Výstava fotografií ambasádora značky Nikon Petra Jana Juračku

Nikon Photo Gallery uvádza od 16. februára 2017 pre verejnosť výstavu českého vedca, fotografa, cestovateľa a najnovšieho ambasádora značky Nikon Petra Jana Juračku Spomienky na svet.

Petr Jan Juračka nie je typom fotografa, o ktorom by sa dalo povedať, že fotí “niečo”. Nie je to ani krajinár, ani fotograf zvierat, či horolezec, aj keď sa všetkým týmto disciplínam veľmi často a rád venuje. Pokiaľ sa ale „niečo“ jeho celoživotnou tvorbou tiahne ako červená niť, je to jeho záujem o prírodu. V súčasnej dobe pôsobí ako vedec na Prírodovedeckej fakulte Karlovej Univerzity, kde sa stal doktorom hydrobiológie a kde sa plne venuje fotografii vedy, vedcov a hlavne dokumentácii mikrosveta, ktorý je bežnému pohľadu beznádejne ukrytý. Pri svojej práci tak používa špeciálne svetelné a elektrónové mikroskopy, aby mohol mnoho tisíckrát zväčšovať mikroskopické štruktúry nových, doposiaľ nepopísaných, druhov kôrovcov z celého sveta, semienka orchideí či sotva niekoľko mikrometrov veľké fosílie z druhohôr. Len čo dokončí svoju prácu v útrobách akademickej pôdy, nasadzuje si mačky a vyráža do hôr či na skaly načerpať späť neutíchajúcu túžbu po dobrodružstve a prírode. “Fotografia pre mňa nie je len strohým dokumentom reality, ani objektívnou výpoveďou. Je to cesta, intímna spoveď a spôsob života. Bez fotografie, ale aj časozberu a filmu, by som len ťažko mohol dosahovať také naplnenie, ako s hľadáčikom pred okom,” vysvetľuje Petr, akú dôležitú rolu v jeho živote hrá fotografovanie.

Petr má za sebou viac ako päťdesiat výstavných projektov, je držiteľom niekoľkých medzinárodných fotografických cien, jeho fotografie sa objavujú na prebaloch kníh, titulkách tuzemských aj medzinárodných časopisov. Akýkoľvek výber jeho fotografií, ktorý by sa snažil vystihnúť široké spektrum jeho prác, by pôsobil nesúrodo, výstava sa teda zameriava iba na jednu z disciplín, ktoré sa nesú Petrovou cestou naprieč svetom, krajiny. Mnohé z vystavených snímok boli urobené v situáciách, kde nebolo možné použiť statív, na niektoré bolo len pár sekúnd času. Či už ide o prchavé okamihy v rámci náročného výstupu na druhú najvyššiu horu sveta K2, momentky fotografované z idúceho auta africkou savanou, večerné nálady grónskeho treku, alebo spoločný výlet s deťmi v okolí rodných Pardubíc. Napriek tomu, alebo možno práve preto, pri pohľade na tento výstavný celok doľahne na návštevníka chuť vydať sa von – a fotiť.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 20. marca 2017.