Zákaz predaja stočených áut podľa novely zákona platnej od 1. 3. 2016.

V SR platí od 1. 3. 2016 novela zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách. Novela zakazuje stáčanie kilometrov a predaj stočených vozidiel všetkým právnickým osobám a podnikateľom. Fyzické osoby, teda občania do zákazu predaja stočených áut neboli zahrnutí. Zodpovednosť bola prenesená na obchodníkov a to pod hrozbou neprimerane vysokých sankcií (pokuty od 3000 € až po zákaz činnosti).

V AAA AUTO nemusíme pravidlá pre obchod s jazdenými vozidlami meniť, pretože sme sa odhaľovaniu stočených vozidiel venovali už niekoľko rokov predtým, než bol návrh zákona na svete. Veríme, že sú dostatočné k tomu, aby sme riziko predaja stočeného vozidla znížili na absolútne minimum.

Zákon sleduje správny cieľ – odstránenie stočených vozidiel z trhu – má však niektoré nedostatky, ktoré dopadajú na bežných občanov a tiež na firmy a podnikateľov mimo sektor obchodu s jazdenkami.

Je dôležité zdôrazniť, že novela zákona sa netýka iba autobazárov, ale všetkých právnických osôb a podnikateľov. Tí tak bez výnimky nesmú predávať, ponúkať a ani uvádzať na trh Slovenskej republiky stočené vozidlá. Pozor si teda musia dávať aj všetky spoločnosti a živnostníci, ktorí budú od začiatku účinnosti zákona predávať svoje služobné autá, rovnako ako inzertné servery či tlačené médiá.

Novela sťaží predaj jazdených vozidiel hlavne tým firmám a podnikateľom, ktorí nemajú technické prostriedky a skúsenosti na to, aby manipuláciu s tachometrom odhalili.

Nečakaným dopadom novely je radikálne zníženie hodnoty jazdených vozidiel radových občanov. Podľa odhadov expertov je v SR asi 1 až 1,2 milióna stočených áut, z toho väčšina v držaní bežných ľudí. Keďže už nie je možné tieto vozidlá inzerovať a ani predávať v autobazároch, očakávame výrazný pokles ich cien.

Dôsledkom je presun obchodu so stočenými vozidlami na Slovensku do „šedej zóny“ medzi bežných občanov, tzv. na ulicu, k nákupom a predajom na inzerát. A to bez akejkoľvek kontroly štátnych orgánov. Rizikovosť nákupu vozidla na inzerát mimo „štátom kontrolovaný“ autobazár sa tak na Slovensku radikálne zvýšila.   

Prehľad trhov strednej a východnej Európy – analýzy AAA AUTO„Ako jednotka na trhu disponujeme najrozsiahlejšou analýzou ponuky a dopytu v sektore jazdených vozidiel v celej strednej Európe.“

Sofistikovaný systém monitoringu trhu

  1. Ponuku jazdených vozidiel kontinuálne mapuje 30 analytikov výkupného oddelenia AAA AUTO, ktorí denne aktualizujú priebežnú cenovú mapu jazdeniek v celom regióne strednej Európy. Sledujú inzeráty na autoserveroch, v tlačených médiách a tiež webové ponuky autobazárov.
  2. AAA AUTO tiež analyzuje prostredníctvom medzinárodného call centra, emailov a kontaktných formulárov mesačne až 15 tisíc priamych ponúk vozidiel, z ktorých približne 5 tisíc nakoniec aj vykúpi.
  3. Mesačne odmietne viac ako 10 tisíc vozidiel, ktoré tak tvoria rozsiahlu databázu „závadových“ automobilov. Medzi najčastejšie problémy patria stočené kilometre, omladené a havarované vozidlá a tiež vozidlá s problematickým pôvodom.

 

Zaujímavé fakty:

  • Nový inzerát na predaj vozidla zaznamenáme do 2 minút
  • Sledujeme aj zmeny cien inzerovaných vozidiel
  • Sledujeme pozície vlastných predajných inzerátov na inzertných serveroch
  • Vyhodnocujeme likviditu každého vozidla v závislosti na značke, modelu, roku výroby, farbe a mnohých ďalších kritériách
  • Kontaktujeme predajcov s najzaujímavejšími ponukami
  • Následne vyhodnocujeme úspešnosť každého nami predaného vozidla podľa záujmu potenciálnych zákazníkov, hlavne podľa počtu klikov na inzertných serveroch a vlastnom webe
  • Na základe úspešnosti predajov upravujeme našu marketingovú stratégiu, cenovú ponuku a stock mix

 

Ročné objemy – Najinzerovanejších vozidiel v strednej Európe v roku 2015:

Slovensko – 508 tisíc ponúk ČR – 932 tisíc   ponúk Poľsko –2,479 milióna ponúk Maďarsko – 556 tisíc ponúk
1. Škoda Octavia 1. Škoda Octavia 1. Opel Astra 1. Opel Astra
2. Škoda Fabia 2. Škoda Fabia 2. VW Passat 2. BMW 3
3. VW Passat 3. VW Passat 3. VW Golf 3. Suzuki Swift
4. VW Golf 4. VW Golf 4. Audi A4 4. Ford Focus
5. BMW 3 5. Ford Focus 5. BMW 3 5. VW Passat
6. Audi A4 6. Ford Mondeo 6. Ford Focus 6. VW Golf
7. BMW 5 7. Škoda Superb 7. Opel Vectra 7. BMW 5
8. Škoda Superb 8. BMW 3 8. Opel Corsa 8. Opel Corsa
9. Audi A6 9. Renault Megane 9. Ford Mondeo 9. Ford Mondeo
10. Ford Focus 10. Opel Astra 10. Renault Megane 10. Renault Megane

Porovnanie základných parametrov:

  Slovensko ČR Poľsko Maďarsko
Priemerná cena 11 583 € 6 664 € 4 816 € 5 855 €
Priemerný vek 9,3 rokov 10 rokov 11,9 rokov 11,6 rokov
Priemerný nájazd 146 612 km 147 812 km 169 026 km 169 021 km
Región s najširšou ponukou Bratislava (81 726) Praha (275 915) Mazovieckie vojv. (354 501) nemerané
Región s najmenšou ponukou Prešovský kraj (36.728) Karlovarský kraj (16 601) Opolské vojv. (44 834) nemerané