Kabriolety idú na dračku, záujem stúpol osemnásobne.

Trh s ojazdenými vozidlami zaznamenáva s príchodom leta prudký nárast záujmu o autá so sťahovacou alebo odnímateľnou strechou. Kabriolet je symbol ležérneho životného štýlu. Túžbu po extravagancii, odlíšení sa a upútaní pozornosti okolia spĺňa štýlové vozidlo, za ktorým sa otáčajú davy. Slovenskí motoristi už pred letom siahli po obľúbených značkách, no dopriali si aj niektoré luxusné a ojedinelé kúsky.

Najväčší predajca ojazdených áut v strednej a východnej Európe AAA AUTO International očakáva podľa doterajších štatistík rekordný záujem práve o kabriolety. Od začiatku roka do polovice mája popustilo brány bazára len v Českej republike a na Slovensku dvakrát viac vozidiel ako vlani. Niektoré modely boli naozaj výnimočné. „Teplejšie počasie, road movie, zvyšujúca sa životná úroveň a stupeň vybavenia domácností klasickými vozy alebo kombinácia všetkých týchto faktorov, jedno je jasné: romantická jazda s otvoreným nebom nad hlavou láka čoraz viac zákazníkov. Tento rok si tak z našich predajných miest v oboch krajinách odviezli už dvakrát viac kabrioletov, ako vlani za rovnaké obdobie, okrem iného jedno BMW M6 a sedem mercedesov SL a SLK. A na slovenskom sme zaznamenali dokonca osemnásobné zvýšenie záujmu, čo je v celej Európe skutočne unikátna hodnota, „uviedla generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Od nákupu ideálneho vozidla pre dlhé letné dni aj nočné výjazdy záujemcov neodrádza ani vyššia cena. Za vietor vo vlasoch v horúcom letnom dni zaplatí záujemca skoro tri krát cenu, než keby si vybrali bežný model konkrétneho vozidla. „To, že si takú hračku za vyššiu obstarávaciu cenu a väčším nárokom na prevádzku nemôže dovoliť každý, atraktivitu kabrioletov zrejme naopak ešte zvyšuje,“ uvažuje Karolína Topolová. Nákup ojazdeného auta za výhodnú cenu je v takomto prípade pre mnoho ľudí vítaným kompromisom, najmä keď nákup auta s pevnou sťahovacou strechou už dnes nemusí nutne znamenať ani zase tak veľký ústupok, pokiaľ ide o jeho praktické využitie.

Kabriolet charakterizuje dvojdverová alebo štvordverová karoséria so sťahovacou alebo odnímateľnou tuhou strechou. Na rozdiel od roadsterov ponúka pre cestujúcich najmenej štyri miesta v dvoch radoch. Strecha môže byť plátená alebo pevná z ocele alebo iných materiálov, v prípade pevnej sťahovacie strechy sa užíva tiež označenie kupé kabriolet. V aktuálnej ponuke najväčšej siete autobazárov na Slovensku je teraz napríklad široký výber Mercedesov SL a SLK, Porsche Boxter, Audi A4 či Fiat 500. Skutočných fajnšmekrov zaujme terénny kabriolet Mercedes G 500 Final Edition 200 z limitovanej zberateľskej edície s bohatou nadštandardnou výbavou, ktorý je na požiadanie možné doviezť na Slovensko.

Tabuľka obľúbených kabrioletov podľa zákazníkov:
·         takmer nový Bentley Continental GTC za cca 200 tisíc € s najazdenými len 400 kilometrami
·         modely Porsche 911 Carrera a Porsche 911 Turbo S, Porsche Boxster
·         desaťválcový Dodge Viper
·         BMW M3 s výkonom 420 k a dve BMW M6 s výkonom 500 koní
·         špeciálny Fiat 500C Abarth Competizione
·         viacerov modelov Ford Mustang, Jaguar a Lexus
·         Mini Cabrio a Mini Roadster, jeden špeciálny John Cooper Works
·         neobvyklý Opel GT
·         obľúbené modely Mercedes SL a SLK