Brno hostilo okrúhlu Veľkú Cenu v pretekoch MotoGP

V nedeľu 21. augusta sa na automotodróme v Brne konali preteky cestných motocyklov MotoGP s poradovým číslom 400. Podujatie nesie názov HJC Helmets Grand Prix České a priaznivcom rýchlych dvojkolesových strojov prinášame aktuálne výsledky z tohoto závodu.

O okruhu v Brne

Pozrime sa spolu na pár základných informácií o tomto okruhu. Celý okruh je umiestnený akoby v menšej doline, pričom na jej úpätiach sa nachádzajú tribúny. To dáva fanúšikom možnosť vychutnať si jazdu ich favoritov so super výhľadom. Na druhej strane je trať mierne zvlnená a ťahá sa cez zalesnené územie, čo zase vyskúša schopnosti a postreh pretekárov.

Dĺžka okruhu je 5,4 kilometra, dohromady sa na trati nachádza 14 zákrut (6 ľavotočivých a 8 pravotočivých) a dráha je široká 15 metrov. Počas Veľkej Ceny sa jazdí 22 kôl, takže jazdci urobia skoro 119 kilometrov. Najdlhší rovný úsek je dlhý 638 metrov a jazdci tu dosahujú famózne rýchlosti.

Z traťových rekordov. Najrýchlejšie kolo spravil Marc Marquez za stajňu Repsol Honda Team v roku 2016. Dosiahol čas 1 minútu a 54,596 sekundy. Okruhový rekord s časom 1 minúta a 56,027 sekundy drží Dani Pedrosa opäť z Repsol Honda Teamu z roku 2014. Najväčšiu rýchlosť, 316,4 km/h, dosiahol Andrea Iannone v roku 2015 jazdiaci za Ducati Team.

Nečakaný víťaz z Anglicka

V nedeľu ovládol okruh britský pretekár Cal Crutchlow, ktorý jazdí za stajňu LCR Honda. S časom 47 minút a 44,290 sekundy, s priemernou rýchlosťou 149,3 km/h si pripísal do hodnotenia 25 bodov. Cal Crutchlow sa navyše týmto triumfom stal po dlhej prvým britským pretekárom, ktorý vyhral Veľkú cenu. Naposledy sa to podarilo Barrymu Sheeneovi v roku 1981.

 Crutchlow pôvodom z Anglicka sa v prvých fázach pretekov držal okolo pätnásteho miesta. Spočiatku bola trať vlhká, čo mu spôsobovalo ťažkosti. Napokon mu však poveternostné podmienky priali, využil to, že mal tvrdú prednú aj zadnú pneumatiku a postupne sa dostal aj na čelo a zvíťazil.

Valentino Rossi ako druhýSnímka obrazovky 2016-08-28 o 12.13.42

Hneď za Crutchlowom so stratou nejakých siedmych sekúnd, teda s časom 47 minút a 51,588 prešiel cieľom Valentino Rossi zo stajne Movistar Yamaha MotoGP. Rossi dosiahol priemernú rýchlosť 149 km/h a za druhé miesto si pripísal 20 bodov do hodnotenia.

Podobne ako Crutchlow aj Rossi mal spočiatku problémy so zvolenými pneumatikami a podmienkami na trati. Neskôr však ukázal svoje kvality. Na prvenstvo to teraz nestačilo, ale za to si diváci užili v posledných kolách boj, ktorý zvádzal s Marcom Marquezom, ktorý sa snažil talianskeho pretekára predbehnúť.

Tretie miesto pre Marqueza

Spomínaný španielsky pretekár Marc Marquez sa doťahoval na druhého Rossiho, ale ten si nedal vziať svoju pozíciu. Marquez zaostal tak za Talianom len o 2 sekundy a s časom 47 minút a 53,877 sekundy sa dostal na tretie miesto tohtoročnej Veľkej Ceny v Brne. Do bodovania si tak prihodil ďalších 16 bodov, čo určite potešilo jeho stajňu Repsol Honda Team.