Nepotrebné telefóny opäť pomáhali, zmenili sa na 9 350 euro

Vianočné obdobie spojené s obdarúvaním blízkych napríklad aj novými, modernejšími mobilnými telefónmi, prirodzene podporuje myšlienku zbaviť sa tých starých, už nepotrebných. Možnosť priniesť ich do predajne Orangeu a ich profesionálnou likvidáciou zároveň podporiť aj dobrú vec, využilo opäť o čosi viac zákazníkov. Do dvanásteho pokračovania zbierania nepotrebných mobilných telefónov priniesli zákazníci až 18 500 zariadení. Operátor každý z nich premení na 50 centov na podporu dobrej veci – tentokrát ich venuje neziskovej organizácii Dobrý anjel.

Po rozbalení vianočných darčekov častokrát ostane v rodine zbytočný a viac nepotrebný mobilný telefón. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo v porovnaní s minulou zbierkou priniesli zákazníci do predajní Orangeu o vyše 2 300 mobilných telefónov viac. Dvanáste pokračovanie projektu sa nieslo pod heslom „Z môjho starého mobilu chcem dostať to najlepšie“ a od 1. októbra 2016 až do 31. januára 2017 sa ním riadilo 6 426 zákazníkov. Tí spolu odovzdali až 18 500 nepotrebných mobilných zariadení. Každé z nich čaká rovnaký osud, pričom pomôže hneď dvakrát. Jednak jeho ekologické zlikvidovanie chráni samotnú prírodu a vďaka projektu sa každé zariadenie premení na 50 centov určených na podporu dobrej veci. Dlhodobá ekologická iniciatíva spoločnosti Orange takto pomáha už od roku 2013 a je dôkazom toho, že aj nepotrebné telefóny nie sú vždy úplne na zahodenie. Myšlienka takejto pomoci tentokrát inšpirovala aj spoločnosti Veolia a Deloitte, ktoré sú členmi združenia Business Leaders Forum a vďaka svojim zamestnancom prispeli do zbierky ďalšími 200 nepotrebnými mobilnými telefónmi.

Dvanásta zbierka a finančný výťažok z nej bola určená na podporu neziskovej organizácie Dobrý anjel. 50 centov z každého odovzdaného a ekologicky zrecyklovaného telefónu pomôže rodinám s deťmi, v ktorých jeden z rodičov alebo deti trpia rakovinou alebo inou zákernou chorobou. Vďaka nepotrebným mobilom a ekologicky cítiacim zákazníkom Dobrému anjelovi poputuje suma 9 350 eur. „Veľká vďaka Orangeu a jeho zákazníkom, ktorým nie je ľahostajná Zem a ani ľudia v núdzi, ktorí na nej žijú. Celú sumu prepošleme rodinám chorých a bude to pre nich znamenať obrovskú pomoc,“ povedala Ing. Ľudmila Kolesárová, marketingová manažérka Dobrého anjela.

Zber starých mobilov pod hlavičkou „Zo svojho starého mobilu chcem dostať to najlepšie” pokračuje aj v ďalších mesiacoch. Nasledujúca zbierka potrvá od 1. februára do 31. mája 2017 a finančný výťažok z nej bude určený pre občianske združenie Magna o.z.. Tentokrát 50 centov z každého odovzdaného a ekologicky zrecyklovaného telefónu finančne pomôže humanitárnej organizácii, ktorej poslaním je zabezpečovať zdravotnú, nutričnú a sociálnu pomoc deťom a ich rodinám v krízových oblastiach sveta. Zákazníci, ktorí do konca mája 2017 odovzdajú svoj starý mobil v predajni Orangeu môžu navyše každý mesiac hrať o 5 smartfónov Apple iPhone 7 128 GB Black.

Nepotrebné mobily tak aj v nadchádzajúcich mesiacoch nájdu vďaka Orangeu a jeho zákazníkom svoje zmysluplné využitie. Spoločne prispejú k ich ekologickej likvidácii a odchádzajú pritom s dobrým pocitom, že pomohli vybranej neziskovej organizácii. „Pokračovanie projektu je pre nás prirodzené. Vidíme v ňom význam a teší nás, že zákazníci využívajú možnosť ekologicky zlikvidovať staré telefóny. V jednom projekte spájame pomoc prírode, ľuďom v núdzi a zároveň vyriešime praktickú otázku – ako sa zbaviť nepotrebného telefónu – čím uľahčíme život aj našim zákazníkom“, povedal Martin Vacula, ‎Business Processes & QHSE Manager spoločnosti Orange.

Prehľad organizácií doteraz podporených v súťaži v zbere starých mobilov

Nezisková
organizácia
Počet vyzbieraných
mobilov pre organizáciu
Hodina deťom 7 026
Návrat 8 801
Autistické centrum Andreas 10 895
Lienka pomoci Nadácie SOCIA 32 201
Linka detskej istoty pri SV pre UNICEF 16 290
Detský čin roka 12 798
Nezisková organizácia Centrum Slniečko 16 936
Centrum sociálnych služieb Náruč záchrany 28 185
Ekotopfilm 902
OZ Centrum environmentálnych aktivít (západné Slovensko), OZ Sosna (východné Slovensko), CEEV Živica, n.o. (stredné Slovensko) a DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie (Bratislavský kraj) 15 452
OZ Centrum environmentálnych aktivít (západné Slovensko), OZ Sosna (východné Slovensko), CEEV Živica, n.o. (stredné Slovensko) a DAPHNE – Inštitút aplikovanej ekológie (Bratislavský kraj) 18 767
IPčko 19 104
Hokejová akadémia Zdena Cígera 16 171
Nezisková organizácia Dobrý anjel 18 700
Spolu 222 228