Čo robiť, keď vaše deti čelia fyzickým alebo psychickým výzvam?

Zdravý životný štýl, šport a psychická aktivita sú základnými parametrami pre správny vývin dieťaťa. To celé je však treba podporiť pravidelným prísunom vitamínov a živín, na ktoré netreba zabúdať. Podľa odborníkov by sme mali konzumovať minimálne 5 porcií ovocia a zeleniny denne, pričom vhodnou náhradou môže byť 100% ovocný a zeleninový džús alebo pyré. Zvlášť pre naše ratolesti je dôležitý pravidelný príjem teluprospešných látok.

Deti strávia v školskej lavici tisíce hodín. To je dôvod, prečo by sme sa mali zaujímať o to, aby vykonávali viac športov, behali, robili akúkoľvek fyzickú aktivitu, ktorá podporuje ich zdravie. Nie je to len dobrá kondícia, ktorá so športom súvisí, ale tiež pevnejšia a šťastnejšia myseľ. „Šport pomáha našim deťom rozvíjať ich fyzickú zdatnosť, schopnosť vytvárať si priateľstvá, socializovať sa a byť súčasťou tímu. Učia sa základným pravidlám a objavujú hodnoty ako je férová hra, priateľstvo, či rešpektovanie rôznorodosti. Vďaka športu deti získavajú zdravé sebavedomie a, čo je najdôležitejšie, je to pre nich zábava,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RUVZ v Bratislave.

Musí to mať „šťavu“

Odborníci hovoria o obrovskej záťaži, ktorú kladieme na naše deti. Očakávame od nich maximálnu koncentráciu a vynikajúce výsledky, ktoré si vyžadujú mnoho vkladov. Predovšetkým vtedy, ak dieťa vykonáva šport pravidelne.

Doplnenie vitamínov a živín je nevyhnutné pre obnovenie energie potrebnej pre fyzickú a mentálnu aktivitu. „Tréneri ale aj rodičia by mali dbať na stravu svojich detí po športovom výkone a denne ich nabádať k výberu správnych produktov, ktorá hydratuje a obnovuje minerály a vitamíny v ich tele. 100% džúsy a pyré sú pre deti najlepším riešením,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, známa odborníčka na stravovanie. Keď sa deti naučia týmto návykom v mladom veku, ostane to v ich povedomí a ovplyvni ich životný štýl dokonca aj v dospelosti.

Stačí si len vybrať

Odborníci z WHO odporúčajú 5 porcií ovocia a zeleniny denne, pričom jednou z porcií môže byť aj 200ml ovocného alebo zeleninového džúsu alebo 100g balenie pyré. Podľa prieskumov väčšina Slovákov vypije menej ako 3 litre džúsu týždenne, čo je podstatne menej, ako je to napríklad v Poľsku. Naši susedia spotrebujú v domácnosti až 8 litrov ovocného alebo zeleninového džúsu. Takmer jednoznačne vyhrávajú na slovenskom trhu džúsy so sladkými ovocnými príchuťami, zatiaľ čo naopak, zeleninové džúsy pije len 33% prevažne dospelých ľudí. Pyré pozná len 20% slovenských domácností[1].

V súčasnosti máme množstvo možností na sebarealizáciu v športoch, záujmoch, vzdelávaní. Tieto možnosti máme však aj v stravovaní, preto by sme si mali dávať pozor, či volíme vhodnú stravu. Aby sme nepodcenili potrebný prísun vitamínov a minerálov pre správne fungovanie nášho organizmu, mali by sme siahnuť po dostupných alternatívach. 100% džúsy a pyré sú pre deti výborným riešením, no samozrejme nesmieme zabúdať na normálnu stravu, pretože ich telo potrebuje aj tuky a bielkoviny“ uzatvára MUDr. Alžbeta Béderová, CSc

[1] Prieskum spoločnosti GFK o povedomí konzumentov o džúsoch a pyré vykonaný v marci 2015 a februári 2016 na vzorke 200 žien z každého trhu.