Minerály a ich účinky

Minerálne pramene na Slovensku nám ponúkajú obrovské bohatstvo v podobe zdravých minerálov. Povedzme si viac o tých hlavných. Prečo sú pre náš dôležité a prečo by sme ich mali prijímať vo forme minerálnych vôd?

Vápnik

Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov. Prispieva k zníženiu krvného tlaku, je potrebný na zrážanie krvi, hojenie a činnosť svalov vrátane srdca, znižuje hladinu cholesterolu a prispieva k ochrane pred kardiovaskulárnymi chorobami. Chráni pred bolesťami kĺbov, reumatickými zápalmi, rednutím kostí, či zlomeninami. Udržuje našu pokožku zdravú. Upokojuje nervy, chráni pred nespavosťou, nervozitou, či podráždenosťou.

Horčík

Horčík je pre správne fungovanie množstva telesných funkcií nenahraditeľný. Vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je minerál potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu. Zdrojom horčíka sú okrem minerálnych vôd aj orechy, obilniny, listová zelenina. Jeho nedostatok môže viesť k neuromuskulárnej disfunkcii.

Draslík

Draslík je v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Jeho nedostatok poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer celý je obsiahnutý vo vnútri buniek. Naše telo potrebuje pomerne veľké množstvo draslíka, ale napriek tomu je jeho nedostatok v organizme častým javom. Draslík pomáha pri prevencii vysokého krvného tlaku, srdcových a mozgových príhod. Zároveň pôsobí diureticky – pomáha z tela odstraňovať škodlivé látky.

Sodík

Sodík je pre telo veľmi dôležitá minerálna látka, ktorej hlavnou funkciou je regulovanie distribúcie telesných tekutín a acidobázickej rovnováhy. Sodík podporuje látkovú výmenu bielkovín a uhľohydrátov a taktiež stimuluje činnosť obličiek. Zároveň uľahčuje trávenie tým, že podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a pôsobí proti kŕčom vo svaloch.

Minerály nám skrátka ponúkajú mnoho výhod. Prečo by sme ich mali prijímať práve vo forme minerálnych vôd? Minerálne soli obsiahnuté v minerálnych vodách predstavujú prirodzený zdroj minerálov. Dostupnosť minerálov obsiahnutých vo forme ich rozpustných solí je pre bunky ľudského tela okamžitá, priama a nenáročná a nezaťažuje regulačné mechanizmy organizmu, ich využiteľnosť sa riadi aktuálnymi potrebami organizmu.

Prirodzeným zdrojom minerálov sú samozrejme aj ovocie a zelenina, či iné potraviny, ale práve ich dostupnosť a využiteľnosť v ľudskom organizme je závislá na forme v akej sú viazané, ako rýchlo sa v tráviacom trakte dokáže telo k nim dostať a ako rýchlo dokážu prejsť cez bunky tráviaceho systému do krvného obehu. Aj preto sú práve minerálne vody skvelým zdrojom minerálov. Neváhajte a zaraďte ich do svojho pravidelného pitného režimu.