Extrémne teploty sú za dverami. Ako ich prežiť?

Leto milujeme. Kúpať sa však v mlákach potu ale rozhodne nechceme. Práve teraz je ten najvyšší čas začať myslieť na tieniacu techniku. Či už máte rodinný dom alebo byt v novostavbe, najlepšou voľbou je exteriérové tienenie. To účinne zatieni ostré slnečné lúče a hlavne zabráni prieniku tepelného žiarenia cez okná do miestnosti. Pri novostavbách a rekonštrukciách je lepšie s vonkajším tienením počítať už v priebehu výstavby a schovať ho pod fasádu. Nainštalovať sa však môže kedykoľvek, aj dodatočne.

Vonkajšie žalúzie spoľahlivo zatienia slnko, aj výkonnú klimatizáciu

 Sú najpoužívanejším exteriérovým tieniacim prvkom. Naklápaním lamiel umožňujú plynule regulovať prirodzené osvetlenie. Vonkajšie žalúzie umožňujú tieniť a súčasne vetrať. Výrazne znižujú energetickú náročnosť budov a hravo predbehnú aj náklady na klimatizáciu. Vonkajšie žalúzie CLIMAX ochránia pred horúcimi slnečnými lúčmi a znížia teplotu v domácnosti až o 10 °C. Z materiálov je najlepší tvarovaný hliník. Žalúzie sú obľúbené aj pre svoju dlhú životnosť a bezúdržbovú prevádzku. Vonkajšie žalúzie je možné ovládať manuálne alebo plnoautomaticky centrálnym či diaľkovým ovládaním. Žalúzie vybavené svetelným a tepelným senzorom si sami regulujú množstvo svetla a tepla v miestnosti. „Najbežnejšie sa používajú lamely v tvare písmena C. Avšak lamela s tvarom Z zabezpečuje oveľa lepšie doklopenie a tým aj maximálne zatienenie. Čo do šírky lamely, pôsobia tie užšie o dosť jemnejším dojmom,“ hovorí David Žabčík, riaditeľ obchodu spoločnosti CLIMAX, najväčšieho českého výrobcu tienenia so širokou sieťou predajcov aj na Slovensku.

pastedGraphic.png    pastedGraphic_1.png    pastedGraphic_2.png   pastedGraphic_3.png    pastedGraphic_4.png    pastedGraphic_5.png

V poslednej dobe sa stále viac stretávame s tým, že sa na jednom dome kombinujú vonkajšie rolety s vonkajšími žalúziami – rolety sa používajú väčšinou v izbách, kde sa spí a oddychuje, vonkajšie žalúzie v izbách, kde prebieha bežný denný ruch.

Vonkajšie rolety ochránia aj zatemnia

 V priebehu vrcholiaceho leta, keď slnko spaľuje zem, sa bez spoľahlivej clony len ťažko zaobídeme. V slnečnom Stredomorí si bývanie bez vonkajších roliet dokonca ani nevedia predstaviť. Popri ochrane pred slnkom a teplom plnia vonkajšie rolety aj ďalšie užitočné funkcie. Chránia okná pred vetrom, dažďom, snehom aj silnou búrkou s krupobitím. Vonkajšie rolety poskytujú tiež dobrú ochranu proti možnému vlámaniu. Zabúdať by sme nemali ani na akustickú pohodu, kedy rolety prispievajú ku komfortnému bývaniu okrem iného tým, že fungujú ako zvuková bariéra. Medzi hlavné dôvody, prečo si zariadiť vonkajšie rolety, patrí úspora energií. A to nielen na klimatizácii, ale aj na kúrení. Môže za to vzduchový vankúš, ktorý vznikne medzi oknom a roletou po jej zatiahnutí a ktorý zabraňuje výmene vzduchu medzi miestnosťou a exteriérom. Rolety dokážu v miestnosti vytvoriť úplnú tmu. „Našu roletu s patentovanou hliníkovou lamelou s_onro ale môžeme nastaviť tak, že do miestnosti prepúšťa až 21 % svetla,“ dodáva Žabčík. Cez deň potom aj cez zatiahnutú roletu vidíme z miestnosti von a vnútorný priestor je pritom dokonale chránený pred zvedavými pohľadmi zvonku.

Markízy CLIMAX vydržia

Konštrukčne najprepracovanejšie sú kazetové markízy, ktoré v zasunutom stave poskytujú maximálnu ochranu a to nielen pre navíjací hriadeľ s látkou, no tiež pre ramená. Odolná kazeta a ramena sú vyrobené z kvalitných zliatin hliníka a povrchovo upravené metódou práškového lakovania. Látky sú vďaka nanochemicky impregnovanej textílii odolné proti blednutiu, vode, plesniam a UV žiareniu. „Dnes zákazníci dávajú prednosť tzv. microstripes, čo sú – oproti klasickým pruhom – veľmi jemné štvorčeky podobných odtieňov, ladené do šedej, béžovej či žltej farby,“ hovorí Žabčík. Pri výbere markízy by sme mali vhodne voliť tiež šírku a vysúvanie markízy s ohľadom na požadovanú veľkosť tienenej plochy, orientáciu terasy voči svetovým stranám, aj predpokladanému využitiu v priebehu dňa. To preto, aby nám slnko markízu tzv. nepodsvecovalo.

Zvislé látkové fasádne clony

Tieto vonkajšie clony predstavujú veľmi zaujímavý variant k vonkajším žalúziám alebo roletám. Výborne tienia a vďaka neprebernému množstvu farieb aj skvele vyzerajú. Mieru zatienenia a priehľadu von si volíme podľa hustoty látky. CLIMAX používa špeciálne tkaniny Screen a Soltis, špeciálne vyvinuté pre exteriérové tienenie veľkých presklených plôch. Tie sú vysoko odolné proti vyblednutiu a majú takmer neobmedzenú životnosť. Navyše vyzerajú skutočne trendovo a dodávajú fasáde moderný vzhľad.

Siete proti hmyzu zadržia všetko nebezpečné v bezpečnej vzdialenosti

CLIMAX ponúka hneď niekoľko modelov sietí proti hmyzu, ktoré sa ľahko montujú a ktoré si zákazníci môžu jednoducho farebne zladiť s prevedením svojich okien a dverí. Najfrekventovanejšou farbou rámu býva biela alebo hnedá, ale na výber sú aj ďalšie odtiene, vrátane imitácie dreva. Výplňou môže byť kvalitná sieťovina z poplastovaného sklolaminátového vlákna, ktoré nepodlieha korózii a veľmi dobre znáša teplotné rozdiely. Alebo zosilnená či protipeľová sieťovina, ktorú ocenia predovšetkým ľudia s alergiou na peľ.

 Majitelia domácich maznáčikov ocenia dverovú sieť s prielezom pre psa alebo mačku, ktorí sa tak môžu pohybovať podľa potreby bez obmedzenia. Praktický prielez má štyri varianty otvárania dvierok: otvorené von, otvorené dovnútra, otvorené oboma smermi a zatvorené. Dvierka doprajú zvieratkám slobodu pohybu a majiteľom domácnosť bez nepríjemného hmyzu.

Viac informácií nájdete na http://www.climax.cz/sk