Prvé víťazstvo pre ŠKODA Motorsport v tohtoročnej sezóne WRC 2.

Rýchla švédska posádka Pontus Tidemand/Jonas Andersson obstála v tvrdej Portugalskej rally a zabezpečila pre tím ŠKODA Motorsport prvé víťazstvo v tohtoročnej sezóne FIA Majstrovstiev sveta v automobilových súťažiach (WRC 2).

Napriek dvom defektom továrenskej posádky na 368 meraných kilometroch suverénne zvíťazila. Druhý štart tímu ŠKODA Motorsport v tohtoročnej sezóne WRC 2 bol triumfom automobilov ŠKODA Fabia R5. Za posádkou Tidemand/Andersson sa umiestnila zákaznícka posádka Nicolás Fuchs/Fernando Mussano (PE/PE) a zavŕšila double pre značku ŠKODA.

Šéf tímu ŠKODA Motorsport sa mohol presne rok po premiére automobilu ŠKODA Fabia R5 na Portugalskej rally počas majstrovstiev sveta radovať z ďalšieho skvelého úspechu nového súťažného špeciálu. „V prvej desiatke vo WRC 2 je sedem automobilov ŠKODA Fabia R5. Portugalská rally opäť preukázala, že sme vyvinuli rýchly a spoľahlivý automobil. Z toho profitujú aj naši zákazníci. Tieto úspechy sú pre nás motiváciou k tomu, aby sme aj naďalej tvrdo pracovali.“

Presne tento prístup predviedol Pontus Tidemand na Portugalskej rally na šotolinových tratiach, prešpikovaných ostrými kameňmi. S najlepším časom v prvej rýchlostnej skúške prevzal tento šampión Ázijsko-pacifických majstrovstiev vo štvrtok vedenie vo WRC 2. V piatok aj v sobotu mal dvadsaťpäťročný jazdec po jednom defekte a aj napriek bleskurýchlej výmene kolesa prišiel o vedenie, ktoré prevzal Nicolás Fuchs s automobilom rovnakej značky. Tidemand sa ale v ďalšom priebehu súťaže skvelými časmi do vedenia vrátil a v nedeľu pred desaťtisícami nadšených divákov na trati legendárnej rýchlostnej skúšky Fafe dosiahol pre tím ŠKODA Motorsport svoje druhé víťazstvo vo WRC 2. V minulom roku švédsky jazdec triumfoval v Španielskej rally.

„Bola to šialená rally! Z tohto víťazstva, tvrdo vybojovaného vo skvelých dueloch s kolegami, štartujúcimi s automobilom rovnakej značky, máme obrovskú radosť. Ďakujem celému tímu, že nám opäť poskytol výborne pripravený automobil,“ hovorí Pontus Tidemand. Po druhom mieste z domácej pôdy – februárovej Švédskej rally – vystúpil vo svojom druhom tohtoročnom štarte vo WRC 2 na stupne víťazov už druhýkrát.

V celkovom hodnotení sezóny WRC 2 sa Tidemand so 43 bodmi posunul na tretiu priečku, pred ním je Brit Elfyn Evans (62), ktorý v Portugalsku po kolízii skončil bez bodov, a Nicolás Fuchs (55). Peruánec naposledy vyhral Argentínsku rally, predtým triumfoval Fín Teemu Suninen na Mexickej rally – v oboch prípadoch ale v neprítomnosti továrenského tímu ŠKODA Motorsport. Spolu s Tidemandovým triumfom v Portugalsku teda posledné tri preteky majstrovstiev sveta (WRC 2) vždy vyhrala ŠKODA Fabia R5.

Veľmi bojovnú jazdu v Portugalsku predviedla aj druhá továrenská posádka tímu ŠKODA Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ). Po dvoch piatkových defektoch sa skúsená posádka cez víkend do súťaže vrátila so 14 trestnými minútami a po pôsobivej stíhacej jazde získala ešte jeden bod do celkového hodnotenia WRC 2 za desiate miesto. „Pri všetkej smole s pneumatikami sme dosiahli najlepší možný výsledok a teraz sa musíme pozerať dopredu,“ komentuje aktuálnu situáciu Jan Kopecký.

Už budúci piatok a sobotu má česká posádka aj víťazná dvojica Tidemand/Andersson na programe Rally Český Krumlov, súčasť Majstrovstiev Českej republiky (MČR). Od 9. do 12. júna budú nasledovať ďalšie preteky WRC 2 – Rally Sardínia. Tam bude za tím ŠKODA Motorsport okrem dvojice Kopecký/Dresler štartovať aj tretia továrenská posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm (FIN/FIN).

Konečný stav Portugalskej rally (WRC 2):

  1. Tidemand/Andersson (S/S) ŠKODA Fabia R5 4:10:46,2 hod.
  2. Fuchs/Mussano (PE/PE) ŠKODA Fabia R5 + 1:28,8 min.
  3. Aasen/Gulbæk (N/N) Ford Fiesta R5 + 3:19,7 min.
  4. Pedder/Moscatt (AUS/AUS) ŠKODA Fabia R5 + 3:19,9 min.
  5. Campos/Magalhães (P/P) ŠKODA Fabia R5 + 4:06,8 min.
  6. de Mevius/Jalet (B/B) ŠKODA Fabia R5 + 6:11,6 min.

  1. Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) ŠKODA Fabia R5 + 15:36,0 min