Novinky vo svete hier: 
Vyskúšajte Muckinos a Pacal’s Rocket s malými i veľkými deťmi.

Keď malé deti potrebujú nové a nové podnety a veľké deti svoje obľúbené hry už dokonale poznajú, je čas na zmenu. Vyskúšajte novinky vo svete hier – zábavné a súčasne náučné hry Muckinos a Pacal’s Rocket z dielne prestížneho výrobcu Piatnik.  Hľadajte Muckinov!

Nová hra Muckinos na prvý pohľad pripomína pexeso. 

Skladá sa z dvojíc kartičiek s totožnými obrázkami, ktoré ležia lícom dolu. Vašou úlohou je hľadať páry. Zábavy na podobnom princípe sú veľmi staré a nezávisle na sebe vznikali v mnohých kultúrach, napr. v Japonsku sa hrávalo s mušľami, ktoré mali na vnútornej strane nakreslené rôzne symboly. Tieto hry sú výborné na cvičenie pamäti, sú ľahko prenosné a rýchle a dajú sa dohrať už za pár minút.

Pre malé deti to býva obvykle jedna z prvých stolových hier, ktorú hrajú s protihráčom a sú schopné pochopiť a dodržiavať jej pravidlá. Okrem elementu rozvoja pamäti majú pre nich zmysel aj na precvičovanie jemnej motoriky pri otáčaní jednotlivých kartičiek a ich ukladaní na miesto. Zároveň sa prvýkrát učia prijímať pocit prehry zoči voči víťazovi, a tak rozvíjajú svoje sociálne schopnosti.

V hre Muckinos sú okrem bežných dvojíc aj špeciálne kartičky skrývajúce lesných škriatkov – Muckinov. Ak nájdete pár, posúvate svoju figúrku po lesnej cestičke vpred. Keď však otočíte kartu s lesným trpaslíkom, musíte sa vrátiť, pretože ste lesného trpaslíka vyrušili zo spánku. Je preto dôležité zapamätať si, kde sa škriatkovia nachádzajú a vyhnúť sa im. Pravidlá sú pomerne jednoduché, ale práve postup cez les, kedy sa posúvate buď vpred alebo vzad, dodáva celej hre dynamiku.

Zábavný element je dôležitý pre malých hráčov, takže pri tejto aktivite vydržia dlhšie ako pri klasickom pexese a je pre nich atraktívnejšia. Zároveň tým, že pri Muckinos nepotrebujete čítať ani počítať, môžete zapojiť aj deti predškolského veku. Hra je vhodná pre 2 – 4 hráčov. A pozor, nebuďte prekvapení, ak vaše deti vyhrajú. Často sú šikovnejšími hráčmi ako dospelí, lebo si vedia lepšie zapamätať vizuálne podnety.

Pre väčších školákov

V prípade, že hľadáte zaujímavú stolovú hru pre väčšie deti, ktorá bude dostatočne zložitá aj pre dospelých, určite sa pozrite na novinku Pacal’s Rocket. Zaujme najmä milovníkov starých legiend o stredoamerických indiánoch Mayoch,  fanúšikov Indiana Jonesa a všetkých tých, ktorí obľubujú napínavé strategické hry. Pacal’s Rocket sa opiera o legendu o tajomnej doske, objavenej v starodávnom mexickom meste Palenque, ktorá vraj vyobrazuje mimozemšťana vo vesmírnej rakete. Vaším cieľom je ovládnuť mayské mesto vďaka strategicky postaveným pyramídam. Na ich stavbu môžete využiť práve rakety alebo iné pomôcky, napríklad božské a energetické kamene.

Ak sa vám náročnosť tejto hry bude zdať pre vaše deti nízka, môžete ju zvýšiť úpravou pravidiel pri stavbách pyramíd na vyššiu. Počas hrania musíte rozmýšľať strategicky a stavbu pyramíd, ako aj ich polohu si dobre naplánovať. Hrať môže súčasne až 5 hráčov.

Tip:

Veľkou výhodou Pacal’s Rocket je, že s deťmi si zahráte jednoduchšiu verziu, no keď deti odídu spať, vy s partnerom si môžete zahrať zložitejšiu verziu, ktorá je vhodná pre dvoch hráčov. Aspoň raz zabudnete na obligátny večerný film či seriál a, navyše, pri hraní hier zapojíte tie časti mozgu, ktoré bežne nepoužívate.