Nový národný rekord v hre na modrom cimbale

Fery Reiner zo skupiny R2 Brothers sa svojou rýchlou hrou na cimbale s piesňou Let čmeliaka zapísal do Slovenskej knihy rekordov.

Slovenský cimbalista Fery Reiner zo skupiny R2 Brothers vytvoril na unikátnom modrom cimbale ustanovujúci slovenský národný rekord v rýchlosti zahrania skladby Let Čmeliaka (Nikolaj Rimsky-Korsakov). Pri trénovaní bol osobný Feryho rekord 1 minúta a 9 sekúnd, avšak počas samotného vytvárania rekordu Fery zahral pieseň za rekordných 59,1 sekúnd.

Cimbalista Fery Reiner dostal od Igora Svítka zo spoločnosti Slovenské rekordy certifikát a je tak zapísaný v Slovenskej knihe rekordov. Pri vytvorení rekordu bol aj dirigent a člen skupiny Fragile, Braňo Kostka, ktorý tiež potvrdil platnosť rekordu.

Fery hrá na cimbale už od šiestich rokov a hodiny tvrdého tréningu sa vyplatili. „Musím sa priznať, že Let čmeliaka je naozaj veľmi ťažká a náročná skladba. Štandardne cvičím tri hodiny denne, ale Let čmeliaka mi dal zabrať a namiesto troch hodín je to už polroka minimálne päť hodín,“ spomenul Fery Reiner pred uskutočnením rekordu. Počas rýchlej hry skladby Let Čmeliaka sa dokonca nechtiac podarilo Ferymu zlomiť jednu z paličiek.

Okrem klasickej hudby hrá Fery na cimbale aj najväčšie pop-rockové hity napr. Michael Jackson, Queen, Metallica a iné. Na koncerty, na ktorých zahrá aj Let čmeliaka, sa môžeme tešiť počas jesene 2016.

Posted in Art