Andrea Kožuchová: nespolieham sa len na dotazníky.

Chce rozumieť práci zamestnancov a tak si niektoré pozície skúša aj na vlastnej koži. Personálna riaditeľka z Tesco Andrea Kožuchová sa rozhodla podeliť sa o skúsenosti na novom mieste – v Hartmann-Rico.

Viac ako sedem rokov pôsobila v Tesco ako prevádzková riaditeľka ľudských zdrojov pre obchody a distribúciu a neskôr ako personálna riaditeľka a HR business partner pre centrálnu Európu. Teraz sa Andrea Kožuchová (49) stala šéfkou ľudských zdrojov u výrobcu zdravotníckych pomôcok, ktorý v Čechách a na Slovensku zamestnáva 1650 zamestnancov. Väčšina z nich tvoria pracovníci troch výrobných závodov.

Rada by som využila svoje znalosti a skúsenosti a spoločne so svojimi kolegami z HARTMANNu a posunula firmu ďalej nielen v oblasti ľudských zdrojov. Stále hľadáme možnosti, ako byť lepší a mojím dlhodobým cieľom je, aby naši zamestnanci tvorili pevnú súčasť medzinárodnej spoločnosti, ktorá si kladie za cieľ prispieť k zvýšeniu kvality zdravotníctva,“ hovorí Andrea Kožuchová, riaditeľka oblasti ľudských zdrojov, a dodáva: „Veľmi ma teší, keď vidím zamestnanca profesne aj osobnostne rásť. Vždy chcem rozumieť práci svojich podriadených, pochopiť, čo ich trápi a čo, naopak, motivuje – aj preto si niektoré pracovné pozície rada skúšam aj na vlastnej koži. Prieskumy a dotazníky síce vnesú určitý vhľad do problematiky, ale osobná skúsenosť je pre mňa nenahraditeľná.

Z oblasti riadenia ľudských zdrojov má Andrea Kožuchová bohaté skúsenosti. Okrem spoločnosti Tesco pôsobila 13 rokov vo firme Holcim zaoberajúcej sa výrobou stavebných materiálov, kde vystriedala niekoľko pracovných pozícií. Ako vedúca odboru vzdelávania a rozvoja manažmentu sa sústredila na vytvorenie centrálneho tímu na Slovensku s pôsobnosťou aj pre ďalšie tri susedné krajiny a na tvorbu a implementáciu tréningových programov. Podieľala sa aj na tvorbe jednotného systému riadenia výkonnosti pre Holcim celosvetovo. Ako riaditeľka ľudských zdrojov v slovenskom Tesco riadila implementáciu strategických cieľov v oblasti ľudských zdrojov, napríklad v starostlivosti o zamestnancov a rozvoji talentov. Vyštudovala Univerzitu Friedricha Schillera v Jene v Nemecku. Vo voľnom čase rada cestuje, venuje sa záhrade a jazdí na koni.