3 dôvody pre inteligentnú domácnosť

Aké výhody vám môže priniesť inteligentná domácnosť? Videli sme to už v mnohých sci-fi filmoch, veľa sa o tom všade píše a dokonca aj Apple predstavil svoje veľké plány v tomto smere s platformou Home Kit, takže sa priam núka otázka, prečo by práva ten váš domov mal mať nejakú inteligenciu?

1. Všetko pod kontrolou

Vždy je dobré mať dokonalý prehľad o dôležitých veciach a dnes k tomu používame obvykle mobilné telefóny. Mobil máme napr. aj na to, aby sme sa vedeli spojiť s príbuznými a overiť si, či sú v poriadku. Mobil používame aj na kontrolu nad bankovým účtom – každú transakciu vieme okamžite monitorovať. Logicky preto chceme do mobilu správu, keď aj doma niečo nie je v poriadku.

Screen-Captures18

Koncept Inteligentnej domácnosti s tým pochopiteľne počíta. Súčasťou dnešných riešení sú preto najrôznejšie senzory, ktoré monitorujú požadované veci a informujú nás v prípade potreby napr. správou na mobilný telefón.

Váš dom sa tak s vami môže rozprávať a povedať vám, čo ho trápi. Ak máte doma kamerový systém, môžete si v reálnom čase overiť stav a skontrolovať vizuálne, či a ako je potrebné reagovať na nejaký problém (napr. pri nečakanej detekcii pohybu, alebo spustení poplachu senzorom dymu/CO2). Senzory tiež vedia merať napr. teplotu v miestnosti a prispôsobovať plán vykurovania reálnemu stavu, alebo merať elektrickú spotrebu pripojených prístrojov.

2. Ovládanie na diaľku

mydlink-Smart-Plug_th610Druhým logickým krokom je vzdialená správa. Ovládať na diaľku elektrické spotrebiče môže byť celkom výhodné. Viete napr. na diaľku vypnúť zabudnutú žehličku, ovládať vykurovanie a klimatizáciu, poliať záhradu (zapnúť a vypnúť čerpadlo) alebo spustiť pranie, či zapnúť elektrickú trúbu. Ovládať prístroje pomocou mobilu zvyšuje komfort aj v domácnosti, pretože napr. ráno pri vstávaní viete mobilom spustiť kávovar a kým si vybavíte základnú rannú hygienu, môže vás v kuchyni čakať čerstvo uvarená káva.

 

 

Je nespočetné množstvo možností ako na diaľku ovládať najrôznejšie elektronické prístroje. Samozrejme treba zvážiť čo má a čo naopak nemá až taký zmysel, pretože môže byť napr. rýchlejšie vypnúť svetlo vypínačom, ako vziať mobil a spúšťať mobilnú aplikáciu. Keď však máte napr. chalupu na horách je príjemné prísť v zime do vykúrenej miestnosti, než čakať kým sa kúrenie rozohreje (senzory samozrejme vedia zmerať na diaľku aj aktuálnu teplotu). Komfort diaľkového ovládania je proste niekedy k nezaplateniu.

3. Automatizácia a znižovanie nákladov

Technika už môže „sama rozhodovať“. Nebojte sa, nejde o to, že by nás mohla ovládať a prevziať vládu nad naším svetom, ale na základe určitých preddefinovaných scenárov môže logicky reagovať na určité situácie a podnety. Ak napr. senzor vytopenia detekuje v kúpeľni na podlahe vodu, môže upozorniť inteligentnú zásuvku, v ktorej je pripojená práčka, aby sa vypla. Zároveň pošle majiteľovi správu na mobil a prípadne spustí poplach pomocou sirény.

Praktické môžu byť napríklad aj dažďové senzory, ktoré sa montujú na strechu rodinného domu. Pri ich aktivácii môžu vyslať signál pre automatické zatvorenie strešných okien, stiahnutie markýzy (aby sa v plachte nehromadila voda), zatiahnutie žalúzií (aby sa nešpinili okná), príp. spustiť kryt na bazén, do ktorého rozhodne nepatrí dažďová voda.motion_sensor_th610

Rovnako inteligentne môže reagovať aj pohybový senzor, alebo senzor na dverách/okne, ktorý pri detekcii neočakávaného pohybu môže správu odovzdať kamere, tá spustí záznam, odošle príp. fotografiu „narušiteľa“ na váš mobil, vyšle príkaz do inteligentnej zásuvky, ktorá rozsvieti svetlo, v susednej miestnosti spustí rádio alebo vyvolá iný podnet na zastrašenie narušiteľa.

 

 

Ak použijete jednoduchý pohybový senzor na spínanie svetla, tak rozsvieti vždy, ale ak použijete inteligentný senzor, môže sa rozhodovať podľa dennej doby, podľa svetla v miestnosti, alebo inej podmienky. Každý zo senzorov môže mať niekoľko rôznych scenárov a kombinovaných podnetov aj z iných snímačov (napr. detektoru zvuku a pod.). Môže preto reagovať na rôzne udalosti rôznym spôsobom a následne spustiť inú reakciu. A práve v tom je tá „inteligencia“, pretože elektronika sa dokáže sama „rozhodovať“ a v neposlednom rade vám môže pomôcť aj značne ušetriť.

Ako na to?

Vďaka technologickému pokroku je to dnes skutočne jednoduché. Dokonca je to aj oveľa lacnejšie, než si myslíte. Stačí k tomu bezdrôtový internet (Wi-Fi), ktorý je dnes bežnou súčasťou našich domácností a drobné zariadenia pripájané obvykle do klasickej elektrickej zásuvky. Ich inštalácia je tak jednoduchá, že ju zvládne aj začiatočník. Napr. spoločnosť D-Link ponúka celý rad produktov pod značkou mydlik Home, ktoré nastavíte len pomocou mobilného telefónu a kartičky s QR kódmi. Na jednej strane nájdete QR kódy pre bezplatnú aplikáciu a na druhej QR kód, ktorý v danej aplikácii načítate a zariadenie sa s ňou automaticky spáruje. Jednoduchšie to snáď už ani nejde.

D-link-actions

V rade mydlink Home nájdete inteligentnú elektrickú zásuvku, malé domáce bezpečnostné kamery s nočným videním, ktoré rovnako môžete ovládať mobilom, bezdrôtovú sirénu s možnosťou napájania z batérie, senzor pohybu, batériou napájané detektory na okná alebo dvere, senzory vody, dymu a pod.

Výhodou takýchto riešení je ich modularita. Môžete začať napr. len s jedným zariadením (typicky napr. inteligentná zásuvka), s ktorým môžete v domácnosti experimentovať. Vyskúšate ho na rôznych miestach a podľa potreby si môžete neskôr dokupovať ďalšie a ďalšie zariadenia. Mobilná aplikácia ich obslúži bez problémov všetky naraz, pričom si môžete každé inak pomenovať, priradiť ho do určitej skupiny (napr. obývačka, spálňa, garáž), prípadne ho farebne a vizuálne odlíšiť ikonou.

Vybudovať si inteligentnú domácnosť dnes nie je náročné. Vďaka rýchlemu rozvoju technológií nie je vylúčené, že pôjde o rok-dva všetko ovládať aj prirodzenejšie, napr. hlasom. Asistenti v mobilných zariadeniach ako Apple Siri alebo Microsoft Cortana sú pre to dobrým predpokladom.