Zakrivené monitory Samsung získali potvrdenie od Harvardskej lekárskej školy.

Zakrivené monitory sú podľa výsledkov nedávno dokončenej štúdie Harvardskej lekárskej školy (Harvard Medical School – HMS) šetrnejšie k očiam užívateľov ako porovnateľné ploché displeje. Ich užívatelia sa totiž viac sťažujú na únavu očí, ťažkosti so zaostrením či na rozmazané videnie.

Kompletné výsledky výskumu s názvom „Porovnanie plochých a zakrivených monitorov: Únava očí spôsobená vizuálne intenzívnou úlohou“ boli zverejnené počas konferencie Display Week usporiadanej organizáciou Society of Information Display’s (SID), ktorá sa konala v San Franciscu. Výskumný tím HMS vedený doktormi Elim Peliom a Gangom Luoem predložil svoje zistenia o zakrivených monitoroch v rámci výskumného segmentu Zakrivené a 3D displeje.

Prostredníctvom štúdie preskúmali vedci z inštitútu Schepens Eye Research Institute, Mass Eye and Ear na HMS, zdravotné dopady, ktoré môžu spôsobiť počítačové obrazovky. Posúdili možnosti zníženia príznakov syndrómu počítačového videnia (CVS) prostredníctvom používania zakriveného monitora. Počas svojho výskumu požiadal tím Harvardskej lekárskej školy účastníkov s ostrosťou videnia 20/20 alebo lepšou, aby sledovali obsah ako na 34-palcovom zakrivenom monitore Samsung SE790C, tak na porovnateľnej plochej obrazovke.

Každý účastník mal za úlohu vyplniť dotazník pred a po teste. Cieľom bolo zhodnotiť úroveň komfortu pri sledovaní prostredníctvom 22 unikátnych vizuálnych symptómov. Prísne proporčné testovanie odhalilo, že významne viac účastníkov uviedlo určité zhoršenie symptómov (vrátane únavy očí, problémov so zaostrením, rozmazané videnie a bolesti očí) pri sledovaní monitora s plochou obrazovkou, na rozdiel od zakrivenej obrazovky.

„Vďaka vylepšenému dizajnu a radu funkcií, ktoré sú prívetivé ku zraku, sú zakrivené monitory Samsung optimalizované tak, aby ponúkali maximálny pohlcujúci, pohodlný a živý zážitok,“ povedal Seog-gi Kim, senior viceprezident divízie Visual Display Business v Samsung Electronics, a dodal: „Výsledky štúdie HMS potvrdzujú náš prísľub vytvárať vysoko kvalitné vizuálne prostredie, ktoré oči menej namáha a prináša viac možností zábavy. Budeme pokračovať v zavádzaní inovácií, ktoré prekračujú očakávania našich zákazníkov.“

Monitory Samsung SE790C vylepšujú pozorovaciu vzdialenosť od stredu k okrajom, ktorá je bežná u štandardných displejov s plochou obrazovkou. Pracujú totiž s takmer rovnomerným rozložením, aby zodpovedali prirodzenému tvaru ľudského oka. Toto zakrivenie 3000 R umožňuje rozsiahle a úplné zobrazenie, ktoré vtiahne divákov do diania na displeji.

Vďaka širokému pozorovaciemu uhlu, najlepšiemu statickému kontrastnému pomeru vo svojej triede (3000:1) a schopnosti odstrániť vonkajšiu svetelnú interferenciu poskytuje monitor Samsung SE790C výnimočnú kvalitu obrazu a výkon pre dlhodobé používanie, napríklad pri hraní hier či sledovaní filmov.