Toyota má päť hviezdičiek, porazila Teslu

Skvelý výsledok! Až päť hviezdičiek získala nová Toyota Prius v prestížnom EcoTeste ADAC, ktorý realizuje každý rok nemecký autoklub. Hodnotí pri tom spotrebu paliva alebo energie a emisie CO2 nových automobilov. Vlajkový hybrid Toyoty vyhodnotili ako najšetrnejšie a najekologickejšie vozidlo so spaľovacím motorom.

Vlaňajší test uskutočnil nemecký atoklub už trinásty krát – prvýkrát odborníci hodnotili emisie CO2 a znečistenie nielen v laboratóriu, ale aj v reálnych podmienkach na cestách. Prius sa umiestnil na druhom mieste po elektrickom BMW i3, pričom získal 94 zo 100 bodov. Yarisu Hybrid patrí piate miesto s 88 bodmi a 4 hviezdičky. Ikone elektomobilov – Tesla Model S – pridelili 87 bodov a 4 hviezdičky.

Prieskum spotreby paliva a emisií nových automobilov na trhu EcoTest ADAC má od minulého roku nové, oveľa prísnejšie kritériá. Automobily, ktoré získali odporúčania po laboratórnych testoch, museli podstúpiť aj dodatočné merania emisií na cestách, teda v reálnych podmienkach. V uplynulom roku takto odborníci preverili 45 typov áut.

Toyota Prius štvrtej generácie s benzínovým motorom 1.8 vykázala najnižšiu spotrebu paliva a emisií CO2 zo všetkých autombilov využívajúcich spaľovací motor. V meste bola výsledná spotreba 1,7 l/100 km, mimo mesta 3,9 l/100 km a na diaľnici 5,4 l/100 km. Priemerné emisie v celom teste predstavovali 113 g/km.