Príbeh ľadového čaju

Čaj. Nápoj, ktorý pijeme azda všetci a pri akejkoľvek príležitosti. Či k raňajkám, popri práci alebo len tak, kedykoľvek dostaneme chuť.  Dlhé roky ide o vôbec jeden z najobľúbenejších nápojov vo viacerých krajinách sveta. Okrem klasických sáčkových čajov sa tešia popularite aj ľadové, ktoré obľubujeme najmä v letných mesiacoch. Mnohí z nás však ani len netušia, odkiaľ sa tento nápoj vzal. My sme sa na to pozreli bližšie!

Poznali ho už naši predkovia

Ľadový čaj, známy aj ako Ice Tea, sa začal v USA objavovať v 60. rokoch csdsds-001
19. storočia. Spočiatku bol vnímaný ako novinka, no už o pár rokov zaznamenal poriadny rozmach. Prvý tlačený záznam o ľadovom čaji pochádza z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová odporúčala vo svojej publikácii Houskeeping nechať
vylúhovať jeden deň zelený čaj, potom naplniť pohár ľadom, dvoma lyžičkami cukru a následne priliať tento čaj. Postupne sa osviežujúci nápoj dostal do menu ponúk hotelov alebo si ho ľudia mohli zakúpiť na železničných staniciach. Medzitým sa objavovali aj ďalšie recepty na jeho prípravu, na skutočný „boom“ si však musel ešte pár rokov počkať.

Jeho obľúbenosť najvýraznejšie stúpla po tom, ako ho majiteľ čajových plantáží Richard Blechynden predstavil na Svetovej výstave v roku 1904 v St. Louis. Teplé počasie ho inšpirovalo k novej receptúre. Jednoducho do svojich vzoriek čaju pridal ľad a osvilipton-broskynaežujúci nápoj sa takmer okamžite stal veľkým hitom. Rozšíril sa po celej Severnej Amerike a stal sa neoddeliteľnou súčasťou mnohých domácností a príležitostí.

Popularita ľadového čaju viedla aj k vzniku nového druhu príboru. Začali sa používať lyžičky s dlhou rukoväťou, vhodné na premiešanie cukru vo vysokých pohároch.

Ľadový čaj v súčasnosti

Ľadové čaje sú rozšírené po celom svete. Zákazníci majú na výber z bohatej ponuky chutí – od klasických zelených čajov až po čaje s ovocnými príchuťami. Na pultoch možno nájsť aj netradičné, ako napríklad kombináciu jazmín-liči či limetka-mäta. V mnohých štátoch USA vám kedykoľvek, keď si vypýtate čaj, prinesú práve ľadový nápoj. Ice Tea je dostupný v rôznych baleniach a patrí medzi najobľúbenejšie nápoje vo svete. Počas svojej relatívne krátkej histórie tak prešiel obrovskú vzdialenosť.

Aj v prípade ľadových čajov však platí – iný kraj, iný mrav. V rôznych krajinách sa môžete stretnúť s rozličným spôsobom spracovania a odlišnou chuťou. V niektorých európskych krajinách môžete kúpiť nesýtené aj sýtené ľadové čaje. V Japonsku zase presadzujú nesladený zelený čaj, ktorý je bežne dostupný v predajných automatoch. Indický ľadový čaj (Chai) dostanete na mnohých miestach okolo sveta a obsahuje indické korenie, zatiaľ čo thajská verzia je sladená cukrom a kondenzovaným mliekom. V južných častiach USA je obľúbený sladký čaj, v iných končinách krajiny sa podáva nesladený.Chutný nápoj navyše vytvorí ideálnu kombináciu s rôznymi druhmi jedla. Napríklad ten s príchuťou citróna sa hodí k bielemu mäsu či údenej rybe, broskyňový variant je zase vhodný k čerstvej rybe či červenému mäsu. Okrem toho výhodou mnohých z nich, je, že sú okrem cukru dosladzované prírodným sladidlom stéviou, napr. Lipton ice tea. Nemusíme sa preto báť nadmerného prísunu cukru a straty štíhlej línie!