Spotrebitelia nájdu nutričné informácie na webe aj na obaloch pív Pivovarov Topvar.

Pivovary Topvar uvádzajú nutričné hodnoty všetkých svojich produktov na internetovej stránke www.promileinfo.sk a postupne budú informácie k dispozícii aj priamo na obaloch ich produktov. Pivovary Topvar tak vychádzajú v ústrety požiadavkám spotrebiteľov, ktorí si dávajú pozor na kalórie a vyznávajú zdravý životný štýl. Zároveň sa tým zhodujú aj s názorom verejnosti, keďže viac ako polovica Slovákov by, podľa prieskumov, uvítala informácie o nutričných hodnotách na obaloch piva.

Umiestnením nutričných hodnôt na obaly plnia Pivovary Topvar dobrovoľný záväzok, ktorý prijali voči Európskemu fóru o alkohole a zdraví. „Chceme zvýšiť informovanosť spotrebiteľov a poskytnúť im možnosť porovnania produktov a kvalifikovane sa rozhodnúť. Preto sú už dnes všetky informácie na webe a do konca roku 2017 ich uvedieme aj na 80 % obalov všetkých našich výrobkov,“ hovorí Drahomíra Mandíková, riaditeľka firemných vzťahov a komunikácie spoločnosti Pivovary Topvar.

Pivovary Topvar sú prvou pivovarníckou spoločnosťou na Slovensku, ktorá zverejnila kompletné výživové informácie online. Na stránkach promileinfo.sk už teraz uvádza priemerné výživové hodnoty (okrem limitovaných a sezónnych edícií). Pri každej značke je uvedené, aký má obsah alkoholu a nutričné hodnoty ako cukry, tuky, bielkoviny atď. na 100 ml.

Spotrebitelia chcú mať informácie o nutričných hodnotách.

Viac ako polovica Slovákov by uvítala informácie o nutričných hodnotách na obaloch piva. Potvrdili to výsledky prieskumu realizovaného spoločnosťou TNS AISA*. Podľa odborníčky na výživu, Klaudie Ilčíkovej z polikliniky Karlova Ves v Bratislave, je pre spotrebiteľa veľkou výhodou, ak má k dispozícii informácie o zložení nápoja. Na etiketách je vhodné všímať si, okrem obsahu alkoholu, najmä obsah cukru, keďže bielkoviny sú zanedbateľné a pivo neobsahuje žiadne tuky. Pivo je nízkoalkoholický nápoj vyrobený z vody, sladu a chmeľu. Pivo má vysoký obsah draslíka a horčíka a viac ako 90 % jeho objemu tvorí voda, čo je z nutričného hľadiska jeho veľkou výhodou. Okrem vody a stopových prvkov obsahuje aj vitamíny – najmä skupiny B. Pivo je vďaka svojmu zloženiu vhodným aperitívom a digestívom. Z hľadiska kontroly hmotnosti je nutné, aby si spotrebitelia sledovali množstvo požitých nápojov,“ vysvetlila výživová poradkyňa Klaudia Ilčíková.

S pivom sa napr. tradične viaže mýtus o pivnom bruchu, alebo o priaznivom vplyve na veľkosť ženského poprsia. Podľa prieskumu však 45 % Slovákov neverí, že konzumácia piva má za následok pivné brucho, ale práve naopak si je vedomá toho, že pitie piva ho priamo nespôsobuje a spôsobuje ho väčšia chuť do jedla po pive a následné prejedanie sa.

„Pri striedmej konzumácii kvalitného piva sa tzv. pivného brucha určite netreba báť. Hoci pri redukcii hmotnosti odporúčame klientom, aby si sledovali glykemický index potravín a nápojov a pivo patrí medzi nápoje s vysokým glykemickým indexom, nemusí to znamenať, že sa z piva automaticky priberá. Milovníci piva sa často vyznačujú väčším bruchom, avšak jeho príčinou je skôr nadmerný prísun kalórii, a teda konzumácia nevhodne zvolených jedál. Keďže pivo zvyšuje apetít, mnohí ľudia majú tendenciu popri pití piva jesť rôzne špeciality, ktoré veľakrát nepatria do zdravého jedálnička,“ upozornila K. Ilčíková.

*Prieskum agentúry TNS AISA bol uskutočnený vo januári 2016 na vzorke 200 účastníkov starších ako 18 rokov, ktorý aspoň raz týždenne konzumujú alkoholický nápoj.