Nová ŠKODA KODIAQ vo svetovej premiére

Nový model ŠKODA KODIAQ začína rozsiahlu ofenzívu automobilov SUV značky ŠKODA s cieľom získať nových zákazníkov a trhy. S dĺžkou 4,70 m, až siedmimi miestami na sedenie a najväčším batožinovým priestorom vo svojej triede, je ŠKODA KODIAQ prvým veľkým SUV českej automobilky. Svetová premiéra najnovšieho modelu značky ŠKODA sa uskutočnila v Berlíne za účasti viac ako 700 zahraničných hostí. Novinka vstúpi na trh začiatkom roka 2017 s tým najlepším, čo značka ponúka: charakteristickým dizajnom, mimoriadnou ponukou priestoru, praktickými riešeniami a inovatívnymi technológiami, ktoré sú známe z vyšších automobilových tried.

„S automobilom ŠKODA KODIAQ sa vydávame objavovať nové obzory,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „S naším prvým veľkým SUV dobývame pre značku nový segment a s ním aj nové trhy a skupiny zákazníkov. Vďaka novému konceptu, výraznému dizajnu a možnosti byť kedykoľvek online, bude značka ešte atraktívnejšia, poskytne ešte viac komfortu, istoty a informácií v reálnom čase. A to je len začiatok. ŠKODA KODIAQ začne širokú ofenzívu nových modelov SUV značky ŠKODA.“

Člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť technického vývoja Christian Strube dodáva: „ŠKODA KODIAQ ponúka všetky tradičné prednosti vozidiel našej značky: vysokú funkčnosť, priestrannosť, a to pri vynikajúcom pomere ceny a úžitkovej hodnoty. Už len vďaka voliteľnému tretiemu radu sedadiel a najväčšiemu batožinovému priestoru vo svojej triede bude naše nové SUV ideálnym pomocníkom pre každodennú prevádzku. A pokiaľ ide o asistenčné systémy, infotainment a konektivitu, aj tam preukazuje ŠKODA KODIAQ inovačnú silu značky: ponúka techniku známu skôr z vyšších automobilových tried a dostáva sa tak na špičku svojho segmentu.“

Dizajn exteriéru
ŠKODA KODIAQ je univerzálny automobil. Nové SUV je ideálne ako pre prácu, tak aj rodinu a voľný čas. Bez problémov pokračuje v jazde aj tam, kde končia spevnené cesty. Dizajn, s ktorým značka prenáša svoj nový dizajnový jazyk do segmentu SUV, odráža všestranný charakter. ŠKODA KODIAQ sa vyznačuje výraznou súhrou elegantných línií, dynamických kriviek a robustného vzhľadu, vďaka čomu je model jasne rozpoznateľný.

Všetky línie modelu ŠKODA KODIAQ sú čisté, precízne a ostro vykreslené – to platí najmä pre výraznú líniu bokov. Dvojitá horizontálna línia prednej časti automobilu symbolizuje bezpečie a silu. Široká, trojrozmerne tvarovaná maska chladiča je expresívna a vyžaruje robustný charakter. Ploché, klinovité svetlomety, ktoré plynulo prechádzajú do masky chladiča, dodávajú automobilu nezameniteľný vzhľad. Druhý pár nižšie umiestnených svetlometov pripomína tvár so štyrmi očami. Svetlomety sa vyznačujú kryštalickou štruktúrou, ktorú nájdeme aj na ďalších detailoch, ako sú napríklad zadné skupinové svetlá. Šéfdizajnér značky ŠKODA, Jozef Kabaň, a jeho tím sa inšpirovali tradičným umením českých sklárov, čo sa prejavilo na efektnej súhre svetla a tieňa na výrazných líniách tohto SUV.

Pri pohľade z boku odkazujú krátke previsy a dlhý rázvor na priestranný interiér. Lemy blatníkov sú čiastočne hranaté – ide o jeden z nosných prvkov dizajnového jazyka SUV značky ŠKODA. Zadné skupinové svetlá sú sériovo osadené LED diódami. Svetlo je tvarované do tvaru písmena C, ktoré je pre značku ŠKODA typické. Zákazník si môže vyberať z celkom 14 odtieňov vonkajšieho laku – štyroch nemetalických a desiatich metalických odtieňov. Vzhľad doplnkov sa líši podľa troch jednotlivých výbavových línií: Active, Ambition a Style, ktoré možno pre model ŠKODA KODIAQ vybrať.

