Úspešný prvý kvartál celosvetovej spolujazdy na Slovensku.

Najväčšia globálna spoločnosť poskytujúca spolujazdu úspešne vstúpila na slovenský a český trh. Výsledky BlaBlaCar za prvý kvartál potvrdzujú, že o zdieľané cestovanie je v oboch krajinách veľký záujem. Len v Slovenskej republike ponúkli vodiči za prvé tri mesiace tohoto roku 101 289 voľných miest v aute a milióny spoločných kilometrov.

BlaBlaCar, ktorý funguje v 22 krajinách a ktorého komunita predstavuje viac ako 25 miliónov členov, oficiálne vstúpil na oba trhy 13. januára 2016. Od tej doby ponúkli slovenskí vodiči presne 101 289 miest na trasách v dĺžke 5 226 386 km. V Čechách za rovnaké obdobie ponúkli vodiči 144 020 miest a 10 377 126 kilometrov jázd. „Výsledky za prvé tri mesiace dokazujú, že zdieľanie nákladov na cestovanie je aktuálnym trendom, ktorý je obľúbený u čoraz väčšieho počtu ľudí. Teší nás, že sa nám v oboch štátoch podarilo naviazať na tradíciu spolujazdy, vybudovanú Jazdomatom, a vytvoriť na nej novú platformu postavenú na komunite spoľahlivých vodičov a cestujúcich,“ hodnotí Pavel Prouza, Country Manager BlaBlaCar pre Českú republiku a Slovensko.

Ako cestujú Slováci a Česi?

Slováci sú cestovatelia na dlhé trate. Či už je to presun za prácou alebo štúdiom, priemerná dĺžka ponúknutých jázd je 317,1 km. V Českej republike cestujú výrazne menej – priemerná dĺžka ponúkanej jazdy je u našich susedov 194,6 km. Najpopulárnejšou trasou v Čechách je cesta z Brna do Prahy.

Najčastejšou cieľovou, ale i východiskovou destináciou Slovákov je Bratislava. Za prvé tri mesiace fungovania BlaBlaCar na Slovensku bolo do alebo z hlavného mesta ponúknutých 14 799 jázd a 35 171 miest. Pre porovnanie Česi tak často z a do svojho hlavného mesta necestujú, ako východisková či cieľová destinácia bola Praha ponúknutá v 45 310 prípadoch, čo predstavuje 122 551 miest.

Spolujazda s BlaBlaCar je okrem peňaženky veľmi šetrná aj k životnému prostrediu. Len na Slovensku sa podarilo vodičom a cestujúcim redukovať množstvo výfukových plynov v ovzduší o 112 650 kilogramov CO2. V Čechách sa jednalo dokonca o trojnásobne vyššie číslo – 341 332 kilogramov CO2. „Za posledné dva roky členovia BlaBlaCar spoločne znížili množstvo oxidu uhličitého o 1 miliardu kg CO2. Tieto čísla potvrdzujú, že spolujazda je enviromentálne zodpovedným spôsobom dopravy, ktorý cestujúcim nielen šetrí čas a peniaze, ale tiež zlepšuje prostredie, v ktorom žijú,“ hovorí Pavel Prouza.

Spolujazda obľúbená najmä u ľudí dochádzajúcich za prácou.

Podľa výsledkov Štatistického úradu SR z roku 2011 dochádza za prácou mimo svojho trvalého bydliska približne 2/3 zo všetkých pracujúcich, pričom denne z nich cestuje až 82,2 %. Okrem pracujúcich sú najväčšími cestovateľmi v rámci Slovenska aj študenti vysokých škôl, ktorí dochádzajú za štúdiom do väčších miest, prípadne do Českej republiky. Podľa štatistík BlaBlaCar je priemerný vek člena BlaBlaCar 30,6 rokov. V susedných Čechách je toto číslo veľmi podobné, priemerný člen má 30,1 rokov.

Spolujazda spoločnosti BlaBlaCar je populárna na celom svete. Švtrťročne spolujazdu prostredníctvom BlaBlaCaru využíva viac ako 10 miliónov cestujúcich, ktorí si odovzdali cez 26 miliónov hodnotení. Všetkých členov spolu prepája 47 miliónov väzieb. Okem Slovenska a Českej republiky pôsobí BlaBlaCar v Belgicku, Chorvátsku, Francúzsku, Luxembursku, Nemecku, Holandsku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Španielsku, Ukrajine, Turecku a Veľkej Británii. Mimo Európy pôsobí tiež v Brazílii, Indii a v Mexiku.