Výstava fotografií Marka Musila

Výstavu tvorí kolekcia fotografií, ktorá vznikla v priebehu bizarného festivalu Burning Man, ktorý sa každoročne koná na prelome augusta a septembra v lokalite Black Rock Desert v Nevade v USA. Burning Man je priestorom na slobodné stretávanie sa, zdieľanie zážitkov a sebarealizáciu. Umelci tu usporadúvajú rôzne koncerty, svetelné show a performancie.

Atmosféru festivalu dotvárajú fantaskné kostýmy, masky a rôzne vyzdobené vozidlá.  Marek je pravdepodobne prvým českým fotografom, ktorý mal príležitosť byť oficiálnym fotografom tohto festivalu a Nikon Photo Gallery je prvým výstavným priestorom, ktorý fotografie z tohto ročníka predstaví.

Marek Musil (1974) je súčasný český vizuálny umelec. V 90. rokoch začínal ako muzikant v grundgee štýle, podľahol alternatívnemu rocku a besneniu elektrických gitár. Fotil kapely, kamarátov, koncerty, dokonca aj tie, na ktorých sám hral. Ale časom bolo Markovi toto všetko málo. Sám o sebe hovorí: „Môj hudobný svetonázor ma pomaly, ale isto presvedčil o sile jedného okamihu, ktorý 03-npg-marekmusilstojí za to zachytiť a nepustiť.“ So svojím fotoaparátom sa vydal na cesty po Európe, Severnej Amerike, na Blízky východ. Pracoval v Izraeli a v New Yorku a postupom času získal uznanie v oblasti módnej a reklamnej fotografie. Vytvoril si veľmi osobitý štýl, ktorý svojou pôsobivosťou inšpiroval mnohé reklamné agentúry. Postupne sa prepracoval k foteniu pre české vydania zahraničných časopisov o životnom štýle, fotografoval pre Elle, Esquire, Harper´s Bazaar, Cosmopolitan, Marie Claire, In Style a Dolce Vita.

Ako reklamný fotograf mal príležitosť fotiť pre známe značky, akými sú napríklad Birell, České drahy, Komerční banka, Škoda Auto, T-Mobile, Adidas, ČEZ, Czech Tourism. K jeho portfóliu nerozlučne patrí aj fotenie pre českých módnych návrhárov a už 6 rokov je tvorcom čiernobielej kolekcie dokumentárnych fotografií s názvom Backstage of Fashion Week, ktorú tvorí v priebehu svojho pôsobenia na pražských Fashion Week.

Momentálne svoju profesijnú tvorbu strieda s reportážnymi cestami po celom svete, na ktorých tvorí dokumentárny cyklus vlastných pohľadov na svet. Postupne si plní svoje sny a túžby v snahe zachytiť svet v jeho autenticite.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 20. novembra 2016.