Voľné chvíle obohatené príchuťou adrenalínu

Na Slovensku máme tendenciu svoj voľný čas investovať do aktivít, ktoré nás obohacujú na tele aj na duchu, no každý človek preferuje niečo iného.

Podľa posledných výskumov v oblasti neuro-biológie sa v mozgu pri cvičení vyplavuje neurotransmiter dopamínktorý aktivuje značne rozvetvené „centrum“odmeny a tak sa pravidelné cvičenie stáva návykovou a zdraviu prospešnou aktivitou. Dennodenne môžeme sledovať, ako sa ľudia v každom veku pohybujú pretože chcú a môžu. No niektorí chodia cvičiť proti svojej vôli, keď z donútenia partnera idú do fitness centier, pričom sa počas cvičenia riadia intuíciou a nevyhľadajú rady odborníkov, čo môže mať a aj z dlhodobého hľadiska má skôr opačný efekt – prichádzajú natiahnuté šľachy a zranenia kĺbov, ktoré si žiadajú rekonvalescenciu. To si uvedomuje v poslednej dobe čoraz viac ľudí a tak cvičia pravidelne, no nepreťažujú sa a výsledky sa dostavia čoskoro. Človek sa potom cíti silnejším a zdravším. V organizme aktívneho človeka je stabilizovaná hladina stresového hormónu kortizolutakže je o niečo menšia pravdepodobnosť, že by prepadol depresiám, a tak sa môže pustiť s chladnou hlavou do rôznych iných aktivít.

No, kto z nás by neobľuboval občasný pocit vyplaveného adrenalínu do krvného obehu? Človeku sa zrýchlia reakcie a začne inak vnímať čas. Sekundy sa mu zlejú akoby do jednej, ale intenzívne prežitej chvíle. No nie vždy môže tento pocit vyvolať fyzická aktivita. Našťastie však existujú alternatívne spôsoby ako tento pocit zažiť. Môžete si pustiť akčný film, zahrať hru, alebo sa začítať do knihy s napínavou dejovou líniou, ktorá vám nedá vydýchnuť. No ak ste v práci a sedíte za počítačom, a cítite ako na vás padá únava a nič sa vám nechce (dokonca sa ani nevládzete dvihnúť od stola), tak môžete kliknúť na ikonku webového prehliadača, kde si môžete dať vyhľadať „umelé“ a dovolené stimulanty. Jednou z možností je vyskúšať aj menej tradičný obsah, ako napríklad ten na stránke Kajot Casino. Stačí krátka chvíľa a môžete sa pustiť do hry. Už prvá hra vám vráti elán do žíl a pozitívne sa naladíte na cestu domov. Po príchode si môžete do rúk vziať kvalitnú literatúru, ktorá vás zasa intelektuálne povznesie a vaša myseľ sa ocitne nad rámcom všednej reality. Tento zabehnutý rituál však má v obľube stále viac našincov, čo jasne dokazujú aj permanentne sa zvyšujúce predaje kníh, a preto niet divu, že sa približujeme k prvej desiatke krajín sveta, priemerný čas, v ktorých obyvateľia strávia nad knihami množstvo voľného času. A aj v nich kombinujú fyzickú aktivitu s vysokou mierou mentálnej činnosti, ktoré dopĺňa nejaká forma príjemného odreagovania.