Svetový deň hypertenzie pripomína riziko vysokého krvného tlaku

Do roku 2030 príde Európska únia vinou kardiovaskulárnych chorôb až o 72 miliónov obyvateľov. Medzi najčastejšie kardiovaskulárne ochorenia patrí i hypertenzia. Túto tému pripomína Svetový deň hypertenzie každoročne 17. mája. 

Napriek faktu, že hypertenzia je masovo rozšírená, sa jej závažnosť často prehliada. Ako sa dá tejto chorobe v dnešnej uponáhľanej dobe vyhnúť? Podľa niektorých odborníkov je možné predísť až 80 percentám predčasných úmrtí zapríčinených touto kardiovaskulárnou chorobu správnou prevenciou. Okrem zdravého životného štýlu a pravidelného merania tlaku, možno za prevenciu považovať i dostatočnú informovanosť širokej verejnosti. Informácie možno získať nielen v ordináciách lekárov, ale napríklad aj na webových stránkach tensoval.sk.

Tensoval zapastny

 Vysoký krvný tlak je ochorenie, ktoré často prebieha úplne bez príznakov a preto o ňom dlhú dobu pacient vôbec nemusí vedieť. Na spomínanom webe preto nájdete celý rad užitočných informácií, ktoré vám pomôžu sa v problematike zorientovať. Okrem jasného a zrozumiteľného vysvetlenia základných pojmov sa tu môžete aj otestovať. Počas dvoch minút zistíte, či patríte do rizikovej skupiny ľudí ohrozených hypertenziou. Súčasne získate cenné rady, vďaka ktorým budete mať krvný tlak pod kontrolou aj v budúcnosti. PHO65_67zmenseny

 

 Ani kvôli presnému meraniu tlaku dnes už nemusíte k lekárovi. S ramennými tlakomerom Tensoval duo control zmeriate krvný tlak rovnako dobre ako v ordinácii praktického lekára. Technológia Duo Sensor kombinuje 2 metódy merania: posluchovú – ako u ortuťového tlakomera a oscilometrickú – ako ostatné digitálne tlakomery. Vďaka tomu tlakomer spoľahlivo nameria krvný tlak aj osobám s nepravidelným srdcovým rytmom. Ak doma tlakomer máte, alebo si jeden z tlakomerov Tensoval chcete zaobstarať, pozrite sa na webe tlakomery.cz na inštruktážne video, ktoré vás počas troch minút naučí, ako si správne a predovšetkým presne tlak zmerať.