5 rád pre spokojné dojčenie

Milé mamičky, zaujíma vás, ako pokojne dojčiť? Dojčenie je totiž činnosť, ktorá si vyžaduje vašu pozornosť a starostlivosť. Ako odovzdať bábätku maximum vašej lásky, pozitívnej energie, ale tiež zabezpečiť, aby ste boli v pohode vy i dieťatko, a to nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke? Prečítajte si našich päť rád, ktoré zostavila Jitka Tomešová, nutričná terapeutka z Thomayerovej nemocnice v Prahe. V tomto článku sa zameriame konkrétne na to, ako môže vhodný pitný režim ovplyvniť dojčenie.

  1. Ako sa vďaka správnemu pitnému režimu budete cítiť viac v pohode?

Dostatočný pitný režim je nevyhnutný v každom veku a v každom životnom období, aj v období dojčenia. Pokiaľ má mamička dostatok tekutín, netrápi ju únava, bolesti hlavy či zápcha. Tým bude aj psychika mamičky vyrovnanejšia a viac v pohode a túto svoju pohodu potom môže prenášať na bábätko nielen počas dojčenia.

POZOR! Mamičky, ak v noci často vstávate k bábätku, zabudnite na pravidelnosť v pitnom režime. Častý príjem väčšieho množstva tekutín počas noci vás môže budiť k častejším návštevám toalety, spánok nie je tak kvalitný a ráno nebudete tak v pohode, ako keď budete spať celú noc či vstávať pravidelne len k dieťatku. Pite teda striedmo a len toľko, koľko počas noci potrebujete.

  1. Má pitný režim vplyv aj na psychiku mamičky?

Pri dodržiavaní vhodného pitného režimu bude mamička určite viac psychicky v pohode, už len preto, že ju bude menej trápiť únava či bolesti hlavy.

„Pochopiteľne  nemôžem odporučiť cukrom sladené nápoje ani nie tak kvôli negatívnemu vplyvu na bábätko, ale aj preto, že mamičky si po pôrode väčšinou želajú schudnúť. Je pravda, že dojčenie je energeticky veľmi náročný proces, ale aj tak by jej v tomto úsilí cukrom sladené nápoje nepomohli. Na druhej strane, ak má neodolateľnú chuť na sladkú limonádu, určite je vhodnejšie si občas pohárik limonády dopriať, než sa zbytočne trápiť a byť podráždená, čo spozná aj bábätko,“ radí Jitka Tomešová.

  1. Čomu by sa dojčiaca mamička mala vyvarovať? Mýty a fámy.

Opatrne by mali ženy zaobchádzať napríklad s bylinnými čajmi, ktoré majú výrazné liečebné účinky.    O konkrétnom prípravku je vhodné sa vždy poradiť s detským lekárom alebo lekárnikom. Čo ale rozhodne neodporúčame, sú alkoholické nápoje.

MÝTUS č. 1: Čím viac bude tehotná žena piť mlieko, tým viac sa jej bude tvoriť mlieka v prsníkoch. Dojčenie je ovplyvňované hormonálnymi dráhami a tiež saním dieťaťa. Konkrétne potraviny teda jeho tvorbu ani nepodporujú, ani nezastavujú.

MÝTUS č. 2: Keď dojčím, nesmiem cvičiť, aby sa mi neskazilo mlieko. „Je pravda, že pri vysokej fyzickej aktivite sa do telesného tukového tkaniva môžu uvoľňovať metabolity vzniknuté pri cvičení a ovplyvniť do istej miery chuť materského mlieka ktoré dieťa následne môže naozaj odmietať. Je vhodné teda nešportovať vrcholovo alebo športovať s dostatočným časovým odstupom od dojčenia. Celkovo sú ale po pôrode vhodné skôr rutinné aktivity, spevňovacie a posilňovacie cviky a prechádzky s kočíkom, ako výkonnostný šport na plný úväzok. Každopádne sa športu počas obdobia dojčenia báť nemusíte,“ uvádza Tomešová.

MÝTUS č. 3: Horúci čaj s medom / a mliekom / horúce mlieko s medom / horúca čokoláda pomáha naštartovať dojčenie. V skutočnosti je to tak, že tieto nápoje majú skôr ukľudňujúci účinok pre mamičku, ktorá je potom spokojná a lepšie dojčí.

  1. „Voda základ života“

 Základ pitného režimu mamičky v rámci dojčenia by mala, pochopiteľne, tvoriť čistá voda, najlepšie neperlivá. Vhodné sú tiež vodou riedené ovocné a zeleninové džúsy a šťavy či ovocné čaje, vhodné sú aj cereálne nápoje – napríklad Nestlé Caro. Cereálny základ nápoja Nestlé Caro tvorí pražená zmes jačmeňa, raže a čakanky, obohatená o naklíčený jačmenný slad. Navyše je dostupný aj bezlepkový variant Nestlé Caro Ricoré alebo Nestlé Caro Active s vlákninou.

Smejte sa ako vaše dieťa!

Podľa Dr. Madana Katariu, indického lekára a zakladateľa Jógy smiechu sa deti smejú 300 krát denne. Dospelí len 7 až 15 krát. Smiech je, popri pitnom režime, pre naše fyzické i duševné zdravie veľmi dôležitý – dokáže údajne znížiť bolesť, posilňuje imunitný systém, rozširuje cievy, čím predchádza srdcovému infarktu, pomáha tráveniu, posilňuje vnútorné svalstvo a podobne. Mamičky, vyhľadávajte smiech aktívne a smejte sa nahlas a poriadne aj s bábätkom! Populárna je dnes napríklad tzv. Joga smiechu, čo je cvičenie, pri ktorom pracujeme vo veľkej miere s naším dychom. To spôsobuje výrazné okysličenie nášho tela a mozgu, zlepšuje naše zdravie a dodáva energiu, čo ocení iste aj bábätko. Obaja budete skrátka spokojní.

Jitka Tomešová, Thomayerova nemocnica v Prahe:

„Začínala som v Poradenskom centre Výživa detí, ďalej som pôsobila v Thomayerovej nemocnici na internom oddelení a teraz pracujem na oddelení ARO. Popri tom mám ešte časť práce v ambulancii, kde pomocou bioimpedančného analyzátora pomáham pacientom s problémami s ich výživou. Ďalej sa tiež venujem realizácii projektov, ako bol napríklad projekt Spoločne zameraný na výživu a životný štýl tehotných a dojčiacich žien.“