Ojazdený automobil kúpite výhodnejšie, priemerné ceny klesli o 5 %

Na slovenskom trhu bolo v auguste inzerovaných 38 tisíc ojazdených automobilov. Číslo znamená nárast zhruba o tisíc vozidiel v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Naďalej platí, že o jazdenky pretrváva silný záujem.

Zdrojom pre štatistiky je kontinuálny monitoring trhu, ktorý zabezpečuje AAA Auto kombináciou analýzy všetkých dostupných autoserverov, konkurencie a vlastných výkupných aj predajných dát.Trio najpopulárnejších ojazdených automobilov zostáva nezmenené. Škoda Octavia, Škoda Fabia a Volkswagen Passat kraľovali rebríčku obľúbenosti aj počas augusta. Priemerná cena jazdeného vozidla sa medzimesačne znížila o viac než päť percent na 13 192 eur.

Ponuka automobilov sa naprieč jednotlivými slovenskými krajmi výrazne líši – najviac vozidiel bolo dostupných v Trenčianskom kraji (8 500) a najmenej v Trnavskom (2 859). Dokopy si mohli Slováci v auguste vyberať spomedzi 38 tisíc vozidiel. Ponuka sa tak oproti júlu rozšírila zhruba o tisíc automobilov.

„Klesajúca cena automobilov zvyšuje ochotu ľudí investovať vyššie sumy do kúpy automobilov. Platí, že dlhodobo rastie záujem o nákup ojazdeného automobilu. Slováci si môžu takýto nákup dovoliť aj vďaka širokým možnostiam financovania či špeciálnym bonusom v prípade protiúčtu, ak u nás zákazník predá vozidlo a zároveň si vyberie iné z našej ponuky,“ popisuje generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová.

Ojazdené vozidlá majú v priemere najazdených zhruba 147 tisíc kilometrov a priemerný vek 8,1 roka.

Prevahu v rebríčku popularity majú nemecké značky nasledované českými výrobcami:

snimka-obrazovky-2016-09-07-o-21-15-00