Ferrari na stole?

Vlastniť ikonické automobily sa v skutočnosti podarí iba niekoľkým šťastlivcom. Pre nás ostatných, ktorých disponibilný kapitál nedosahuje rozpočtu štátnej ekonomiky sú na trhu autentické modely v rôznych mierkach. Najrozšírenejšou je 1:18, z ktorej  si vyberie každý petrolhead, lenže pozor! Ide o vysoko návykovú závislosť.

Ak sa vám do rúk dostane jeden kus, o chvíľu budete intenzívne zvažovať nákup ďaľšieho, a ďaľšieho kusu. Hovoríte si, že odoláte pokušeniu, no to je nakoniec tak silné, že neodoláte a nový model je na ceste. Koľko poznáte chlapcov, alebo mužov, ktorí by nemali ani jeden model vo vitríne, alebo vo svojej pracovni? Spočítali by ste ich na prstoch jednej ruky.

IMG_5867dea

Čo môžete mať?

V mierke 1:18 ponúkajú výrobcovia širokú škálu sortimentu. Od poľnohospodárskej techniky po pretekárske špeciály. Samozrejme, cenová hladina sa pohybuje od niekoľkých desiatok eur, až po ceny presahujúce tisíc euro. S vyššou cenou sa adekvátne spája aj rastúca kvalita detailov, ktoré sú v kategórii high-end naozaj fantastické. Napríklad funkčné aerodynamické komponenty, pohyblivé časti v motorovom priestore, alebo pohyblivé náboje kolies v guličkových ložiskách potešia nejedno oko.

Die-cast vs. resin?

Die-cast sú modely vyrobené zo zlatiny. Zinok je jej hlavným prvkom a v menšej miere je pridávaný aj hliník, meď a horčík a táto zliatina sa následne vstrekuje pod vysokým tlakom do foriem, z ktorých sa priemerne vyrobí niekoľko tisíc kusov, potom sa musí vyrobiť nová forma. Okrem výrobného procesu tvoria hlavné náklady výrobcu aj licencie od automobiliek. Toto sú dva hlavné faktory, ktoré určujú veľkoobchodnú cenu.

Pozrime sa na resin. Je to vlastne živica s prímesou, a sú obvykle produkované v prísne limitovaných edíciach. Medzi kovom a živicou je diametrálny rozdiel. Na kovových modeloch sa dá niekedy manipulovať aj s viečkom nádrže, no naIMG_5372dea resinovom kuse budete môcť obdivovať akurát karosériu a budete tak ukrátený o detaily motora, alebo kufra a pritom sa ich cena pohybuje neraz aj o 50% vyššie, ako cena kovových modelov. Prečo je to tak? Ako sme uviedli vyššie, ide o to, že sú vyrábané v malom počte.

Je to investícia?

Pre neznalých to môžu byť hračky, ale pre zberateľov sú to poklady. Najžiadanejšími značkami sú Bentley, Bugatti, Ferrari, Mercedes-Benz, alebo Lamborghini. Keďže produkcia je limitovaná, tak sa po čase cena aj niekoľkonásobne navýší oproti nákupnej cene. Najväčšie rarity sú série od firiem Exoto, CMC, BBR, ktoré patria k etalónom kvality a k najvyhľadávanejším modelom na aukčných portáloch.

Text & Foto: (jnt)