Kvalitné jedlo je moje poslanie!

Sympatická Slovenka Jana Bagiová má zvláštnu ale zároveň krásnu prácu. Chodí po slovenských farmách a ochutnáva a vyberá produkty, ktoré sa potom dostanú k nám – cez sieť dvanástich predajní Starého Otca v Bratislave. Brali by ste takýto džob?

Čím je pre vás vaša práca zaujímavá?

Ak sa veci podaria, tak vďaka mne sa dostanú skvelé veci od výrobcov a farmárov spotrebiteľom na stôl. Potom môžu rodiny doma večer sedieť a pochutnávať si na niečom skvelom, čo sa k nim dostalo aj vďaka mne. No nie je to dobrý pocit? Šíriť medzi ľudí radosť z dobrého jedla? Neviem, či to aj iní tak cítia, ale ja si s dobrým jedlom spájam lásku, rodinu a iné príjemné asociácie. A dovolím si tvrdiť, že mnohé skvelé produkty od našich farmárov, nebyť špeciálnych predajní, by si ťažšie hľadali cestu k spotrebiteľom.

V akom stave sú teda reálne slovenské farmy?

Mnohokrát sa usilovní a poctiví ľudia snažia robiť skvelé veci. A aj sa im to často darí. Teda sú v lepšom stave ako si väčšina populácie myslí. Ale je to náročná práca, každodenná drina bez voľna a dovolenky. Farmárčenie musíte milovať, inak sa do toho ani netreba púšťať.

Čomu ste sa venovali predtým?

Predtým som viedla malú cestovnú kanceláriu a ešte predtým som pomáhala rozbiehať prvú nezávislú slovenskú poštovú sieť. Ja viem. Úplne iné oblasti. Ale život je neustále dobrodružstvo a ja milujem výzvy.

Prečo ste teda, asi na stálo zakotvili u Starého Otca?

Dôvodov je hneď niekoľko. Predovšetkým je to preto, lebo my v otázke kvalitných potravín nemáme radi kompromisy. A to sa mi veľmi páči. Pred viac ako štyrmi rokmi sme sa totiž rozhodli ísť síce ťažšou, ale zaujímavejšou cestou. Začali sme predávať výhradne slovenské produkty od malých a stredných dodávateľov, lebo tí sú podľa nás nositeľmi tej skutočnej kvality, za ktorú často ručia svojim vlastným menom. A na tých produktoch je to jednoducho poznať. Ich chuť a vôňa je celkom odlišná od produktov, ktoré obvykle dostanete v bežných obchodoch.

Ak by sme sa pozreli podrobnejšie na jednotlivé kategórie produktov, je niečo typické, čo by sme vedeli o nich povedať?

Ak mám byť konkrétna, napríklad mäsové produkty u nás začínajú na 85%-nom podiele mäsa a neobsahujú žiadnu múku, sóju, stabilizátory ani emulgátory. Všetky okrem žemľových krvavničiek sú preto vhodné aj pre celiatikov. Ak hovoríme povedzme o bryndzi, hovoríme o 100% nepasterizovanej ovčej bryndzi a nie o zmesiach s kravskou hrudkou. U nás nenájdete šťavy z koncentrátu, ani dopekané pečivo. Džemy sú pripravované klasickým odparovaním v kotli. A je toho ďaleko viac. Aj po štyroch rokoch existencie máme latku nastavenú rovnako vysoko, ako na začiatku. Nikto sa nemôže pochváliť tak prísnymi kritériami na prídavné látky, ako práve my. O našom úsilí svedčí aj to, že počas existencie Starého Otca sme odmietli cez dvesto produktov len z toho dôvodu, že obsahovali prídavné látky, ktoré neboli v súlade s našimi predstavami. Jednoducho povedané, štyri roky sa snažíme predávať ľuďom vysoko kvalitné produkty, ktoré môžu konzumovať bez obáv alebo ich bez obáv dať svojim deťom. Dvanásť predajní vybudovaných v Bratislave za štyri roky je snáď dôkazom toho, že sa nám to darí.

Máme tu jeseň, čo zo svojho sortimentu by ste asi najviac odporučili našim čitateľom?

Ťažiskovým sortimentom v tomto období sa stávajú mäsové produkty – šunky, klobásy, jaterničky, slanina. Povedzme si hneď na začiatku, že kvôli absolútnemu dohľadu nad kvalitou našich produktov sme postavili vlastnú mäsovýrobu, ktorá vyrába produkty výlučne len pre Starého Otca. Ak máte radi šunku, určite by som doporučila našu bravčovú dusenú šunku s 95% obsahom mäsa, prípadne pre priaznivcov hydinovej šunky našu morčaciu, vyrobenú výhradne z morčacieho mäsa.

V našej vlastnej mäsovýrobe si vyrábame aj vlastné klobásy. Či už sú to čerstvé, vhodné na varenie alebo pečenie, alebo sušené, kde sme vyšli v ústrety milovníkom všetkých druhov pikantnosti – vyrábame ich jemné, jemne pikantné aj diabolské.

Ak radšej dávate prednosť vlastnej príprave pokrmov, dokážeme vám vyjsť v ústrety mimoriadne kvalitným mäsom – či už je to hovädzie, bravčové, kuracie alebo napríklad skvelá ryba.

Určite by som ešte na jeseň nevynechala naše výborné jaterničky, úžasnú voňavú slaninku, či párky zo skutočného mäsa – žiadne zvyšky, žiaden separát, žiadna múka, či sója. Ich chuť je neporovnateľná s bežnými párkami. K nim špaldový alebo ražný chlebík z našej pekárne.

Keď už sme pri tej našej pekárni, mimoriadne úspešné sú medzi našimi zákazníkmi pekárenské výrobky z tzv. domáceho radu – čiže produkty vyrábané v malých množstvách úplne rovnako, ako by ste si ich piekli doma – či už sú to makové alebo orechové rožteky, mrkvové šatôčky plnené slivkovým lekvárom, perníčky.

Dvanástimi predajňami v Bratislave pokrývate záujem hlavného mesta. Budete sa rozširovať aj do ďalších miest?

Zatiaľ nie. Koncept Starého Otca, taký aký je, plne postačuje, pretože cieľ je doniesť kvalitné produkty z malých fariem Slovenska ľuďom v Bratislave. Svoj obchod Starého Otca si každý môže nájsť podľa adresy zamestnania či bydliska. Ich zoznam nájdete na www.staryotec.sk