Štedrý stôl môže zvýšiť cholesterol. Zmerajte si jeho hladinu.

Dopriali ste si počas sviatkov? Údené mäso, smotana či vajíčka obsahujú najviac cholesterolu. Choroby obehového systému si ročne vyžiadajú vyše 17 miliónov obetí. Podľa WHO by sa však až 80% týchto prípadov dalo riešiť prevenciou. Zmerať výšku hladiny cholesterolu teraz možno aj domácim testom.

Cholesterol sa tvorí v pečeni a hrá dôležitú úlohu pri mnohých telesných funkciách, napríklad pri tvorbe bunkových membrán. Existujú dva druhy cholesterolu. „Dobrý“ HDL cholesterol je užitočný, pretože odvádza cholesterol z ciev do pečene. Takzvaný „zlý“ LDL cholesterol sa v prípade nadbytku usádza na stenách ciev a postupne ich upcháva. Jeho zvýšená hladina je rizikový faktor vzniku kôrnatenia tepien (aterosklerózy), ktoré zhoršuje krvné zásobenie srdcového svalu a nakoniec môže viesť až k uzavretiu ciev a k srdcovému infarktu. Test Veroval vám prezradí celkovú hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký cholesterol nebolí, ale prevencia a zodpovedný prístup k vlastnému zdraviu môžu predĺžiť život aj o desiatky rokov.

Osobné diagnostické testy Veroval možno vykonať pohodlne a veľmi jednoducho v domácom prostredí. Výsledky sú rýchle a ich presnosť je porovnateľná s laboratórnymi testami. V prípade testu Veroval Cholesterol potrebujete iba jednu kvapku krvi, ktorú odoberiete pribalenou lancetou. Krv nakvapkáte na testovacie koliesko a o do troch minút môžete odčítať výsledok.

Výhodou testu je, že takmer okamžite a v domácich podmienkach získate cennú informáciu, či sú vaše obavy opodstatnené a je potrebné vyhľadať lekára, alebo je všetko v poriadku. V prípade pozitívneho výsledku by mala nasledovať neodkladná návšteva lekára, ďalšie vyšetrenia a stanovenie diagnózy a liečebného procesu.

„S vysokým cholesterolom zápasí stále viac ľudí, žiaľ výnimkou nie sú ani veľmi mladí ľudia. Je dôležité nepodceňovať prevenciu a pravidelne hladinu cholesterolu v krvi sledovať. Tu môže byť nápomocná práve domáca diagnostika,“ vysvetľuje MUDr. Jana Bendová, všeobecná lekárka pre dospelých.

Každý domáci test Veroval obsahuje návod s podrobnými inštrukciami, ktoré vás testovaním prevedú krok po kroku. K všetkým druhom testov tohoto radu sú k dispozícii aj inštruktážne videá na webe http://veroval.info/sk-SK a Youtube kanáli výrobcu.