Príprava auta na leto nie je len o prezutí pneumatík.

Majitelia vozidiel vedia, že po zimnej sezóne je nutné pripraviť auto na letné horúčavy. O príprave na leto však väčšina vodičov podľa skúseností spoločnosti AAA AUTO ani netuší a považujú za ňu prezutie vozidla na letné pneumatiky.

Jar síce plnou silou udrela pred pár týždňami, ale veľa vodičov si to akoby ani nevšimlo. „Pred zimou prinúti väčšinu vodičov ku príprave auta obava o bezpečnosť a o prípadnú stratu mobility. V lete už toto nebezpečenstvo tak intenzívne nevnímajú, to však neznamená, že by mali prípravu na úspešný prechod do letnej sezóny podceňovať,“ hovorí generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Dôležité je prezutie vozidla na letné pneumatiky, zimné pneu sú totiž účinné iba pri teplotách do 7 stupňov Celzia. „Zimné pneumatiky v lete zvyšujú spotrebu, obmedzujú ovládateľnosť auta a pohodlnú jazdu a v daždi sú výrazne menej bezpečné,“ pripomína Karolína Topolová. Vyrábajú sa totiž z mäkšej zmesi než letné, a pri vyšších teplotách sa tak prehrievajú, čo má za následok nepríjemné a nebezpečné predĺženie brzdnej dráhy.

Jar je už ideálnym obdobím na pravidelný servis klimatizácie, ktorá dostane v letnej sezóne poriadne zabrať. Kontrolu jej funkčnosti, doplnenie chladiaceho média a vyčistenie s výmenou kabínového filtra je lepšie zveriť odborníkom v autoservise. Filter je totiž zanesený najrôznejšími mikroorganizmami a spórami plesní a preto je nutné meniť ho každý rok. Inak bude po zapnutí klímy chrliť všetko na posádku auta. Čistením a výmenou filtra tak nielen zvýšite účinnosť klimatizácie, ale najmä zabránite možným alergickým reakciám cestujúcich.

Dôkladná jarná prehliadka by mala obsahovať aj kontrolu stavu chladiacej a brzdovej kvapaliny, kontrolu bŕzd (tesnosť brzdového vedenia a hadičiek) a tlmičov. Odporúča sa nechať skontrolovať tiež dostatočné nabitie akumulátora. Nutnou súčasťou prehliadky je aj zistenie stavu, prípadne výmena vzduchového a palivového filtra.

A nakoniec je samozrejme treba zbaviť auto zimných nečistôt a zvyškov soli. „Odporúčame návštevu autoumývárky a absolvovanie programu zahŕňajúceho aj umytie podvozku a finálny vosk. Ešte predtým je vhodné využiť návštevu odborného pracoviska a nechať si pri prehliadke vozidla rovno vyčistiť motorový priestor,“ dodáva Karolína Topolová. Pravidelným rituálom by pri vstupe do letnej sezóny mala byť aj kontrola a výmena gumových častí stieračov.