Karosériaskoda-kodiaq_01
Svojimi rozmermi sa ŠKODA KODIAQ pohybuje na hornej hranici segmentu kompaktných vozidiel SUV. Celková dĺžka je 4 697 mm, šírka 1 882 mm, výška (vrátane strešného nosiča) 1 676 mm a rázvor 2 791 mm. Automobil je postavený na modulárnej platforme koncernu Volkswagen, kde hrá veľkú úlohu odľahčená konštrukcia. Maximálnu tuhosť karosérie zabezpečuje rozsiahle využitie vysokopevnostných ocelí. So základným motorom TSI a pohonom predných kolies je pohotovostná hmotnosť veľkého SUV (bez vodiča) len 1 452 kg, pri motore 1,4 TSI s pohonom 4×4 potom 1 540 kg.

Suverénna je tiež torzná tuhosť, presnosť výroby, komfort a stabilita kabíny pri náraze. Vďaka precíznemu dizajnu dosahuje nové SUV KODIAQ hodnoty súčiniteľa aerodynamického odporu (cx) len 0,33.

Interiér
Pre automobily značky ŠKODA je typický veľkorysý priestor. ŠKODA KODIAQ je iba o štyri centimetre dlhšia ako ŠKODA OCTAVIA, v rámci segmentu SUV však ponúka nadpriemerne veľký interiér. Spracovanie vonkajších rozmerov do mimoriadne priestranného interiéru je ďalšou ukážkou schopností konštruktérov značky. Dĺžka interiéru veľkého SUV je 1 793 mm, šírka vo výške lakťov vpredu je 1 527 mm a vzadu 1 510 mm. Priestor nad sedadlom má vpredu 1 020 mm a vzadu 1 014 mm. Priestor pred kolenami cestujúcich na zadných sedadlách je až 104 mm.

Interiér veľkého SUV pôsobí bezpečným a robustným dojmom. Výrazný dizajn exteriéru prestupuje aj do interiéru. Dvojité línie sa nachádzajú aj na prístrojovej doske, ktorá je tvarovaná trojrozmerne. Interiér sa vyznačuje výraznými vertikálnymi prvkami, ako sú napríklad štyri veľké otvory pre prívod vzduchu. Veľký displej rozdeľuje palubnú dosku na dve rovnocenné zóny, určené pre vodiča a spolujazdca.

Pre automobily značky ŠKODA je typická vysoká kvalita spracovania a jednoduchá, intuitívna obsluha. Volant je k dispozícii v niekoľkých rôznych prevedeniach a na želanie je k dispozícii s vyhrievaným vencom. Voliteľná trojzónová klimatizácia Climatronic s vlastným ovládacím panelom aj pre cestujúcich na zadných sedadlách je ďalším prvkom, ktorý je bežný skôr vo vyšších automobilových triedach. Elektronická parkovacia brzda sa aktivuje jednoducho tlačidlom.

Pre predné sedadlá je k dispozícii celý rad komfortných prvkov. Voliteľne môžu byť vyhrievané, s ventiláciou alebo elektricky nastaviteľné, vrátane pamäte. Tiež zadné sedadlá modelu ŠKODA KODIAQ sú veľmi variabilné: možno ich sklápať v pomere 60:40, štandardne sú posuvné v pozdĺžnom smere až o 18 cm a sklon operadla je individuálne nastaviteľný. Na želanie môže mať vozidlo ďalšie dve sedadlá v treťom rade. ŠKODA KODIAQ je prvým sedemmiestnym modelom v novodobej histórii značky ŠKODA.

Alternatívou k sériovo dodávaným textilným poťahom je kombinácia látka-koža, koža-Alcantara alebo koža-koža. Dekoračné lišty sú k dispozícii v piatich variáciách. Ambientné osvetlenie s nastaviteľným odtieňom vytvára v interiéri za tmy jedinečnú atmosféru. Toto osvetlenie je integrované v dekoračných lištách vo výplniach dverí a ponúka desať rôznych farieb.

Batožinový priestor

S objemom 720 až 2 065 l (pri sklopení zadných sedadiel) ponúka ŠKODA KODIAQ najväčší batožinový priestor vo svojej triede. Ak je vozidlo vybavené voliteľným sedadlom spolujazdca so sklopným operadlom, zmestia sa do SUV predmety dlhé až 2,80 m. Súčasťou voliteľnej výbavy sú elektricky ovládané piate dvere, ktoré možno (tiež v rámci voliteľnej výbavy) otvárať a zatvárať pohybom nohy pod nárazníkom alebo tlačidlom v interiéri. ŠKODA KODIAQ môže v konfigurácii TDI / DSG / 4×4 ťahať príves s celkovou hmotnosťou až 2,5 t. Pre tento účel je možné objednať elektricky ovládané ťažné zariadenie.

Posted in TOP