej zliatiny umožnilo vytvoriť odolné a ľahké telo vhodné na pozorovanie z ruky.

・Na objektív možno nasadiť filter s priemerom 55 mm (P=0,75).

・Súčasťou balenia je exkluzívny statívový adaptér (TRA-4), ktorý umožňuje pripevniť ďalekohľad na statív.