Umelecká cukrárka prezradila niekoľko tajomstiev svojej kreatívnej kuchyne.

Pravidlo, že fantázii sa medze nekladú, rozhodne platí aj v cukrárskom remesle. Renomovaná slovenská cukrárka Petra Zváčová Tóthová vďaka svojim skúsenostiam z celého sveta sleduje trendy, novinky a najmä rôzne chute a ingrediencie, ktoré prináša aj slovenským milovníkom dezertov.

Donedávna svoje znalosti zúročovala pod značkou Art Cakes pri tvorbe exkluzívnych tort, dnes inovatívne nápady a myšlienky pretransformovala aj do podoby rôznych dobrôt pre širokú verejnosť v kaviarni a cukrárni Art Cakes Cafe na Hurbanovom námestí v Bratislave, ktorú nedávno otvorila s manželom. O čerstvosti jej produktov svedčí fakt, že jej výrobňa sa nachádza priamo v kaviarni, preto k hosťom prichádzajú doslova priamo z kuchyne. Spektrum jedinečnosti dopĺňa aj odbornosť a profesionalita, ktorú Petra získala vďaka špičkovým kurzom a štúdiám v zahraničí u prestížnych cukrárov a pekárov.

Počuli ste už o pandáne?

Umelecká cukrárka neustále hľadá nové chute a ingrediencie, ktorými by ozvláštnila svoje dezerty. Aktuálne sa vo svojej kuchyni pohráva s pandánom – pre mnohých bežnou izbovou rastlinou. „Jej listy rastú podobne ako palmové listy v trsoch a využívajú sa v gastronómii predovšetkým v juhovýchodnej Ázii. Svojou arómou dodáva charakter aj jazmínovej či basmati ryži. Ako mnohé rastliny, aj táto má lekárske využitie, je výborným pomocníkom pri trávení či tlmení horúčky,“ vysvetlila. Z pandánu Petra pripravuje Buko Pandan Salad, ktorý je známym dezertom predovšetkým na Filipínach. Pandán v ňom nájdeme vo forme želé, ktoré dopĺňa kokosový krém alebo kokosové mlieko.

Aloe vera v dezertoch

Aloe vera nie je už pre Slovákov neznámou rastlinou. Poznáme ju v nápojoch, ale aj ako prídavok rôznych olejov, šampónov, sprchových gélov či krémov. Jej využitie v cukrárstve však až tak rozšírené zatiaľ nie je. Pre jej laxatívne účinky vo väčších množstvách sa totiž musí tepelne upravovať. „Začala som pridávať aloe vera do čokoládových cupcake-ov vo forme pyré, ktoré sa dá už dnes pripraviť v bežnej slovenskej domácnosti. Naše gazdinky tiež môžu použiť rôzne aloe nápoje, ktoré scedia a hmotu použijú do koláčov. Je to veľmi zaujímavá a hlavne zdravá prísada,“ povedala Petra. Aloe vera má množstvo priaznivých účinkov pre organizmus, efektívne zbavuje telo nežiaducich látok a jedov a je vynikajúcim pomocníkom pri črevných a tráviacich ťažkostiach.

Čo tak parené koláče?

Experimenty v kuchyni nemusia spočívať len vo výbere netradičných chutí či ingrediencií. Niekedy máme na dosah ruky aj zaujímavé spôsoby prípravy rôznych pokrmov. Na Slovensku sú známe parené buchty, no tento štýl úpravy dezertov má v krajinách Ďalekého východu dlhú tradíciu. V Ázii sa parí predovšetkým v bambusových košíkoch, obľúbené sú napríklad typické jednohubky dim sum. Vďaka pareniu pri nízkej teplote po dlhú dobu sú koláče omnoho vláčnejšie a šťavnatejšie. U nás je možné pariť rôzne druhy koláčov klasickým spôsobom na košíku, prípadne v rúre na vode.

Brazílske pagáčiky

Na záver zalovíme aj v slaných vodách. V Brazílii na každom rohu dostanete kúpiť brazílske pagáčiky v tvare guličiek pripravené z tapiokovej múky, ktorú dnes dostať v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou už aj na Slovensku. Kým tie naše pagáčiky sú postavené na oškvarkoch, tie brazílske oplývajú chuťou rôznych druhov tvrdých syrov. „Brazílske pagáčiky odporúčam najmä ako ozvláštnenie rôznych osláv či pohostenia pre návštevy. A svoje pevné miesto majú aj v ponuke Art Cakes Cafe,“ doplnila Petra.

Okrem Brazílskych pagáčikov či parených koláčov prevádzka Art Cakes Cafe ponúka rôzne dobroty z celého sveta, nezabúda pritom ani na svoje slovenské korene. Vo vitríne sa nájdu rôzne druhy cheesecake-ov, cupcake-ov, brownies, krémov, ale aj tradičné bratislavské rožky.